Ani Norwegia ani Dania ani Polska nie były w czasach Wikingów przeludnione. Nikt Wikingom nie kazał mieszkać na statkach. Mieli swoje siedziby czy bazy na lądzie a na statkach przebywali bo bez przerwy wojowali, podbijali i rabowali. Na podbitych terenach często się osiedlali, w Anglii, Francji czy jeszcze dalej. Statek to było dla nich narzędzie a nie dom.
Były przeludnione w tym sensie, że brakowało ziemi pod uprawę bo technika była wtedy jeszcze dość słaba
Bo tak na dobrą sprawę to nawet dzisiaj Skandynawia nie jest przeludniona Ale co z tego jak tam trudny klimat i geografia
To i ja się wypowiem, ale tylko raz w tym temacie. Proszę poddać pod rozwagę moje słowa.
Jak wiemy, państwo Izrael powstało 70 lat temu i nie zostało uznane przez świat arabski.
I teraz uwaga. Awantura wybuchła w momencie uznawania tego państwa przez najważniejsze kraje arabskie. I nie Izrael ją sprowokował, jak się dobrze przyjrzymy.
I na koniec jeszcze taka moja uwaga. Otóż, gdyby rozbroić jakimś cudem Arabów, to nastałby pokój w tym rejonie. Ale gdyby rozbroić Izrael, państewko by to przestało istnieć w ciągu doby.
Co do tego, że nastałby pokój to pewności nie mam, ale z drugiej strony nie mam pewności, czy Izrael był teraz taki niewinny
Już nie mówiąc o tym, że Izraelczycy w Palestynie też przesiedlają czasem na siłę Palestyńczyków i nawet ostatnio chcieli w Jerozolimie ich na siłę przesiedlić i o to powstała cała awantura w samej Jerozolimie ostatnio
Tu nie ma niewinnych. I to wszystko z mojej strony w tym temacie.
Z drugiej strony istnieje też taka możliwość, że Turcji istnienie tej Strefy Gazy byłoby bardziej na rękę nawet w kwestii syryjskiej niż pomagać Izraelowi ją przesiedlić np do Libii, ale czysto teoretycznie byłoby to lepsze rozwiązanie dla Izraela pod każdym względem…
A czy Turcji to do końca nie wiem, ale Palestyńczyków to Izraelczycy nawet nie zamierzają pytać o zdanie tylko już prędzej wymusić na nich to poprzez sianie terroru w Strefie Gazy
Bo co do Jordanii to tam już większość stanowią Palestyńczycy i kraj teoretycznie może pogrążyć się w wojnie domowej, a poza tym Jordania przyjęła też sporo uchodźców z Syrii i dlatego ich najprawdopodobniej nie będzie chciała przyjąć, także jeśli Izrael miałby rozważać przesiedlić ich to raczej nie do Jordanii czy Libanu, a gdzieś gdzie nie stwarzałoby to Izraelowi problemów czyli najlepiej do Libii
I być może przesiedlenie Strefy Gazy nie byłoby na rękę Stanom Zjednoczonym Gdyż za dużo dawałby Turkom w ten sposób Izrael
A być może moje myślenie jest nie właściwie, bo taka możliwość również istnieje…
Z pewnością Izrael z przesiedloną Strefą Gazy czułby się bardziej pewnie siebie na Bliskim Wschodzie…
Ale z drugiej strony Turcy w Libii między Egiptem, a Algierią będą się tam czuli trochę jak Izrael na Bliskim wschodzie między Egiptem, a Turcją …
A powiedz chociaż co sądzisz o przyszłości Izraela (w sensie jakie masz chociaż obawy i ewentualne nadzieje bez żadnego myślenia, że to koniecznie musi się sprawdzić )
Obecna sytuacja i tak jest nie korzystna dla Izraela bo Iran jest potencjalnie niebezpieczny dla Izraela …
Ja np jestem ciekaw czy po iluś latach i ostudzeniu emocji Izrael nie mógłby np Strefy Gazy czy Jordanii podłączyć pod swoją gospodarkę, żeby ich od siebie uzależnić i co za tym idzie korzystać z ich rąk do pracy, ale nie mam zielonego pojęcia czy Izrael ma w ogóle jakikolwiek potencjał w tym zakresie …
Ja tam z kolei od niejednej osoby słyszałem, że Netanjahu żywi się tym konfliktem, i że kiedy chcą go odsunąć od władzy to pokazuje, że bez niego sobie nie poradzą
Z drugiej strony co do Turków w Libii to czysto teoretycznie w przypadku ataku Egiptu na Libię Algieria wcale nie musiałaby być antyturecka, a być może wręcz przeciwnie obawiałaby się zbyt dużych wpływów Egiptu w Afryce Północnej
Także podejrzewam, że powstanie, o ile już nie powstał sojusz turecko-algierski
Mamy, tak jak i wiele innych.
A te osoby ze starożytności czy starożytności faktycznie opisywali to na co się powołuje autor filmu ?
No jeszcze Daenikena brakowalo…
Podobno będzie zawieszenie broni. Lobbowali amerykanie i WHO (pozwolić na dostawy leków i szczepionek).
Już ponoć jest zawieszenie broni Z kolei Joe Biden zaakceptował ukończenie Nord Stream II, a więc pomału współpraca amerykańsko-rosyjska wchodzi w grę
Dodatkowo Turcy pomagają w byłych azjatyckich republikach radzieckich przeciwważyć Chiny
Także robi się ciekawie
Te azjatyckie ex-republiki to islam.
Erdogan nie robi tego charytatywnie. Rosja z Turcja zawsze o wplywy walczyla.
Czyli w skrócie tak jak napisałem