Ruski 29-letni kapitan w stanie krytycznym.Nagajko brał udział w inwazji na Ukrainę, w tym w atakach rakietowych na cele cywilne i wojskowe. Szczególnie tragiczny był ostrzał wsi Hroza, gdzie 5 października 2023 r. zginęło 59 cywilów. Atak miał miejsce podczas spotkania po pogrzebie żołnierza Andrija Kozyra.Iskander zabił wtedy tych ludzi po tym, jak dwóch kolaborantów doniosło, że tam będzie przyjęcie. Zginął m.in.8-letni chłopiec, a jakaś pani straciła 4 osoby z rodziny.A potem ruskie się chwalili, że “nazistów” zabili
Mam nadzieje, ze w tym stanie krytycznym bez srodkow znieczulajacych jakis czas pozyje. A nawet przeżyje, bez rak i nóg.
Posłanka Aleksandra Wiśniewska wyszła za mąż.
“Aleksandra Wiśniewska to także była szefowa misji humanitarnych w Ukrainie czy Jemenie”
aha. Tatuś biznesmen z majątkiem kilkasetminionowym, tylko szkoda, że pracownicy misji podobno tego jej szefowania nie potwierdzali.
"Niektórzy pracownicy Polskiej Akcji Humanitarnej (PAH) wyrażają wątpliwości co do Aleksandry Wiśniewskiej i jej roli w misji humanitarnej w Jemenie. Paula Gierak, była pracownica PAH, skrytykowała Wiśniewską za przypisywanie sobie zasług, które rzeczywiście należą do innych osób1. Gierak zauważyła, że Wiśniewska pojechała na już istniejącą misję jako koordynatorka projektu, który został stworzony przez nią i lokalnego partnera.
Wiśniewska sama opowiadała o trudnych warunkach pracy w Jemenie i o dążeniu do pomocy jak największej liczbie ludzi. Mimo to, jej rola i osiągnięcia są kwestią kontrowersyjną wśród niektórych pracowników PAH1".
A bo to trafisz za tymi akcjami humanitarnymi? Czesto jest to wylegarnia mitomanow uzdrawiajacych nie tam gdzie trzeba.
Efektem ich dzialalnosci bywa, ze garstka ryżu na pustyni kosztuje tye consniadanie w Ritzu.
A co do tej “poslanki” ? Po Łodzi chodza plotki, że tatuś sypnal kasą to i miejsce na liscie dla egzotycznej pieknosci się znalazło. Nie pierwsza i nie ostatnia taka sytuacja. Klan Skrzydlewskich już się ustawił.
No ale oni inna branza niz ubraniowa. Chyba, ze o drewniane jesionki chodzi?
Podobno ma 38 czy tam 35 mln ludzi. Może kiedyś miała 70? Chociaż wydaje się to zbyt dużo
Ma nadal około 40 milionów. Ale nie wszyscy są teraz w swym kraju.
Tak dużo na obczyźnie? Trochę to dziwne
Pomyłka moja, Ukraina ma niecałe 40 milionów obywateli. Cały czas biłem w 7 a miałem w 4.
Dokladniej Ukraina obecnie ok. 37 milionow, Rosja 143. Z tendencja spadkowa nie zwiazana z wojną. Tylko w przypadku ruskich ilu z nich jest etnicznymi Rosjanami nie podadzą. Źródła mniej lub bardziej wiarygodne podaja, ze Putin “swoich” stara się oszczędzać wysyłając na front inne zrusyfikowane narody. No i teraz podpierajac sie Koreanczykami.
Ktorych zdaje się Kim ma nadmiar do wykarmienia?
Ogolnie Ukraincy maja problem jak uchronić choć część narodu, nie tylko plci męskiej (zwroc uwage, że jednak nie zgodzili sie na obnizenie wieku poborowego), ale tez z podtrzymaniem ducha bojowego?
Ruskie to nie wiem czy zmądrzeją w kwesti wojny, ale na razie wyglada, ze jako spoleczenstwu to im nie grozi… Dalej sa przekonani, ze reszta swiata to wrogowie i faszyści dybiacy na rosyjska kulture i cnotę.
A jutro wypadają urodziny poety ukr.W.Stusa. Gdyby żył miałby 86lat, ale go zamęczyli w obozie. Za dzialalność literacką go zwalniali i pracował i w kopalni i w fabryce obuwia i na budowie, jako palacz w kotłowni i w łagrze na Kołymie w kopalni złota. A w trakcie procesu jako adwokata przydzielono mu niejakiego kuma Miedwiedczuka, który żądał zakazu publikacji dokumentów z procesu Stusa. A one i tak zostały opublikowane wbrew postanowieniu sądu.
No, to mnie ucieszyłeś, bo w liczebności jest jednak ogromna różnica (3-krotna). Widząc jak wielu Ukraińców, młodych facetów, takich w wieku poborowym jest w mojej okolicy, to zastanawiam się, kto tej Ukrainy będzie dalej bronił.
Putin ma problemy z naborem? Myślę, że boi się ogłosić mobilizacji. Gdyby ruszył przymusowy pobór w Moskwie, Leningradzie, a nie na dalekim wschodzie, to ruskom może otworzyłyby się oczy. Ale to tylko moje rozważania. Nie znam się na sprawach strategii wojennych, ani na uzbrojeniu.
Bo on nie ogłasza, tylko łowi na front.
Oni to wiedzą tylko albo się boją to przyznać bo trafili by do wiezienia jest specjalna ustawa że nie można mówić źle o wojnie na Ukrainie albo przekazywać informacji albo wstydzą się przyznać bo mają manie imperialną Wiedzieli co się dzieje bo tyle ludzi by nie uciekło przed poborem W części europejskiej Rosji nie zrobi poboru bo raz że pouciekają a dwa nie mają motywacji finansowych bo ludzie z Syberii żyją w skrajnie biedzie poza tym jakby to ująć są mnie wartościowi brzydko mówiąc bo nie mają wykształcenia szczególnie informatycznego matematycznego ekonomicznego analitycznego co jest państwu i wielu branżom potrzebne takich sporo z Rosji pouciekało
Robi łapanki, jak kiedyś Niemcy. Mobilizacji wg mnie się boi.
Zgadzam się, z wyjątkiem tego, że
Niestety, wielu jednak wierzy propagandzie.
Raczej starsi oglądający telewizje tak jak u nas propagandę w TVP młodzi propagandzie nie wierzą przynajmniej w bardzo dużym stopniu dlatego odcinają i cenzurują internet
Tu masz zupełną rację.
Samych rdzennych Rosjan, czyli tzw Moskali nie ma więcej w Rosji niż 20 milionów, z tego niecałe 14 milionów zamieszkuje obwód moskiewski, z obwodem petersburskim i kaliningradzkim. Mowa o białych Rosjanach albo o Słowianach bo tak się określają.
Całą ludność w Rosji oblicza się na nieco ponad 140 milionów, ale już wiadomo, że jest to oficjalna liczba. Szacuje się, że zawyżają ją o ok, bagatela - 6 milionów. Rosja należy do jednych z najszybciej wyludniających się krajów na świecie, tak było jeszcze przed agresją na Ukrainę, a wojna, oczywiście przyspieszyła ten proces.
Elon Musk już próbuje wpływać na politykę Europy…
Musk to robi od dluzszego czasu, ale nidy nie byl az tak bezczelny jak ostatnio.
Po 10 latach ustąpił premier Kanady, Justin Trudeau.
Wygląda na to, ze jednak nastapilo zmeczenie materiału?