Co sądzicie o wojnie w izraelsko-palestyńskiej?

Ciekawa analiza strategii ukraińskiej wobec Rosji …

A dodatkowo, Turcy rozważają pomoc Rumunom w oderwaniu Naddniestrza od Rosji …

Grają dwie nasze tenisistki w Rolland Garros. grają nasze siatkarki i siatkarze w Lidze Narodów, zaraz ME w piłce nożnej, a Ty jakieś duperele wałkujesz… :thinking: :stuck_out_tongue:

2 polubienia

A Ciebie co ostatnio interesuje ?

1 polubienie

Jak zwykle, sport. Przepiękna dziedzina życia.

1 polubienie

Muzulmanie piramdy stawialli. Zanim neandertalczyk zanmieszkal w jaskini zagospodarowanej przez prezesa

A tak poza tym ?

Czyżby Izraelczycy skapnęli się, że ta ostatnia wojna była na rękę Benjaminowi Netanjahu, że go w końcu odsunęli od władzy :thinking: ?

Wiem, że ciążyły na nim zarzuty korupcyjne, ale czy to wystarczyło ? Wątpię …

Izrael Ma ponoć nowego premiera pierwszy raz po 12 latach … Merkel w Niemczech też się ponoć już kończy bo już nawet nie zamierza wystartować w następnych wyborach …

W Rosji czy na Białorusi to wiadomo jak jest … Oby u nas jeszcze nie …

Ciekawi mnie bardzo czy byłoby możliwe, żeby Izraelczycy zasiedlili wzgórza Golan :thinking: ? @benasek @okonek @okonek i @ inni :wink:

W sensie jakie są ograniczenia geograficzno-klimatyczne :thinking:

Bo mało ludzi tam chyba póki co mieszka (głównie Druzowie), a z drugiej strony te Wzgórza Golan dla Izraela są jak Brama Smoleńska dla Polski…

Ziemia Obiecana?

1 polubienie

Kurna, nasi w siatkę jada z ruskimi, jak z burą suką, a Ty z jakimś tam Izraelem. wyjeżdżasz… :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Mamy XXI wiek i mamy Żydów i Palestyńczyków, a terenu jest mało, a poza tym terytorium Izraela zawsze zmieniało się dynamicznie, a nie tylko w XXI :wink: Ale też w czasach Starego Testamentu :wink:

Nie musiałeś odpowiadać od razu haha :man_shrugging:

Tradycyjnie to jest tez legenda o zydzie, wiecznym tułaczu

1 polubienie

Co by nie mówić mamy XXI wiek i technologia się rozwija jak nigdy dotąd, także Izraelczycy mogliby stworzyć osiedla, miasta i cos a la miasteczka/wsie na Wzgórzach Golan, żeby stanowić tam większość i dobrze zagospodarować ten region, który ze względów bezpieczeństwa państwa Izrael jest kluczowe :thinking:

Odpowiem ci tak. Nie mamy tu ani Palestyńczyków, ani żydów(o ile wiem) więc kto ma się wypowiadać? Nie powinno się opowiadać ( i nie wie sie) o głodzie jeśli się go nie zaznało. Nikt z nas nie poznał przyczyn tej wojny. Raz na szkoleniu pewien pan mówił nam o wysyłanych filtrach do wody (przemysłowych) thousand filters one bomb.

1 polubienie

Wiem, że Turcja i Izrael pomimo różnych napięć politycznych współpracują ze sobą ekonomicznie, a Turcja ma to do siebie, że ma nadwyżki żywności produkowane u siebie, także nie wiem czy byłby to problem :wink:

A poza tym Izrael ma mało ternu pod rozbudowę (problem podobny do “probleum” Hitlera szukającego przestrzeni życiowej :thinking: ), a Wwzgórza Golan mają to do siebie, że mało ludzi tam mieszka, a Izrael gdyby potrafił to by mógł tam rozbudowywać osiedla, miasta itd…

Ale muszą? Wywaliłeś jedzenie kiedyś do śmieci? A pomyślałeś że w rosji na wsiach głodują? Nie myl z miastami.

1 polubienie

Co do zydow. Nie pytaj o wyznanie
Wychowana jestem, ze zydowskie swieta obchodzilo sie do chwili, kiedy trzeba bylo zniknac, bo sa rodzinne. Ale paczuszke slodyczy sie dostawalo :rofl::heartbeat:

1 polubienie

Wiesz o co mi słodziaku chodzi. Nie o wyznanie a o izraelickie podejście. :crazy_face:

Przecież Izrael to małe państewko, a Wzgórza Golan są tuż tuż, także myślę, że nie byłoby problemu transportować żywność na te Wzgórza Golan :thinking: