Przechodza takie, ale latem, jednak z zapleczem zywnosciowym
Moze nie kierunek niemiecka granica a Czestochowa
No i ukrywac się nie muszą.
Podawali, ze te ludzka lawinę obliczaja na ok. 2000 ludzi, i duzo , i malo. Polowa wpadnie zdezorientowana, czesc byc moze przejma przemyrnicy, reszta jak im pupy zmarzna sama się podda. Tylko, ze powinno sie rozpowszechnic w necie info, ze przekroczenie granicy to nie brama do raju. No chyba, ze tego z dużą ilością dziewic?
I to z lopatologicznym komentarzem.
Akurat to jest problem.
Polska to nie kraj zamkow obronnych, a gospodarstw rolnych, czesto oddalonych o kilometry od sąsiadów.
W praktyce łatwy łup.
W Calais juz to przerabiali.Zdewastowane tiry,zniszczone sklepy,pobici kierowcy…
No ok rozumiem. Ale tak czy tak mowiac o ataku na granice, nie mija sie z prawda xd
Osobiście fizycznie odczułem to na własnej skórze w Calais.
Bo Lukaszenka to wykorzystuje wlasnie do ataku.
Atak na granicę jest bez wątpienia. Ale to nie jest Wermacht.
No tak. Broni raczej nie maja. Ale sa jak widac rozne sposoby w 21 wieku. A Lukaszenka to robi
Tlum z Bialorusi to jeszcze nie az tak zdetermimowany jak w Calais. A fale po kilkuset migrantow bezdzietnych inzynieroe kawalerów, atakujących znacznie mocniejszy mur z zasiekami otaczajacy Ceute i Melilie sa dosc czeste i tez niektorym się udaje przebić.
Na Kanary miesiecznie dociera ponad 2000 ludzi. Tych co mieli szczescie.
Czy mozna to nazwac atakiem? Raczej walka o przezycie. Nie wiemy co Łukaszenka “obiecal” tym, co do przodu nie pójdą? Syberia duża.
Walka o orzezycie tych ludzi… a lukaszenka wie co robi
Bylem prawie 3 lata temu na Fuercie i nie spotkalem zadnego…Ale to sie moze zmienic w ciagu tygodnia.
Bo gamonie z rządu dali się znów ograć. Pisałem o tym wyżej. Nie chce mi się powtarzać.
Robil byvto samo gdyby zrobili wczesniej wszystko idealnie… bi czemu nie
I tu się mylisz. Jest sporo instrumentów dyplomatycznych. A tak, przy okazji pisowskiej dyplmacji. To, z którym krajem jesteśmy w dobrych stosunkach, aktualnie? Z którym sąsiadem?
Nie wiem czy wie co robi.
Takie akcje to jak wszystko, sa nieobliczalne w skutkach. A w krajach gdzie rzadzi dyktator? I jego klika?
Putin będzie pilnowal, zeby Białorusi nie stracic ze względu na Krolewiec zwany tez Kaliningradem problemem dla niego jest fakt, ze tam nie ma bezposredniej granicy - droga albo przez Litwe, albo Polske. I o to mu pewnie chodzi. Taki jeden z wasikiem tez korytarza do Gdańska zadal.
Łukaszenka czy ktos inny? To sprawa wtórna.
A gdyby wyslal nad polske np plage szaranczy to nie bylby to atsk na polske ? Nie trzeba wojska
Szarancza polskiego klimatu nie przezyje, a stonke to ponoc USA juz próbowalo w latach 50 ubieglego wieku.
Nie wymyślaj. To jest atak na Polskę. Ale gdy następował, należało czynić wszystko, by nie doszło do tego, do czego doszło. Było parę miesięcy czasu. Nie jesteśmy z tym problemem sami, bo jest też taki sam atak na Łotwę i Litwę. Czyli na granice UE. Ale rząd już narobił sobie gnoju i w UE.
O Litwie zapomniales.
Putin marzy o niezamarzajacym Baltyku. Morze Czarne juz ma, Erdogana czyli kontrole nad Bosforem oblaskawia.