Co oni zwariowali? Pchaja sie do Kijowa zamiast siedziec w wygodnym fotelu

Wiesz co, ręce mi opadają. Co ma piernik do wiatraka ?! Odwróć sytuację w drugą stronę. Twój kraj zostaje zaatakowany, Ty uciekasz w tym momencie do innego kraju, inni chcą Ci pomóc, chociażby podzielić się posiłkiem. Już to sobie wyobrażam jak mówisz “nie, dziękuję, nie pomagajcie mi, troszczcie się o swoich rodaków”.
Dziękuję za uwagę, już mi się nie chce Tobie tłumaczyć tak podstawowych rzeczy.

1 polubienie

A czy ja gdzies napisalem ze nie chce pomagac Ukraincom? Jak zwykle… nikt mnie nigdy nie moze zrozumiec tutaj i przez to sa jakies klotnie… xd

Dodam tylko, że @birbant , napisał w punkt. Nawet brak ingerencji Polaków w pomoc uchodźcom nie sprawi, że putin od nas się odczepi. Zrobi nam cokolwiek bez względu na naszą reakcję bądź jej brak @GumowaFoka .

2 polubienia

Nie rozumiesz mnie… a sie nakrecasz…

Czyli nagle chidzi o uchodzcow tak ? XD
Przeciez ja nigdzie nie mialem na mysli uchodzcow :rofl: @mężatka

Ja się z Tobą nie kłócę. Ty sam niejednoznacznie piszesz, zaprzeczasz sam sobie.

Ja pierniczę :rage: :rage:. Nie, nie piszę już nic.

1 polubienie

Piszac o mysleniu o sobie o swoim narodzie mialem na mysli to, zeby nie zachowywac sie nieodpowiedzialnie jezeli to nie jest nasza wojna, nie mozna wyslac tam wojska… czy samolotow… itp kazdy ekspert tak mowi… wladze Polski powinny myslec przede wszystkim o Polsce a nie zachowywac sie glupio… wchodzac w ten konflikt… lub dając sie podpuszczać innym krajom ktore same sie boją…

Nie mam nic do pmagania ukraincom ktorzy przyjechali do Polski. Czy tez wysylania im na Ukraine wsparcia jedzenia broni itp…
To co innego.

Wiec napisz mi teraz w czym sie nie zgadzamy? XD

I przecież, Polacy nie są wysyłani na wojnę do Ukrainy, więc?

1 polubienie

Slyszalas o wczorajeszej wizycie w Kijowie i o pomysle niby Kaczynskiego o misji “pokojowej” NATO na Ukrainie? Ciągle sie do tego dąży zeby jednak ci zolnierze tam weszli… i z tym sie nie zgadzam.

Kaczyńkiego słów nie bierz poważnie. Bo ich poważnie nie bierze nikt. Oprócz jego elektoratu.

A teraz, uważaj. Nikt nie zasłania się Polską i nikt nie pcha jej do wojny. Sytuacja podobna do tej z Migami, gdzie ktoś odwrócił sytuację na tym rysunku, a ty to poparłeś.
I nie ma znaczenia, czy my będziemy tężyć muskuły czy nie. Bo Putin w swych zamysłach chce Polskę uczynić swym protektoratem w dalszej perspektywie. Tak jak to było w ZSRR.
A jak to zacznie czynić, to tak i tak trzeba chwycić za broń i, mimo wieku, przyjadę do Ojczyzny i wezmę karabin.

W 1939 też nie chciano drażnić Hitlera i narażać narodu. Co z tego wyszło, wiesz…
A dziś sytuacja jest taka, że liczyć trzeba się z najgorszym.

A czy wizyta premierów w Ukrainie była słuszna, czy nie, przyszłość okaże.

6 polubień

Nie wiem czemu tego tak bronisz. No dwie wersje chodza wsrod ludzi i nie ma tu nic do tego poparcie dla pisu…

Patrz na rozsądek, a nie wersje wśród ludzi.

2 polubienia

Musze Cie rozczarowac, od dawna nie ma wojen “nie naszych”. Niektorym tylko sie tak wydaje, ze najlepiej schowac glowe w piasek i nic nie robic.

Tak właśnie myślały władze zachodnich państw we wrześniu 39 r. W nosie mieli podpisane traktaty, w nosie mieli to, co się działo w Polsce. Po co interweniować? Ważne, że u mnie spokój. Ale ten ich spokój w końcu się skończył. Co zrobili? Francja postanowiła kolaborować. A nasi lotnicy walczyli o Anglię. Inna sprawa, to jak Anglicy im się odwdzięczyli. Poczytaj: https://wielkahistoria.pl/powojenne-losy-polskich-pilotow-mysliwskich-co-stalo-sie-z-bohaterami-bitwy-o-anglie-po-1945-roku/:(
Za dużo wątków, temat nie nadaje się na forum.

4 polubienia

No dobra, ale dlaczego usa na poczatku byla ZA przekazaniem mysliwcow Ukrainie gdy jeszcze nie wiedziala ze Polska chce je przekazac przez baze NATO. A gdy Polska oglosila swoje zamiary to nagle usa mowi ze to nie do zaakceptowania?
Sama Polska moze sie narazac i jeszcze damy im f16 zeby zachecic ale przez nato to juz nie…

Kaczynski sam androny plecie. O misji pokojowej NATO to mowy nie ma, a na ONZ? Jest szansa jesli Rosja zacznie padac gospodarczo a Chiny uznaja, ze im sie to oplaca. Wtedy przysla wojsko z krajow, o ktrorych nawet nie wiesz, ze istnieja i bedzie jeszcze wiekszy burdel niz jest.

1 polubienie

Krótko. Polska chciała pozbyć się Migów, zyskać za to F-16 w zamian. Jeden za jeden. A ponadto roztrąbiła sprawę, a o takich rzeczach mówi się supertajnie i spalono w ten sposób zagadnienie.

4 polubienia

Pierwsza osoba ktora powiedziala o mozliwosci przekazania samolotow z Unii do Ukrainy byl jakis brukselski udzednik… bez zadnego uzgodnienia postawil polske w takiej sytuacji… wiec jezeli juz to nie Polska pierwsza glosila o tym w mediach xd

A co ma jakiś brukselski urzędnik do tak poważnych spraw? Myśl, gdy czytasz newsy.

1 polubienie