Co najbardziej lubicie jeść z grilla?

W poniedziałek zaczynam urlop na wsi .
Będzie dużo grilla , bo szybko przede wszystkim i bez brudzenia w kuchni :smile:
Co preferujecie?
Jakie sałatki do mięsa serwujecie?
grill1

5polubień

Udka.

3polubienia

Mniam :smile:

1polubienie

Teraz to już nic, bo warzywa grillowane średnio mi smakują, czasem zjem jakiegoś szaszłyka warzywnego z cukinią albo bakłażanem, papryką, pieczarkami, cebulką…ale szału nie robi.
Do mięs bardzo pasuje sos tzatziki, szybko i prosto się go robi.
A sałatki najlepsze z pomidorami… Np. kalafior surowy posiekany + pomidory + cebula że szczypiorkiem – musi trochę postać (z dwie godzinki w lodówce), żeby kalafior zmiękł.
I grecka też jest dobra.

2polubienia

szaszlyki mojej roboty
z miesa mieszanego (wolowe i wieprzowe) sloninki i cebuli - marymowane co najmniej 24 godziny w oliwie z listkiem laurowym, slodka papryka, czosnkiem i pieprzem. (oczywiscie sola tez)
na zakaske upieczone warzywa typu papryka, grube plastry cukinii i na zakonczenie ziemniaki upieczone w reszkach popiolu.
z sosow zimnych - tradycyjnie musztarda keczup i majonez.
w wersji superwyjsciowej jeszcze piknikowa salata z pomidorami i surowym ogorkiem zalana winegretem i jakies ciasto.
jak byly wyjazdy gdzie istniala szansa zlowienia ryby to tez nie do pogardzenia. tyle co oczyscic, skropic oliwa, posolic i na ruszt.
jak chce sie bawic to w oczyszczona wlozyc troche imbiru, zielonej pietruszki i czosnku, zawinac w aluminiowy papilot i upiec na ruszcie.

5polubień

@anon44086484 grecką zawsze robię, ale tą Twoją zrobię już w niedzielę !!
Dzięki!!! Yuhu!
Dobry przepis!
Uwielbiam surowy kalafior !

2polubienia

Kiełbaskę i mięso.
Polecam też ognisko jak dawniej i kartofelki w czarnym mundurku z solą.

7polubień

@okonek aż mi ślinka pociekla !!!

@Devil idealnie! :heart:

1polubienie

troche roboty z tym jest, ale ile jedzenia? :wink:

1polubienie

Szaszłyki. dajesz kawałki mięsa marynowane noc w lodówce zmieszane z warzywami
Łopatka boczek ogórek cebula łopatka boczek papryka ogórek itd
Ogórek kiszony zmienia smak mięsa.
Marynata to oliwa pieprz sól i papryka. Nic sztucznego jak ostatno usłyszałem że kethup daje się…

2polubienia

Dobry szaszłyk zawsze w cenie!
:heart:

zazwyczaj zaczynam piec w folii by były miekkie

1polubienie

Bez piwa grill się nie liczy. :kissing_closed_eyes:

1polubienie

Będzie :wink:

1polubienie

Warzywa: cukinię, paprykę, szparagi, cebulkę a nawet czosnek!

3polubienia

Harmonijnie!
:wink:

1polubienie

kazdy ma swoj przepis na szaszlyk - jeszcze jest przysmak - baranina, a wlasciwie jagniecina - takie malenkie kotleciki baranie czy zeberka wieprzowe - tu tez jest mnostwo przepisow na marynaty.

4polubienia

Notuj uważnie:

  • ŻÓŁTE ziemniaczki
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • koperek (świeży oczywiście)
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • majonez
  • jogurt naturalny (gęsty!)
  • kilka ogórków gruntowych

Ziemniaczki (pełen gar) gotujesz w skórkach, gdy się ugotują (ok. 45 minut), studzisz, obierasz, kroisz w małe kawałki.
Dodajesz pokrojone w plasterki ogórki.

Z reszty składników robisz sos.
Do jogurtu naturalnego dodajesz trochę musztardy i majonezu.
Wciskasz sprasowne ząbki czosnku.
Dodajesz solidna porcje siekanego koperku.
Solisz, pieprzysz…
Polewasz ziemniaki z ogórkiem.
Wymieszać
Wstawiasz na 3 godziny do lodówki.

Zrób dużo…
Mi potrafią żeżreć każdą ilość…

5polubień

@okonek weź nie pisz już więcej :wink:
Pychota !!

1polubienie