A to z kolei z obawy przed wojną czy obaleniem komunizmu … Czyli to nie do końca tak, że np. Stalin tak chciał itd …
A te dodatkowe, urwane z zeszłorocznej choinki tagi oszuścizłodzieje-pis wybory historia mają zachęcić do kliknięcia strzałeczki, czy odstraszyć przed takim manewrem ![]()
Zachęcić do wejścia w temat ![]()
My umrzemy modląc się o plony. Bo myśleć o tym jak je pomnażać nie potrafimy.
chory czy turysta?
spokojnie pinokio potrafi, podatki tez beda narodowe
Głód za komuny w Rosji był spowodowany, najpierw zniszczeniem kraju po wojnach rewolucyjnych, a następnie socjalistyczną ekonomią. Poczytaj sobie o NEPie, kiedy to Lenin częściowo uwolnił rynek i gospodarka uległa pewnej poprawie. Szybka industrializacja nastąpiła dopiero z Stalina, który zlikwidował NEP i głód powrócił. Ta szybka industrializacja nie miała nic wspólnego z głodem. Poza tym Stalin sztucznie wywołał głód na Ukraine, ale to osobna bajka.
a wlasnie - czasem mam wrazenie, ze nadmiar jedzenia w marketach przeszkadza Kaczynskiemu
maciek lecz sie na glowe
mlody jestes i masz szanse
Nie przesadzaj … To nie jest takie proste pytanie … Wiadomo, że mało kto chciał wtedy jechać z własnej woli na Daleki Wschód Rosji …
Tak więc naturalnym pytaniem jest czy mogli to zrobić w bardziej humanitarny sposób ?
Ty znowu z tymi filmikami? A ić!! ![]()
Ale jest też moje pytanie (a ten filmik to taka dodatkowa opcja
)
"Co sądzicie o tym materiale… ", “To też ciekawy materiał…” to wpisy wprost nakłaniające do obejrzenia filmów w pierwszej kolejności. ![]()
Najmocniej przepraszam, ale o jakiej Ty kolonizacji mówisz w ZSRR? O ile mi wiadomo, to tam kolonizacji Syberii nie było.
To w takim razie wcześniej jedynie była kolonizacja Syberii ? Z tego co wiem to za ZSRR ponoć jakieś drogi chociażby budowali … Pewnie też gułagi czy łagry …
Mimo wszystko swego rodzaju kolonizacją ja osobiście bym to nazwał …
Osobiście, to sobie możesz nazywać. Ale z typową kolonizacją nic ma to nic wspólnego.
Podbijanie narodów azjatyckich i ich kolonizowanie odbywało się na długo przed rewolucją…, przez carów. Między innym poprzez zsyłki.
od biedy @birbant zsylke zeslanie carskie moznaby nazwac zasiedleniem terenow zaniedbanych
ZSRR kradl wszystko technologia bialego czlowieka wlacznie
Czyli tak jakby główna kolonizacja odbywała się za Carów, a za komuny jedynie sprowadzano pracowników ? Tak to rozumiem …