Ciekawe...

Czemu nikt konkordatu nie kwestionuje? Niczego nam to gówno nie daje a tylko tracimy.

1 polubienie

Dokladnie! Panatwo polskie nie ma ŻADNEJ korzyści z konkordatu. Ma tylko obowiązki!

1 polubienie

A zbawienie to niby co? :wink:
Jesteśmy narodem wybranym bingo!

A Jezus był Polakiem!

1 polubienie

Taa a dziadków miał na żoliborzu. Dalsza rodzina Kaczyńskich.

@Ajko Unia owszem marnuje pieniadze.
ale nalezy tez pamietac, ze na co one sa zuzywane to juz zalezy od wnioskodawcy a nie jest narzucane. UE sama z siebie nie daje - trzeba zlozyc uzasadniony wniosek na co pojda. i potem dotacje rozliczyc.

szkolenia tez czasem sie przydaja - chocby po to zeby sie rozeznac w mozliwosciach skladania tych wnioskow i procedurach z tym zwiazanych.
aczkowlwiek nie tylko Ty czy ja, bo wiekszosc ludzi uwaza, ze zlikwidowanie polowy urzednikow unijnych by tej organizacji nie zaszkodzilo a wrecz usprawnilo dzialanie.
natomiast co do “zaciskania pasa” - to juz pretensje do Banku Swiatowego, Europejskiego i Miedzynarodowego Funduszu Walutowego. i posrednio do polskiego rzadu, ktory bez wzgledu na opcje ulega im jak wrzodowi na d@e.

3 polubienia

Masz jakieś dziwne kompleksy i wychodzi na to, że inni szanują nas bardziej niż my sami. Taka jest smutna prawda.

Podoba mi się Twoja postawa. To jest każdego prywatna i indywidualna sprawa,kto na kogo głosuje. Nikomu nic do tego. Najważniejsze,żeby nikomu nic nie narzucać.

3 polubienia

Tą wypowiedzią mnie totalnie zaskoczyłaś @anon80021811 . Masz gorszy dzień?
Przecież to nie jest Twój styl, nie Twój charakter. Co się stało?
Zawsze Twoje wypowiedzi czytałem z przyjemnością, zwykle w cichości przyklaskiwałem, ale tam nie było złości i oskarżeń. I nieprawdy.

Ludzka pamięć jest zawodna więc przypomnę. Wyrazisty początek podziału społeczeństwa na my i wy dało powiedzenie:
My stoimy tu a wy tam gdzie stało ZOMO. - cytat może nie dosłowny.
A potem już było tylko mocniej. I my wszyscy jesteśmy dziećmi tamtych wydarzeń. Tylko niektórzy zapomnieli. Albo nie chciało im się pamiętać.

4 polubienia

PIS zapewne szerzy tylko i wylacznie milosc, tolerancję i emptię, ale ja jako Polka gorszego sortu tego nie dostrzegam. Jestem zaślepiona przez LGBT, ateizm, WOŚP, troskę o klimat i takie tam pokusy diabła :roll_eyes:

5 polubień

To juz jestesmy dwie…

2 polubienia

Jakby w czas dorżnęło się watahy, nie byłoby teraz problemu z podziałami @Antykwa… i w ten sposób piłeczkę z cytatami moglibyśmy odbijać jeszcze długo.
Siłą napędową obu stron jest podział. Już ponad dekadę PO jedzie na retoryce, że PiS to partia dla ciemnego ludu, co z resztą skwapliwie powtarzają w pogardliwych komentarzach pretendujący do najbardziej szanowanych użytkowników tego forum. W odpowiedzi PiS wypowiada walkę tym patrzącym z góry na plebs “elitom”. Nienawiść leje się wiadrami z obu stron, ale Ty dostrzegasz tylko jedną. Spójrz, w jak żenujący sposób dają tutaj upust swej frustracji co niektórzy, stojący obecnie po przegranej stronie. Naprawdę tego nie widzisz?

3 polubienia

Nie do końca jest tak jak piszesz @czarny_rycerz . Termin „dorzynanie watahy” dotyczył walki międzypartyjnej , a nie dzielenia społeczeństwa. Tego typu potyczki słowne między politykami są na porządku dziennym w prawie każdym kraju. Natomiast znajdź proszę (jeśli uważasz, że jest tu pełna symetria) analogię do następujących cytatów odnoszących się do niemal połowy społeczeństwa lub jego znacznych części:

Najgorszy sort Polaków

Geny zdrady narodowej

Komuniści i złodzieje

Ubeckie wdowy

Elementy animalne (czyli po prostu „zwierzęta”)

Elity pracujące dla wrogów Polski

Nihiliści (o niewierzących)

Świnie oderwane od koryta

Komunistyczne złogi

Zamknięta kasta

Zdradzieckie mordy, kanalie

czy też: „Jesteśmy panami”!

Czy rzeczywiście ze strony PO, PSL, Lewicy widzisz jakieś przykłady wytykania palcami całych grup społecznych i nazywanie ich wrogami czy zdrajcami? Odmawiania im prawa do czucia się Polakami? Mówienia grupom zawodowym, że jak się nie podoba w Polsce to niech wyjadą? Zacytuj proszę KONKRETNE przykłady bez odwoływania się do ogólników. Jedyne, co pamiętam to osławione „moherowe berety”, które są raczej żartobliwą nazwą nawiązująca do wyglądu i raczej trudno porównywalna z powyższymi przykładami.

2 polubienia

Moglibysmy jeszcze poszukac prapoczatkow ktore wiodą do mniej wiecej,polowy lat 90-tych i Radia M.
Pamietam to dokladnie bo wówczas pracowalem w radiu i mialem z tym kontakt dokladnie na codzień.
Kiedy PO i PIS mialy razem rządzić,zwyczajnie poszlo o stolki…Ale wtedy juz dawno bylismy zdrajcami bo rzad Olszewskiego zostal zatrzymany.Do tego doszli jeszcze zdrajcy z pod znaku okrągłego stołu…
O tym co wygadywal Moczulski z KPN oraz jego giermek Słomka,wspominac nie warto nie tylko z uwagi na poziom ale takze z uwagi na inne"rozdanie" polityczne jakie wtedy bylo w Polsce.
Kiedy doszlo do katastrofy w Smolensku,pierwsze skrzypce nienawisci przejęła Gazeta ponoć polska ktora swoim ładunkiem oszczerstw,"zwolnila"niejako z przyzwoitosci strone obrazaną[na czele z ofiarami i ich rodzinami] i dopiero potem zaczela sie faktycznie,wymiana ciosów.Ale gdyby nie cytowany tu Sikorski oraz obrzydlistwa teczowych ktorych jezyk pogardy moze sie rownac jedynie z gorączką Kaczynskiego lub swego czasu,ewidentnym obłedem tego wariata co fikal koziolki po stolach w gmachu sejmu,kontrargumentow w jezyku nienawisci byloby jak na lekarstwo…
Zreszta trudno uznac za obraze fakt ze tacy a nie inni ludzie glosuja przede wszystkim na pis…Tego sie nie da zatrzec bo taka jest prawda.Grubianska jest jedynie intencja nazywania ich ciemnotą.
Daleki jestem od histeryzowania ale z pewnoscią władza w rekach pis,wzmocni jedynie zimnowojenna retoryke Kaczynskiego ktorego kazde pojawienie sie na mownicy to jak stawanie na czele hufców ktore mają wroga pogromić…
No jezykiem zgody narodowej tego raczej nazwac sie nie da…

6 polubień

Nie wiem, czy tu istnieje strona przegrana? Chyba tylko PiS wlasciwy, (bo te listy byly listami koalicji - PiS, Zjednoczona Prawica i Solidarna Polska . Te dwie ostatnie wynik poprawily) i PO tez startujace w koalicji.
Bedzie ciekawie z tymi koalicjami w ogole. Jak na razie tylko jedna wyglada na w miarę stabilna - to pisowska, ale ona jako zwycieska ma najwiecej do zaoferowania swoim czlonkom.

@Bingola, weź przestań. Ileż to razy sam już dawałeś upust swej nienawiści, to ciężko zliczyć. To że czynisz to w sposób inteligentny, co przyznać trzeba, nie znaczy że tego nie czynisz. I tylko kwestią dyskusji pozostaje, czy w danym momencie dosadny epitet, czy wyrafinowana szpila potrafi więcej fermentu zasiać.

2 polubienia

Ale ja nie mówię o nas, tylko o politykach. Bo to przecież oni są sprawcami całego zamieszania. Gdyby np. nie było od 10.04.2010 bredni o zamachu i wskazywaniu jego domniemanych sprawców, to i ludzie nie naskakiwaliby na siebie. To politycy nakręcają ludzi a nie odwrotnie. A mistrzem w dzieleniu i szczuciu na siebie społeczeństwa jest pan Prezes i ne ma co do tego żadnych wątpliwości.

2 polubienia

No i niestety dałeś się mistrzowi w to wszystko bardzo skutecznie wciągnąć. Powodzenia na dalszej drodze życia.

1 polubienie

Ta ekstremalna nienawiść zaczęła się po katastrofie smoleńskiej. Jarek stracił brata i mu odwaliło. Zaczęło się od zdrajcy Tuska, przytulasków z Putinem i sabatu przy krzyżu na krakowskim przedmieściu. Potem spin przybywało i to PiS budziło je do życia. PO jedynie odbijała piłkę. Były zadymy na 11 listopada, antysemityzm, potem strach przed islamem. Obecnie mamy straszenie LGBT.

Trucizny do gara dolał kościół.

2 polubienia

A najciekawsze jest to, że w okręgu piotrkowskim największą liczbę głosów oddano na … Macierewicza. I to mimo, że został on praktycznie osamotniony na placu “boju smoleńskiego” i nawet w PiS nikt juz go poważnie nie traktuje. I niech ktos mi powie, że ludzie, którzy na takiego człowieka głosują są normalni!

1 polubienie