Może to pamiątki po Vikingach.
Gdzieś tam znajomi moich znajomych wylądowali tam właśnie w trakcie tych burz. Ich samochód campingowy był nieźle podtapiany przez boczny ostry deszcz.
Bez przesady. Kwarantanna to moze dobra ina covida
Moze wiecej zainwestowac w oswiate i antykoncepcje?
Bo to juz strach ryby z Morza Srodziemnego jesc bez posądzenia o kanibalizm.
O ograniczeniu konsumpcji do niezbedej nie wspominajac. Tylko co znaczy slowo niezbedne?Paradoksem jest jednak, ze najwiekszymi trucicielami sa kraje o skrajnych typach gospodarki USA, Chiny, Indie z jednej strony - a panstwa afrykanskie i Brazylia jako dostawcy surowców z drugiej.
Znakomita wiekszosc z nich przy tym jest przeludniona.
Mozliwe, ale to kiedys byly tereny bagniste, zalewowe, wiec trzeba zaczac od ustalenia czy to jakis rodzimy wyrób czy faktycznie Wikingowie. W koncu handlowe wodne szlaki śródlądowe tez mieli.
Co do ludzi i ich zdolności adaptacyjno intelektualnych, to chyba masz za dużo nadziei, prosta sprawa z segregacją śmieci mówi b. dużo o roli człowieka w ratowaniu planety…
Ten huraganik poszalal tez i w Hiszpanii, potem nieco oslabl i szybko przeniosl die nad Grecje i okolice.
A taka ulewa, a wlasciwie sciana wody ma siłę. Jak to jeszcze wymiesza sie z ziemia i zrobi z tego plynne bloto?
To takie widoczki na kazdym kroku
Ja grzecznie segreguje.
Tylko mam wrazenie, ze tych smieci coraz więcej. I na kazdym nadruk, ze to smiec z recyklingu
Każdy kij ma dwa końce. A jak sie re drobnoustroje dorwą do stacji benzynowych Orlenu?
Ostatnio powodzie były jakieś gdzieś
Na wlasnych kosciach to odczuwam. Trzy godziny lotu i pol dnia na lotnisku.
Ale przynajmniej porządny kanał.
Nie takie bagno jak Sueski.
Mówisz? Egipcjanie pustynie mają jednak
A mają. Choc nie wiem czy tej pustyni to wiecej nie maja Algieria i kraje Sahelu.
Pustynia to nie tylko piach i diuny.
Sa też kamienne czy lodowe.
A klimat się zmienia.
Żeby u mnie w marcową noc bylo 8 stopni? A w gorach sypie snieg?
Gdzie ten kraj wiecznej wiosny?
Nie tylko ptaki.
Zwierzeta jako poszczególne gatunki sa wrazliwe.
Nie są nicieniami.
Ponoć niedźwiedzie polarne głodują
No niestety, sa przystosowane do polowania na foki wylegujace się na lądolodzie, a tu foki jak lżejsze na resztkach kry sie jeszcze potrafią utrzymać, natomiast misie za jedzeniem podchodzą pod siedziby ludzkie.
A podobnie dzieje sie i nnymi gatunkami misiów. Zaklocenie rownowagi.
W Rumunii to nie wiem jak teraz, ale juz blisko 20 lat temu uprzedzali, ze o niedzwiedzia w górach nietrudno (rozmnozyl je Ceausecu do polowań, jak jego odstrzelili to misie skorzystaly).
Dziki też już są w Europie problemem, a głupki unijne chcą odstrzału wilków, ich naturalnego wroga.
Co prawda wilki wola inne kopytne - trawozerne, ale warchlaczkiem nie pogardzą.
W ogóle przywrócenie wzglednej rownowagi w przyrodzie?
Jak nie wojna to zaraza. I bądź tu czlowieku mądry…