W podstawówce czytałam mnóstwo książek…
Byl taki wstrząs o którym nikt nie wspomina…
Jerzy Szczakiel zostaje mistrzem świata na żużlu!
A mnie wtedy …prąd odłączyli…W sumie niemal na pół dnia…
Wsiadłem więc na rower marki Orlik i pognałem do kolegi…A jego w domu nie było
Ale po drodze mijałem min. parterowe mieszkanie z szeroko otwartym oknem,przy czym wystarczyło schować sie nieco za murem i po skosie,mimo firanek widać bylo wszystko
Tak spedziłem kolejne dwie godziny i nikomu to nie przeszkadzało
Podobnie,jakies 4 lata pozniej w Kołobrzegu,przez dziure w płocie,obejrzalem “Szczęki”.Efekt byl taki ze przez kilka dni,do morza wchodzilem jedynie do kolan
Szczakiela, pamiętam, oglądałem w Sławnie u znajomych. Tam na szczęście prąd był.
Nie pamiętam za to, który to mecz piłkarski naszej reprezentacji oglądałem u całkiem nieznajomych w Nysie, którzy mnie do siebie na ten mecz zaprosili. I nawet kawą poczęstowali. To było chyba w 77 roku, tak zgadza się, bo moja najstarsza córka przyszła tego roku na świat. Niestety, nie mogę skojarzyć meczu, tylko tę serdeczną gościnę zapamiętałem.
Ale łagodny, jak byczek Fernando
To ktoś ciężko zarobione pieniądze na abonament TV wydawał, a Ty na krzywy ryj i po skosie sygnał mu podkradałeś
.mało szlachetnie.
Abonament w 1973 roku
Buhahahahaha…
Był, a jakże, jakieś grosze pobierali.
Byl, placilo sie na poczcie.
To ten sam abonament co teraz. Od luksusu. Za posiadanie odbiornika telewizyjnego.
Od radiodbiornika tez byl.
Ale scigali, jak nie placiles. Po domach chodzili i sprawdzali. Bez nakazu przeszukania.
Dokładnie. Pamiętam, jeszcze jako podstawówkowy dzieciak, że niektórzy, to mieli specjalne skrytki na radiowe odbiorniki za czasów Gomułki. Wtedy tych kontrolerów był obowiązek wpuszczać, bo jak nie to milicja drzwi wyważyć miała prawo. I pamiętam, jak się sąsiedzi wzajemnie podpierdzilali.
Kiedy sie placilo na poczcie to juz sie tak nie nazywało…Wczesniejsze grosze,ok.
Caly czas abonament telewizyjny jest podatkiem od posiadania telewizora.
W Hiszpanii placi sie tzw. canon - jednorazwa opłate przy kupnie nowej elektroniki lub nosnikow tresci ulamek ulamka % ceny.
Ale to teraz.A poza tym,nie dotyczy ludzi w wieku lat 60.
Radio, TV dziela sie na golnodostepne (kazdy operator musi takie uslugi oferowac) i abonamenowe przez cyfrowa naziemna lub iternet. W zasadzie amten saelitarnych poza użytkownikami Al Jazira nie uswadczysz. Chyba, ze gzies na wyjatkowym odludzu skrzyżowanym z wygwizdowem
Jak teraz wyglada w Pl abonament to nie wiem. Od dzieiecioleci jestem poza systemem
Czekaj, bo ja pisze o systemie hiszpanskim. W Polsce zwolnenie z abonamentu:
osoby, które ukończyły 75 rok życia, osoby zaliczone do I grupy inwalidzkiej, weterani będący inwalidami wojennymi lub wojskowymi, osoby, które ukończyły 60 lat i mają prawo do emerytury, której wysokość nie przekracza miesięcznie kwoty 50% przeciętnego wynagrodzenia.
Nie śmiej się Jerzy
z cudzej niewierzy.
.buahahaha.
Wszystko się zgadza, ale taka osoba musi mieszkać sama. Jak mieszka np. z synem, to syn musi zarejestrować odbiornik i płacić abonament. Chyba, że udowodnią prowadzenie osobnych gospodarstw domowych, co jest trudne do zrobienia.
tak sie wycwanili? kiedyś nie placilo sie na seniora rodu.
Senior mieszkający sam - nie płaci. Ale jeśli mieszka z rodziną, to trudno uwierzyć i udowodnić, że rodzina nie ogląda TV. Tak było z 10 lat temu, ale chyba nic się nie zmieniło w tej sprawie.