Co sądzicie o wojnie w izraelsko-palestyńskiej?

Od dużych zależy los małych. Lepiej żeby się nie kłócili. Bo polecą atomówki.

1 polubienie

Niezupelnie. Ci postkomunistyczni tak latwo Turka do siebie nie wpuszcza.

1 polubienie

Czy ja wiem… Liczą się tylko interesy, a Erdogan żyję panturkizmem i wiem, że napewno z Azerbejdżanem, Turkmenistanem i Kazachstanem Turcja ma dobrą relację

Biden też próbuje naprawić relacje z Niemcami, które popsuł Trump, no ale Trump wiele namieszał chociaż nie mówię, że był tylko i wyłącznie negatywnym prezydentem…

A tutaj mamy rzeczywisty rozkład etniczny i widzimy, że Izrael chce włączyć West Bank do Izraela, natomiast Strefa Gazy jest w takim kształcie, że ciężko tam cokolwiek przesuwać, także chyba faktycznie póki co Izraelczycy “mają gdzie się osiedlać”, bo tak naprawdę często nielegalnie i z przymusem przesiedlają Palestyńczyków…

EDIT: Także może faktycznie żadnego przesiedlenia Strefy Gazy nie będzie, a na pewno nigdy nie uważałem tego za oczywistość, a jedynie za możliwość :thinking:

Erdoganowi to sie panturkizm marzy.
Ale od czasow Ataturka to o nastepnym Imperium Osmanskim moze sobie pomarzyc. A juz on sie na zalozyciela jakiejs dynastii nadaje?
Zreszta nikt z normalnie myslacych przywodcow krajow zachodnich czy Chin nie powinien myslec powaznie o zjednoczeniu islamu (na co na razie jeszcze sie nie zanosi, ale historia niejedna niespodzianke sprawila) ze wzgledu na dobrze pojety interes wlasny.

1 polubienie

Ciekawe ile Palestyńczyków mieszka w “West Bank”, bo w Strefie Gazy około 2 miliony :thinking:

My mamy komunę 2.0. , a Oni będą mieli Imperium Osmańskie 2.0. XD

Ponoć Turcy w przestrzeni postradzieckiej budują aż 4 lotniska i tylko jestem ciekaw gdzie dokładnie :thinking:

I to Turcy zastąpili Rosjan w stacjonowaniu w Stepanakercie także stolica Górskiego Karabachu jest turecką bazą wojskową na swój sposób…

No i teraz Turcy wojują w Libii

A tutaj kolejny ciekawy film na temat West Bank w Izraelu

Moze nie ponoc, a podaj zrodlo tej wiedzy?
Pamietajac przy tym, ze poki co Turcja nalezy do NATO. Poziom zycia tem tez wyzszy niz w niejednym kraju arabskim, wiec powtorka z rozrywki i to na wieksza skale niz obecnie Ceuta moze mu sie. trafic

1 polubienie

Turcy na granicy z Iranem zbudowali mur, żeby zapobiegać nielegalnemu wkraczaniu Hindusów do Turcji i potem dalej do Europy także co do tego Turcy są ogarnięci :wink:

A co do tego ponoć o tym Stepanakercie to od JB :wink:

Repet był tak samo jak gość z Przez Świat na Fazie w Górskim Karabachu podczas sześciotygodniowej wojny. Ale ja tak samo jak Ryczek z Repeta to czasami bekę cisnę

Właśnie się dowiedziałem, że za komuny też były 13tki i 14tki czyli tak samo jak teraz PiSiory co poniektórym dają, żeby na nich głosowali :thinking:

I nawet nagrody jubileuszowe byly, wysluga lat i premie :joy_cat::joy_cat::joy_cat:

1 polubienie

I się dziwić, że ludzie tęsknią za komuną :thinking:

W przeliczeniu w ychodzilo cos 15-20 dolarow.
Za wiecej ludzie w Bangladeszu zyja.

1 polubienie

To jeśli tak było to faktycznie była bida za komuny :confused: Ale przynajmniej było miło na pieniążki popatrzeć… Albo i nie ? :thinking:

Ja tam się cieszę, że Joe Biden zaakceptował dokończenie budowy Nord Stream II

A tutaj ciekawa analiza ostatniej sytuacji na Bliskim Wschodzie …

A tutaj o rywalizacji amerykańsko-chińskiej w kosmosie! Masakra, ale JB się postarzał haha :thinking: