zbadalam juz glowice w baterii kuchennej i wiem, ze ma 15 zabkow. Czy takie starocie 20-letnie sa 1/2calowe czy 3/8? Wiem tez, ze ta ceramiczna to jak sie zepsuje wymienic trzeba cala a w mosieznej mozna np.uszczelke.
Mile widziane rady jak zapieczone zaslepki i srubunek odkrecic… dowiedzialam sie rozpracowujac wiecej niz sie spodziewalam po sobie, ale idzie mi jak krew z nosaa
Chłop ci się przyda
Odkrywcza jest mysl @Devil a , ale jestem w momencie proby zyciowej, bo juz nie moge zniesc tego rozkladu hydrauliki. Nie wiem, czy jak odkrece te nakretke chroniaca glowice czy bedzie co zbierac po niej
Nie pomogę na odległość. Takie rzeczy trzeba widzieć
polecam klucz oczkowy-genialna rzecz
Dwudziestolatka to nie jest taka staroć. Zazwyczaj takie są 1/2 calowe, choć tendencyjnie mogą mieć w porywach nawet 1 i 1/4 cala. 3/8 cala to raczej nastolatki. Tak między 9 a 12 lat. Dwudziestolatka zaślepki już nie ma, więc nie będzie problemu, a dobrą bajerą i aparycją nawet najbardziej zapieczony śrubunek da się odkręcić.
Dziekuje Ten klucz mi sie podoba - rozwiazalby moe moj problem
Ma grzechotke, bo mona zaba nie ma a to juz cos i nie jest za krotki.. jak wytrwam, to zdam relacje, czy sasiedzi nie plywaja..
Zmierzysz/zobaczysz to, jak odkręcisz głowicę. Zazwyczaj będzie to 1/2 cala. Plastykową zaślepkę usuniesz z kurka przy pomocy ostrego noża. Taka zaślepka może się przy tej akcji delikatnie uszkodzić, ale zakup nowych nie stanowi problemu. Śrubunek z łatwością odkręcisz odpowiednim śrubokrętem, który dopasujesz po usunięciu zaślepki. Całą głowicę odkręcisz lewoskrętnie kluczem 19mm. W odkręconej głowicy wymienić dwie uszczelki, pamiętając, że ta od ciepłej wody ma inną uszczelkę, niż ta do wody zimnej.
!!! Zanim się do tego zabierzesz, to nie zapomnij zakręcić zaworów głównych !!!
Ej no jak inna uszczelke? Klucz mi sie slizga, bo jest zapieczone…moze ten nastawny poradzi, bo jeest dluszy a ja slaba. Ta na rysunku to jest ceramiczna .. Jesli mi sie uda to zrobic to i tak uznam, ze ceremonia jaka zawsze urzadza mi hydraulik wykonujac usluge jest przesadzona.
Uszczelka głowicy na ciepłą wodę poddawana jest zmiennej temperaturze, więc musi byc wykonana z odpowiedniego materiału. Zazwyczaj są one twardsze. Czerwone.
Klucz się ślizga, bo głowica wykonana jest z mosiądzu. Mosiądz jest miękkim stopem, więc do tego trzeba podejść z miłością. Dobrze jest podejść do tego długim kluczem oczkowym, obejmującym cały obwód tej sześciokątnej śruby.
Dwudziestolatka nie jest taka łatwa w obsłudze, jakby się mogło wydawać
nakretka jest zapieczona i sie nie moge do glowicy dostac, w zasadzie to dobrze kupic i te nakretke chyba, bo nie wiem jaki bedzie efekt odkrecania.. Ten, kto to montowal chyba plastelina sie przy tym bawil
Jaka nakrętka? Tam nie ma żadnej nakrętki.
Ściągasz nożem zaślepkę, odkręcasz śrubunek, zdejmujesz kurek z 15 ząbkami i masz gołą głowicę, do której podchodzisz kluczem 19mm. Albo 17mm.
śrubunek..pewnie bedzie do wymiany on
Ta mała śrubka pod zaślepką służy jedynie temu, aby kurek z 15 ząbkami się nie wysuwał z głowicy. Tam nie ma żadnej uszczelki.
śrubunek jej tez nie ma? i on ma 1/2cala tez?
Chyba trzeba zsynchronizować definicje, bo nie wiem, co nazywasz śrubką, a co śrubunkiem.
śrubunek to jest ten pierścień z 2 gwintami ..śrubkę od śrubunku odróżniam od zawsze. Śrubkę się odkręca, żeby pokrętlo zdjac no.. A nie, moment-te glowice sie wykreca od razu zawsze? Czy tam po drodze jest śrubunek jakis..poszukam jeszcze na jutubie
ja to znam, ale dziekuje za poswiecony czas
Ło panie. Forum hydrauliczne