Do 21:00 głosowanie. Pewnie jutro się dowiemy więcej
Mam nadzieję, ze ludzie wezmą sprawy we wlasne rece, a nie beda czekac na gwiazke z nieba?
To teraz już wiadomo, czemu pindy i s. będzie rządzić samorządami .
Sa wyniki sondażowe sejmikow i prezydentow wielkich miast. Ja natomiast czekam cierpliwie na wyniki Polski gminnej i powiatowej.
Ja się przyznam że nie głosowałem ale czuję że PiS przegra te wybory
Do semikow wychodzi tradycyjnie…wschod/zachód.
A do gmin to glownie komitety lokalne. Nie zwiazane z zadną partią.
Trzaskowski z olbrzymią przewaga wygrywa w Warszawie. Ma 3 x więcej głosów niż kandydat PiS
Najlepszy kandydat na Prezydenta!
Ale zdumiewa 33% głosów na PiS w Sejmikach. Jedna trzecia Polaków popiera złodziei i aferzystów!
I tradycyjnie podzial na wschod/zachod
@Bingola po co Ci te epitety, przecież nie jesteś typem człowieka z ringu. Nie do twarzy Ci z taką postawą.
Nie zapominaj, że są zawsze jeszcze inne osoby w towarzystwie, można być przecież grzeczniejszym…
Widzę, że Pis wygrywa, lecz to nie koniec liczenia głosów.
I niech to będzie kubełkiem zimnej wody dla rządzących, te 33%.
A co to 33% oznacza dokładnie bo nie rozumiem. O samej Wawie to czy jak?
To są sumaryczne wyniki we wszystkich sejmikach wojewódzkich razem, Co jest bez sensu, bo każdy z 16 sejmików jest liczony osobno. I KO wygrało w 10 a PiS tylko w 6 Sejmikach. A co do faktycznego rządzenia - okaże się potem jakie będą koalicję. Z PiSem nikt nie będzie rządziła a KO z Trzecią Driga i Lewicą, mogą przejąć jeszcze 2-3 sejmiki, gdzie nominalnie wygrał PiS.
podzielili sie władzą
Bardzo mądre slowa “są liczone osobno”.
Tak jak wszystkie rady: powiatowe i gminne.
Dlatego te ugrupowania co w skali kraju maja po 2 % w skali kraju- moga byc w poszczegolnych radach rzadzące.
A jesli chodzi o nieco slabszy wynik KO to.moze byc skutek niezadowolenia rolnikow. Nie wolno nigdy lekcewazyc polskiej wsi.
Tak na marginesie to ktoś się orientuje gdzie można sprawdzić kto się dostał do rady miasta? Jest jakaś strona?
Te wyniki będą chyba dopiero we wtorek
Moje miasto ma swoją stronę internetową i tam sprawdzam. Podają statystyki dla wszystkich obwodów i wyniki.
Sluchalam w telewizji rozmowy na temat wynikow. Tak faktycznie PiS ma bardzo rozbudowane struktury. Nawet w malych miejscowościach wystawil swoich kandydatow. Np u nas jest jedyna patria ogolnoposka - inne to komitety typu Aktywna gmina czy Wspolnie do samorzadu…
I w ogole nie prowadzil kampanii wyborczej. Jesli zrobi wynik to tylko ze slepej milosci do Pis zelaznego elektoratu. Mam nadzieje że jednak nie…