Co się dzieje w polityce - Dziennik cz 10

Nie ma samolotow “niewidzialnych”.

Poza tym jak sobie wyobrażasz bezpośrednie zaangażowanie czy to USA czy NATO nad Rosja? Wojna?

Ukraina moze, bo jest w stanie wojny z ruskimi. My nie. Możemy dobranoc, szkolić i szykować sie do obrony własnego terytorium.

A poz tym Trum teraz kozakuje z Ameryka Południową. Czyli tradycyjnie Kolumbia i trochę mniej - Wenezuela.

Europo broń sie sama.

1 polubienie

Iran jakoś bombardowali. Poza tym to dziwne że Rosjanie dopiero teraz takie wysadzanie torów kolejowych robią. Wcześniej jakby się bali

A ja jestem ciekaw jak działa kolej na Ukrainie? Rzadko słychać o uderzeniach w ich pociągi czy tory

:thinking:

1 polubienie

Okres błotny się spóźnia na Ukrainie o ile się nie mylę

Wenezuela to nie takie proste…

Fakt, ze ruskie tam sie pchają, ale ten kraj zbroi sie kupujac gdzie mógł.
Do 1990 byl to kraj blisko zwiazany z USA (wtedy glowny dostawca uzbrojenia, obok Hiszpanii) i Europą. Dopiero jak sie Chavez dorwał do władzy i teraz Maduro to kryzys i ruskie. Co nie zmienia faktu, że Wenezuela ciagle jest jednym z najlepiej uzbrojonych krajow tamtego regionu.

Maduro ma na razie wsparcie wojska. Jak długo? Trump straszy ostrzałem wybiórczym infrastruktury wojskowej, a generały chcą żyć.

Szefa zmienią. Zwlaszcza, ze tzw. opozycja w Wenezueli jest silna.

W kwestii ropy? Cała tamta strefa na tym surowcu stoi. Ale trzeba mieć infrastrukturę, przetwórstwo, środki transportu? Tego tam nie ma, nie bylo dużo, a co jest nie działa.

Zresztą Trump potrzebuje jakiegoś sukcesu, bo ostatnio to tak sobie mu to zaprowadzanie pokoju światowego idzie. Zaczyna sie zachowywać jak piroman.

1 polubienie

Iran to nie Rosja. Nie zrewanżuje się.

Zresztą ostatnio to zdaje się USA nie angażuje sie bezposrednio, a “ korzysta z uprzejmosci” Izraela? A od czasu upadku reżimu Pahlawiego, czyli 1979 Teheran jest w stanie wojny z większością swiata. Wiec jeden nalot, wybiórczy wiecej czy mniej?

1 polubienie

Zaczął się mecz Polska Malta

1 polubienie

Wygaszono paszport Ziobry

Za ataki dywersyjne z ostatnich dni odpowiada 2 Ukraińców pracujących dla Rosjan. Zdążyli zbiec za granicę

Czarzasty zastąpił Hołownie na fotelu marszałka

1 polubienie

135 miliardów euro pomocy UE dla Ukrainy

Ukraińcy potrzebują też wsparcia wojskowego

Ze Stevem Witkoffem spotka się jutro Zełeński w Turcji

Ty to lepiej uwazaj, bo przeczytalam dzis, ze jest taki system, co pozwala wyluskiwac kluczowe slowa, jak sie gdzies napisze. To jak sie napisze, Batory to uj to moga nas za obraze majestatu zlapac.. Pozyteczni idioci zostali naklonieni do sabotazu i pewnie jeszcze niejedni beda u nas knuc i juz knuja :confused:

1 polubienie

Sprzętowego?

Bo przykro mi, ale walczyc to raczej nikt za nich nie będzie. Nie to, ze jestem zwolenniczka wysylania dzieci na frint, ale my musimy sie przygotowac do obrony, a do tego tez ludzie potrzebni.

1 polubienie

Masz na mysli archetyp czyli ECHELON, czy nastepcow? XKEYSCORE? Wymieniony przez Snowdena?

Prism, Tempora?

A moze ruski SORM?

Chińską Zlota Tarczę? Chyba najwiekszy system inwigilacji nie tylko zewnetrznej, ale i wewnettznej?

Do tego mniejsze SiGNT - europejskie?

Masz wybor…

1 polubienie

USA sprzed Emiratom f-35

1 polubienie

Mnie tam zastanawia że nie biorą F35 tylko dla swojej armii skoro podobno ich samoloty w armii są już dosyć przestarzałe (EDIT : tzn są stare a nie przestarzałe)

Karol Nawrocki ostro o Ukraińcach i Zachodniej Europie

Nawet 10 tysięcy polskich żołnierzy ma pilnować torów oraz infrastrukturę krytyczną. Rosjanie zyskują że nie będą oni się w tym czasie sami szkolili ani nie będą szkolić Ukraińców…

W Polsce żyje 1,5 mln Ukraińców a Rosjanie werbujac Ukraińców chcą nas skłócić z nimi

1 polubienie

Czarzasty jest dla PiSu komunistą a więc rozmowy polityczne z nim są dla PiSu niemożliwe w przeciwieństwie do Szymona Hołownii.

Ale Szymon Hołownia chce skończyć w polityce za granicą

Ukraińcom w Polsce szczerze współczuję. Po ostatnich wydarzeniach zrobi się niebezpiecznie

3 polubienia