Ja wolę te cięższe kino
Gruby i chudszy. Tam był taki ciężki gość …
Jestem ostatnią osobą, która może w tym temacie zabrać głos. Taka moja wiedza o X Muzie, ale…
mamy takie dni, kiedy oglądamy filmy do rana.
Nie opłacam dodatkowych stron z filmami, korzystam tylko z uprzejmości YouTube i smarttv.
W przeglądarkę wpisuję:
Film z udziałem-
Ford, Nesson, Washington, Hopkins,Reeves itd, itp.
Tak sobie ubzdurałam, że filmy z ich udziałem, nigdy nie są dla mnie czasem straconym.
Triller, to mój ulubiony gatunek.
Poza dokumentalnymi i przyrodniczymi
Nie wiem jakie masz poczucie humoru i jakiego typu filmy Ci najbardziej odpowiadają . Z filmów,. które mi się podobały (jest ich sporo, bo tyle jest dobrych obrazów, że ciężko wybrać ten najulubieńszy )polecam: “Ona”, “Imagine”, "Skazani na Shav “Lot nad kukułczym gniazdem”, “Trainspotting”, “Wesele”, “Amadeusz”, Angel-A (Dobra komedia), “Angelus”, “Requiem dla snu”, “K-Pax”, “Fortepian”, “Tajemnice Los Angeles”, “Kroniki portowe”, “Leon zawodowiec”, “Zielona mila”, “1900- Człowiek legenda”, “Człowiek z księżyca” “Fischer King”, “Stowarzyszenie umarłych poetów” “Co gryzie Gilberta Grap’a”, “Gattaca - szok przyszłości” ,“Ptasiek” “Eling”, “Sztuka latania”, “Nel”, “Farinelli”, “Smażone zielone pomidory”, “Krupier”, “Dziewczyna z perłą”, “21 gramów”, “Lepiej późno niż później” - jedna z lepszych komedii i nawet trochę romantyczna (w pozytywnym sensie
), “Człowiek z ziemi”, “Mister Nobody”, “Lektor”, “Incepcja”, “Debiutanci”. Może część tych tytułów już dawno obejrzałaś. Daj znać na jakie filmy się ostatecznie zdecydowałaś (także ze swojej listy).
PS. Na filmwebie można znaleźć filmy “w swoim guście” - wpisujesz kilka ulubionych i algorytm podpowiada Ci podobne filmy.
Nawiązując zaś do pytania, przyznam się szczerze, że ostatnimi czasu jakoś mi do kina ciągle nie po drodze. Ale z filmów które bardziej mi zapadły w pamięci i nie konicznie z tych najpopularniejszych, do których jeszcze chciałbym wrócić i na prędce mi się przypomniały, to już dość wiekowe Memento, jeszcze bardziej wiekowy Barton Fink. Poleciłbym jeszcze Dzikie historie, Arktyka, Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie.
Coś w komediowym klimacie: Cop out, Bodyguard Zawodowiec, ewentualnie Niedokończony interes - ten akurat jest momentami trochę mniej komediowy i jakby przynudny, ale mi przypadł do gustu.
@Runkotik Najcięższe są dla mnie filmy polskie. Jakoś najmocniej na mnie działają. Wiele z nich to rewelacyjne obrazy ale teraz nie mam już siły na oglądanie naszego kina - nazbyt mnie dołują.
Dobry, ciężki, nie polski - teraz mi się przypomniało: https://www.filmweb.pl/film/Split-2016-750258
Z cięższego kalibru: “Kroniki portowe” właśnie. A potem “Lektor”.
Nie wiem czy odrobina absurdu to już kategoria : odjechane. Ale ja bardzo lubię od czasu do czasu, w tej kategorii polecam:
@efka Uwielbiam Hopkinsa!
Uwielbiam, to zbyt duże słowo @waranzkomodo.
Pewno nie widziałam 1/4 filmów z jego udziałem. Te, które obejrzałam, dostarczyły mi wielu emocji.
To jest aktor największego formatu, z charyzmą.
Mimo to, rzadko wracam do raz obejrzanych filmów.
Tak na szybko. Chyba Łzy słońca i Szósty zmysł z B.Willisem celowo oglądałam ponownie.
@efka Też nie mam zwyczaju wracać do raz obejrzanych filmów. Jest tylko kilka wyjątków od reguły "Dzień świra" i “Być jak John Malkovitz”
A Absolwent?
Ogolnie mamy duzy wybor. Tez nie korzystam z platnej TV, mam 35 programow cyfrowki plu to co sie znajdzie w necie. Wszystkiego obejrzec sie nie da.
@okonek Też w porządku!
Barton fink,świetny…Ale wiekowy?Ma ok. 30 lat:)))
To jest mlode kino.
w necie mozna znalezc przedwojenne filmy
Sprzed I wojny.
Oczywiscie.Przedwczoraj oglądałem"To wspaniale zycie’,Franka Capry a wczoraj"Destry znowu w siodle".Klasyczny western z 1939 roku z Marlena Dietrich i Jamesem Stewartem.Jak na wyjatkowy rok 39,film znakomity.
Buty nieboszczyka
Harry Angel (Angel Heart)
Dogma
@collins02 Byłam kiedyś na festiwalu kina niemego. Taper podgywał na żywo na pianinie i lektor czytał na żywo. Świetna sprawa! Świetnie zinterpretowali Nosferatu Symfonia Grozy z 1922 roku -rewela !