Cieknacy kran -dobre rady

Mówisz o wymianie całej baterii?

Szanowny kolego Ziraael błędów popełniłeś co nie miara. Więc zaczynając od początku mosiądz jest dość twardym stopem i między innymi mie stosuje się czystej miedzi bo jest mocno miękka. Mosiądz natomiast doskonale się obrabia i nie jest materiałem idealnym. Pod kurkiem jest śrubka a nie śrubunek Śrubunek wygląda tak

Następny błąd klucz… ten który pokazałaś nie jest idealny i na pewno nie zapewnia idealnego przylegania do grzybka zaworu. Takie przyleganie zapewnia

Tylko jeśli koleżanka już zrobiła kółko z głowicy to już pomogą tylko

A teraz do koleżanki. By odkręcić śrubkę pod kurkiem użyj wkrętaka płaskiego i małego młotka. Przed odkręcaniem śruby uderz parę razy młotkiem w końcówkę wkrętaka. A tak na prawdę jeśli całość ma 20 lat to wymień całą baterię będzie szybciej i pewniej.

2 polubienia

Nie wiem, ale w Hiszpanii to chyba najprostsze rozwiazanie?
Zwlaszcza przy tych kranach co maja ponad dwadziescia lat.
I do tego są jednouchwytowe? Z zaworem kulowym?

2 polubienia

Oj te są nie naprawialne. Mam takie w łazience i już zamówione są zwykle kurkowe.

1 polubienie

takie coś do wanny zamówiłem

1 polubienie

full wypas..po ile taki mercedes? ps jestem na etapie odkrecania glowiczki…

1 polubienie

Tu popularne, jak nie silisz sie na snobizm to prosty od 20 euro, a przy wannie ok. 40.

1 polubienie

130 pln

Kiedyś te kulowe stały się modne i pół Polski takie założyła.

Masz mniejszy klucz niż 19? opukaj głowicę po kluczu tak np 17. Nie mocno ale to luzuje gwinty.

Mosiądz jest tak twardym stopem, że

i teraz…

Czy pan słyszy, co Pan pisze :thinking:

Wiem co piszę. zaczynając od końca jeśli już koleżanka rozwaliła sześciokąt na głowicy to tylko tu jest pomoc. Nie bez powodu to podstawowe narzędzie hydraulika. Tak mogła zrobić prawie okrągły brzeg odkręcając kluczem nie do tego. Mosiądz jest stopem miedzi i paru innych metali i jest twardy ale kruchy. Więc popraw mnie teraz.

Tu praktycznie innych nie ma.
Roznia sie tylko wzornictwem.
Zwykle kurki to fanaberia jakas…
A nie powiem wygodne to jest.

1 polubienie

Kiedyś mówili o tym kulowym że wygodny.

Ja nie narzekam.
Więcej, bedac w Polsce klnę, bo zanim stabilizuje temperture to czas tracę.technologie ja sie nie oparzyc przy tym opracowalam.
Woda ciepla a wlasciwie bardzo ciepla jest z wymiennikow centralnych w bloku.

Słońce my mamy bojler i sami sobie wodę grzejemy. Jak nie włącze bojlera to wody ciepłej ni ma

1 polubienie

Pytanie jest o cieknącym kranie, ale skoro jesteśmy już przy galwanistyce, to mosiądz jest stopem miedzi i cynku. Oba te metale mają twardość porównywalną do złota (2,5 w skali Mohsa), czyli są bardziej plastyczne, niż kruche. Jeśli mosiądz byłby kruchy, to nie można by było z niego ulepić takiej miski. Pękłaby przy obróbce.

Ale nie jest miękki Panie weź pan nie pierdol i przyznaj się do błędów. Robiłeś coś przy hydraulice? Ja miałem taką biedę z kasą ze sam zrobiłem ogrzewanie na PP i działa 4 lata. I zrobiłem masę błędów ale działa.

Ale co ma rura PP ze sztucznego tworzywa polipropylenu do elastyczności i plastyczności mosiądzu :thinking:

Nie musiałem robić nic przy hydraulice, by wiedzieć, że mosiądz jest miękkim i plastycznym metalem i przy odkręcaniu mosiężnej śruby łatwo z sześciokąta zrobić koło.

Gdyby mosiężna śruba była tak twarda jak stalowa o twardości 8,9 albo 11.2, to by się z niej przy odkręcaniu nie zrobiło koło niemożliwe do odkręcenia. Taka śruba ma twardość tylko 2,5 i przy odkręcaniu nieodpowiednim narzędziem, koło zawsze się zrobi.

Autorka będzie mogła prowadzić program Zrób to sama. W TVN style

3 polubienia