Dziś moja koleżanka z pracy, Ukrainka skarżyła się że ktoś w markecie na kasie udawał że jej nie rozumie mimo że to też była Ukrainka. Ci stali Ukraińcy zaczynają się wstydzić tak rodaków że udają że są Polakami. I nasi Ukraińcy sprzed wojny nie cierpiątych co po wojnie wjechali.
Malbork polskim się stał od kiedy przejął go Kazimierz Jagiellończyk w połowie XV w, przedtem nigdy polski nie był. Opisałem to tu na forum dokładnie i ten opis gdzieś zalega w dziale historycznym naszego forum. Najpierw miejscowość leżała w Pomezanii, krainie Prus, po zawładnięciu Prusami, Krzyżacy uczynili z niego swą stolicę.
Ale krzyżacy nigdy nie byli państwem. Po prostu próbowali stworzyć państwo.
Krzyżacy byli państwem oficjalnie uznanym i najlepiej zorganizowanym, jak na swoje czasy.
Przestali nim być w 1525 na podstawie tzw hołdu pruskiego zawartego między polskim królem Zygmuntem I Starym, a ostatnim wielkim mistrzem Albrechtem Hohenzollernem. I od tej pory to co było państwem krzyżackim, stało się lennem Rzeczypospolitej, jako Księstwo Pruskie.
Ale dostali wpierdol od Polski, Litwy i innych.
Niestety, wielkie zwycięstwo grunwaldzkie zostało całkowicie zmarnowane, a niedaleka przyszłość pokazała, że nawet obróciło się przeciw Polsce. I to się bardziej liczy od dania wpierdolu.
Byłeś kiedyś w wsi Grunwald? Ja z 5 lat temu i… jakoś nie wygląda .
Bo w samej wsi nie było bitwy, tylko w pobliżu. Pewnie, że byłem.
Ja byłem w firmi która pamiątki sprzedaje… stary płot dwa owczarki biegajace. Miałem tam dostawę pamiątek. Mam do dziś 2 drewniane miecze.
A ona nie ma wpływu?
A ja nie ![]()
![]()
Pole bitwy bylo zle wybrane przez tych co przegrali
Oczywiści, jakiś wpływ ma, ale czy decydujący? Nie wiem. I nie o nią w tym chodzi. UE to na szczęście, jeszcze, nie tylko Niemcy
Cała KE tak zdecydowała.
Co sądzić o tym?
Właśnie widzimy granicę wpływów Unii. Która próbuje się do tej granicy dostosować znacznie szybciej niż sądziłem, ale to już osobna sprawa… ![]()