Fakt, ze ruskie tam sie pchają, ale ten kraj zbroi sie kupujac gdzie mógł.
Do 1990 byl to kraj blisko zwiazany z USA (wtedy glowny dostawca uzbrojenia, obok Hiszpanii) i Europą. Dopiero jak sie Chavez dorwał do władzy i teraz Maduro to kryzys i ruskie. Co nie zmienia faktu, że Wenezuela ciagle jest jednym z najlepiej uzbrojonych krajow tamtego regionu.
Maduro ma na razie wsparcie wojska. Jak długo? Trump straszy ostrzałem wybiórczym infrastruktury wojskowej, a generały chcą żyć.
Szefa zmienią. Zwlaszcza, ze tzw. opozycja w Wenezueli jest silna.
W kwestii ropy? Cała tamta strefa na tym surowcu stoi. Ale trzeba mieć infrastrukturę, przetwórstwo, środki transportu? Tego tam nie ma, nie bylo dużo, a co jest nie działa.
Zresztą Trump potrzebuje jakiegoś sukcesu, bo ostatnio to tak sobie mu to zaprowadzanie pokoju światowego idzie. Zaczyna sie zachowywać jak piroman.
Zresztą ostatnio to zdaje się USA nie angażuje sie bezposrednio, a “ korzysta z uprzejmosci” Izraela? A od czasu upadku reżimu Pahlawiego, czyli 1979 Teheran jest w stanie wojny z większością swiata. Wiec jeden nalot, wybiórczy wiecej czy mniej?
Ty to lepiej uwazaj, bo przeczytalam dzis, ze jest taki system, co pozwala wyluskiwac kluczowe slowa, jak sie gdzies napisze. To jak sie napisze, Batory to uj to moga nas za obraze majestatu zlapac.. Pozyteczni idioci zostali naklonieni do sabotazu i pewnie jeszcze niejedni beda u nas knuc i juz knuja
Bo przykro mi, ale walczyc to raczej nikt za nich nie będzie. Nie to, ze jestem zwolenniczka wysylania dzieci na frint, ale my musimy sie przygotowac do obrony, a do tego tez ludzie potrzebni.
Mnie tam zastanawia że nie biorą F35 tylko dla swojej armii skoro podobno ich samoloty w armii są już dosyć przestarzałe (EDIT : tzn są stare a nie przestarzałe)
Nawet 10 tysięcy polskich żołnierzy ma pilnować torów oraz infrastrukturę krytyczną. Rosjanie zyskują że nie będą oni się w tym czasie sami szkolili ani nie będą szkolić Ukraińców…