W mediach wrze. Trump na wiecu rzekł iż USA nie będą bronić krajów europejskich które nie łożą odpowiednio na NATO. Będzie wręcz zachęcał Rosję do agresji.
Chce rozpętać ostatnią wojnę światową…
Nie wiem, ale efekty moga byc opłakane.
Zdaje się po trupach do celu?
Czyli bycie prezydentem mu sie spodobalo.
A mysli ze jego ruski koleś odstąpi mu trochę wladzy?
A teoria spiskowa? Co Putin na niego ma?
Sądzimy, że w kontekście wypowiedzi naszego Dudu na temat dotrzymywania słowa przez Trumpa brzmi niedobrze. A komentatorzy zwracają uwagę, że Donald nie raz wypowiadał się nieprecyzyjnie na temat finansowania Sojuszu. No i nasz Przemek od razu skomentował tę wypowiedź, może sobie tyły zabezpiecza ?
Raczej zagrywka pod wyborców. O poziomie IQ że szympans może dostac doktorat i habilitację.
Jak Duda.
Czy sie liczy z konsekwencjami? na Kremlu siedzą podobni do niego. Wojna światowa wisi w powietrzu.
A tak na marginesie? To kiedy USA ostatnio wojne wygralo? 1898 z Hiszpanią? Santiago de Cuba?
Tylko dlatego, ze hiszpanski dowodca popelnil podrecznikowe błędy.
W praktyce może być różnie
Trump to idiota,którego ruscy wybrali jako swego pomagiera nie z miłości do niego ale dlatego,że woleli durnia niż np.H.Clinton ciętą na nich niesamowicie.
On podobno jeszcze przez poprzednią swoją kadencję tego swego płotu z Meksykiem nie dokończył-świetny facet zupełnie jak Anżej.
Nie wybiorą go.A jeżeli tak się zdarzy to będą żałować bo jednak Alaski będzie im szkoda oddawać.
Nie sądzę, by zachęcał rusków do kolejnych wojen, ale … składki członkowskie należy opłacać, więc jeśli jakieś państwo się ociąga, to Amerykanie nie są zachwyceni. Sami mają utrzymywać NATO?
Nie i niech ci co za mało płacą zaczną wreszcie …ale jak trzeba było im pomocy to wszystkich za darmochę pociągnęli ze sobą do Iraku.
Nie wiem, czy za darmochę, czy nie. W czasach “Iraku” nie interesowały mnie te sprawy, więc niewiele wiem/
Obiecywali złote gory w postaci kontraktów na odbudowę.
I oczywiście oprocz tego, że dalej tam trwa wojna, ktora tylko formę zmienila i chetnych do inwestowania ubyło to lepsze kąski zgarnely firmy amerykanskie.
Dla Trumpa to wiekszym wrogiem zdaje sie jest UE niz ruskie.
Zreszta jego zachowanie w czasie brexitu by to potwierdzalo.
Bo wtedy była dobra pogoda a USA wszechpotężne. Teraz jest zła pogoda więc nie narzekajmy. Wg Dudy wydajemy na zbrojenia 4% PKB
Czasem lepiej wydac mniej a sensownie.
Dokładnie.Niby są żandarmami którym zawdzięczamy nie tylko wyzwolenie spod kopyta komuny ale być może i to że nie mieszkamy teraz w kalifacie poznańskim ale też nigdzie nie jest powiedziane że jakakolwiek organizacja międzynarodowa ma być utrzymywana tylko przez 1 kraj.No i ,co chyba w tym najważniejsze,jak długo to ma trwać???
Każda wojna to jak trwoga to do Jankesów a w międzyczasie śmierdzące kontynuacje interesikow z sowietami i ambiwalencja wobec Ukrainy…
Jestem przekonany, że Trump sobie tę rozmowę z jakimś przywódcą kraju wymyślił, a cała wypowiedź była pod wyborcę amerykańskiego. Głowy państw aktualnie z Bidenem by rozmawiały, a nie z Trumpem.
Nie wiem nic o tym, by jakiś kraj nie opłacał składki przynależności do NATO.
Ale wiem, że kremlowska propaganda szaleje z radości i wychwala Trumpa, tak, jak kilka dni wcześniej zaczęła się ciepło o Dudzie wypowiadać za wypowiedź o Krymie.
Inną rzeczą jest by politycy wielu krajów w Europie wreszcie się obudzili, bo Reagana już od dawna nie ma. Chociaż kto wie, co tak naprawdę dzieje się w sprawie zbrojeń. To wiedzą tylko zainteresowani. Krzykliwość mediów o słabości Europy jest świetną zasłoną dymną zasłaniającą rzeczy z wiadomych względów objęte ścisłą tajemnicą. Potencjał UE dla zbrojeń jest olbrzymi, prawdę mówiąc. Tylko temat niepopularny politycznie w stosunku do rozpieszczonych społeczeństw. Wojna jest tam gdzieś daleko, a nie u nas. Podobnie było przed 39.
To, że Trump tak się wypowiedział nie jest tak groźnie, jak wcześniejsze jego gadanie, że gdyby był prezydentem, to wojnę w Ukrainie zakończył by w 24 godziny, a jeszcze groźniejsze jest to, że są tacy, którzy w to wierzą.
Trump jeszcze głośno i oficjalnie nadmienił, że sam namawiał by Putina, że na członka NATO zalegającemu z płaceniem powinien napaść. “Trochę” się tu zagalopował.
Spoko, Jestem przekonany, że USA nie opuści dolara z tego co im się należy. A nieoficjalnie wiadomo, że biznesowi amerykańskiemu najlepsze interesy z Rosją wychodziły za kadencji Trumpa. Szczególnie tym firmom, które powiązane były z jego firmami. Po wybuchu wojny, sporo amerykańskich znanych marek szybko zwijało interesy w Rosji.
Tymniemniej slowa poszly w swiat.
A karmienie ruskich takimi wypowiedziami do niczego dobrego nie doprowadzi.
Niestety partia demokratów nie ma w tej chwili kandydata, ktory Trumpowi zagrozi.
Inna sprawa, że obu panów powinno się odesłać na emeryture, dajac Dude i prezesa na maskotki.
O ile sie nie myle to Trump podobne podejscie zastosowal z kilkoma organizacjami miedzynarodowymi w tym nawet do ONZ i jej agend sie przymierzyl, wycofując czy zawieszajac czlonkostwo Stanów.
Więc nie traktujmy tego jak slow rzuconych na wiatr.
I tak powinno być. To nie sprawa maluczkich: ile i jakie mamy czołgi. Uzbrojenie, strategia, plany wojenne to musi być ścisłą tajemnicą, bo… wróg czuwa. Tyle jest różnych teorii spiskowych, że trudno już komukolwiek wierzyć.