Czytanie łatwizną było. Jako czterolatek w przedszkolu umiałem już pisać i się podpisać imieniem i nazwiskiem. A że posiadam niemieckie nazwisko, to już wtedy umiałem pisać nawet po niemiecku
Musisz mnie dobijać?
Umiałem pisać literki i nawet ładnie rysowałem, ale, nie wiem dlaczego, nie potrafiłem zaskoczyć składania tychże literek. Dla mnie ok trzech miesięcy był to szyfr nie do ogarnięcia. Błysk nastąpił jakoś tak pod koniec listopada gdzie w jednej chwili pojąłem zasadę i od tego momentu czytanie szło mi bardzo płynnie. Za jakieś dwa, trzy lata zacząłem czytać od jednego spojrzenia całe zdanie, a po jakimś jeszcze czasie kilka zdań. Natura wyposażyła mnie w zdolność czytania obszarowego. Od dwóch, trzech nawet lat zatracam tę umiejętność. No cóż, starość nie radość, wesela już nie dla mnie…
Ja nie pamietam czasow kiedy nie umialam czytac. Gorzej z pisaniem, bo pierwsze proby to byly na starenkiej maszynie remington i srednio sie nadawala sie do dziecinnych rąk.
Z Umlautami?
W moim nazwisku nie ma Umlautów, więc jako czterolatek nie musiałem tej umiejętności posiadać. Umlauty przyszły później.
Gratűlujë!
A skąd to e z dwoma kropkami? To nie po niemiecku.
Po kaszubsku!
Ich auch Glueckwunsch oder. - ich Gratuliere Dir.
A za co te gratulacje? Przecież nic takiego nie zrobiłem
Za to, że w nazwisku nie masz umlautów.
A to już nie moja zasługa. Nazwisko mam po…Grossmutter.
Po babci (dla polskojęzycznych).
Czyli po Omie?
Gratuluję, że masz mniej roboty przy pisaniu swego nazwiska.
Jasne. Często na kwicie się nie mieści.
OTTOVORDEMGENTSCHENFELDE
@birbant Wiele dzieci tak ma. Literę każdą oddzielnie są w stanie przeczytać, połączyć to w całość - ani rusz. Potem nawet czytają pojedyncze sylaby, ale całych słów już nie. Większość musi mieć swój moment .A czasem ćwiczyć aż do skutku. Niektórzy czytają globalnie to znaczy są w stanie czytać tylko całe wyrazy - uczą się że dane słowo wygląda graficznie w określony sposób a tak wyglądający wyraz ma określone znaczenie.
W 59 roku takimi mądrościami chyba jeszcze się nie przejmowano.
Dzięki za wyjaśnienie.
@birbant nasz jest więc normalny
Otto przed łagodnymi polami.
OTTOVORDEMGENTSCHENFELDE