Co ma się stać z ludźmi, którzy nie będą mogli wymienić pieca węglowego?

Właśnie emerytów wzięły w obrót firmy “pomagające z wymianą”. Tak jak kilka lat temu sprzedawali im kołdry obecnie sprzedają ekologię.

3 polubienia

U mnie też nie ma szans ani na gaz ani na prąd. Zresztą aby pompa ciepła była wydajna trzeba ocieplić, zrobić podłogówkę a to ostatnie już nie jest takie proste.

2 polubienia

Opieka społeczna? Chłopie to są dziesiątki tysięcy na małe mieszkanie a na dom już setki.

1 polubienie

Widzisz a w Polsce nawet drewna chcą zakazać. Mam w piwnicy kocioł wszystkopalny i w tym roku palimy podobno ekologicznym brykietem. Drewna jeszcze zostało na pryźmie z 5m sezonowanego 3 rok więc na przyszłą zimę mamy już opał. Problemem są natomiast domy i mieszkania ogrzewane śmieciami. Wbrew pozorom to widać jak wywożą selektywne odpady. Nie uwierzę w obecnych czasach że ktoś nie zbierze 1 worka plastiku na miesiąc.

3 polubienia

W NL można palić drewnem w kominkach, ale czystym. Żadnych odpadów z przemysłu, żadnych palet, na których są pozostałości po lakierach, smarach, po budowlance itd… To zostawia ślad w kominie nie do usunięcia i są kontrole. Ponadto taki opał daje specyficzny dym. W Bocholz miałem kominek, ale przed uruchomieniem musieli przyjść spece skontrolować i dać pozwolenie. W bliźniaczym domku nowi lokatorzy, młode małżeństwo mieli komin czyszczony i trwało to pół dnia zanim dopuszczono do ekploatacji. Holandia to nieduży kraj, ale przemysł tu o wiele większy niż w Polsce. I na obszarze ok dwóch polskich województw jest o wiele czystsze powietrze niż w Polsce.

3 polubienia

My tylko czystym drewnem palimy jak już. Ale ten czysty brykiet zostawił taki syf w tym roku że nie wiem czy bokiem nam ekologia nie wyjdzie.

2 polubienia

Worek plastikow to u mnie w tydzien. Mam wrazenie, ze wiecej tego niż przed tym ekologicznym szalenstwem?
A pieca nie mam.
Tyle, ze jak zrobili płatne reklamowki to faktycznie mniej tego smiecia fruwa po wydmach.

3 polubienia

U mnie na tydzień są 2 worki. Sąsiedzi podobnie a ci co palą śmiecmi mają zero albo jeden worek

1 polubienie

A tak z ciekawosci, koci zuzyty zwirek to jakie smieci?

2 polubienia

Mieszane.

1 polubienie