Co bardziej zużywa?

Co bardziej psuje i skraca żywotność sprzętu elektronicznego? Długa praca czy częste włączanie i wyłączanie?

1 polubienie

Raczej to drugie. Normanie pracujący sprzęt w normalnych warunkach, bez przegrzewania nie powinien się z tego powodu “zużywać”.
Natomiast włączanie / wyłączanie powoduje gwałtowne skoki napięcia, które w dłuższej perspektywie mogą zaszkodzić.
W Kalifornii istnieje żarówka, która pali sie non-stop od ponad 100 lat i cały czas jest sprawna, nigdy nie była wyłączana.

2 polubienia

Jedno i drugie. Polityka postarzania

1 polubienie

Wyciąganie na chama wtyczki z kontaktu. Nie dość że skraca życie urządzenia to jeszcze gniazdka.

2 polubienia

Moim zdaniem bardziej zbyt częste włączanie i wyłączanie.

1 polubienie

No ekrany w telewizorach to raczej nie lubia pracy ciaglej? Wiekszosc telewizorow ma wbudowana funkcje wyłączenia, jesli dluzszy czas nie wzbidzaja zainteresowania otoczenia.

2 polubienia

Natężenia, a nie napięcia. Tzw. prąd rozruchowy, przy którym napięcie prądu w instalacji zasilającej urządzenie chwilowo się obniży. Prawo Ohma.

2 polubienia

Wszystko zależy od typu urządzenia, do jakich zastosowań zostało zaprojektowane. Faktem jest, że częsty rozruch może niekorzystnie wpływać na żywotność urządzeń, ale też cześć z nich ma określoną długość pracy, jak chociażby żarówki LED czy płaskie ekrany.

4 polubienia

Jako wieloletni serwisant mogę z pewnością powiedzieć: temperatura. Elektronika nie “lubi” włączać się temperaturach poniżej 0°C i pracować w temperaturach wyższych od 80°C

I natężenia i napięcia - stany nieustalone w urządzeniach indukcyjnych lub/ i pojemnościowych wywołują indukowanie się napięć nawet kilkukrotnie wyższych od nominalnego napięcia zasilania.
Większość urządzeń można zapezpieczyć termistorem NTC - wpięcie takiego w obwód żarówki sprawia, że jest praktycznie wieczna :grinning:

2 polubienia

To raczej dotyczy ekranów OLED, bo ekrany LCD kojarzą mi się z długą trwałością.

2 polubienia

Każdy ekran, bez względu na technologię, traci swoje właściwości po określonej ilości godzin działania.

3 polubienia

Ekrany TN nie tracą swoich parametrów jeśli nie ulegną awarii.

3 polubienia

Tracą, ale w tak niewielkim zakresie, że przyjęło się mówić o bezstratności ich parametrów.

1 polubienie

Nie tracą. Wynika to z ich konstrukcji.

Krakowskim targiem przyjmijmy, że z czasem tracą … na wartości. :upside_down_face:

1 polubienie

Mam laptopy z lat 90 ubiegłego wieku, które działają jak nowe do tej pory. Jedynie podświetlenie z czasem może się wypalić, ale sama matryca jest praktycznie wieczna.

O ile mi wiadomo, to podświetlanie jest integralną częścią całego modułu matrycy, więc zdaje się nie można mówić o wieczności, skoro trzeba naprawiać podświetlanie.

To mi mogło załatwić ekspres do kawy.

Z podświetleniem LED są wieczne i jest wiele matryc bez własnego podświetlenia, więc…

Żaden LED nie jest wieczny, tak jak i z resztą każda matryca, nawet TN.