Pis woli Polskie. A nie ważne że droższe.
eksport to nie centrale handlowe jak kiedys. a przedsiebiorczosc ludzka - a te PiS systematycznie zabija.
W każdym razie mówiło się że wtedy naszą siłą były nasze słabości. Między innymi brak euro. Tusk zabierał ludziom zasiłki pogrzebowe, opiekuńcze, likwidowali linie lotnicze, komisariaty, autobusy.
Potem jebnął podwyżkę wieku emerytalnego. No i musiał uciekać do Brukseli ![]()
Zła gospodarcza polityka PiS plus pandemia. I tu znów idiotyczne zarządzenia rządowe i udawanie pomagania.
A ja wtedy myślałem, że jesteśmy tacy mądrzy, że nie bawimy się w socjalizm, aż tu nagle przyszedł do władzy PiS i nie zostało już z tego myślenia nic tyko wspomnień ![]()
Zasiłek pogrzebowy… no wybacz był za wysoki. Likwidowali nieefektywne interesy. Komisariaty? po co ich tyle? Autobusy wiesz powstały linie busów i konkurencja po prostu. Wiesz jak cierpiałem widząc 3-4 osoby w wielkim autobusie?
PO nieźle narozrabiało, nie przeczę. I to dzięki nim, mamy teraz PiS. Ale, za Tuska, jednak rozwój był. A teraz wszystko stoi. A jak stoi, to się cofa. Gospodarczo dogoniła nas Rumunia.
Potem w kampanii w 2015 też był kontrast.
Politycy PO odwiedzali wielkie zakłady i ludzi w garniturach a politycy PiS prowincje.
My jesteśmy narodem prostym, zakompleksionym, płacącym wciąż za transformację Balcerowicza i skrzywdzonym przez sąsiadów w czasie wojen.
PiS to poczuło i umiejętnie wykorzystało.
Chodzi o odcinanie szaraków. Dla Tuska nie liczyło się społeczeństwo B.
dodaj jeszcze, ze wiekszosc firm ma klopoty z odnalezieniem sie na rynkach miedzynarodowych przez nieznajomosc zasad handlu.
nie ma organizacji pomocowych, ktore zajelyby sie juz nie mowie o promocji, ale doradztwem prawnym na poziomie podstawowym. inna sprawa, z nawet jak takie powstaja to zycia im panstwo nie ulatwia.
Zależy co to znaczy społeczeństwo B. ? Biedy czy Bogaczy XD
Wiesz co biedni sobie poradzą tylko nie podwyższajmy cen i podatków. Co z tego że najniższa poszła w górę jak teraz 100 to zakupy w zrywce a za Tuska pełen kosz.
Polska powiatowa.
I tu wychodzą braki w postawach ekonomii.
I to też PiS wykorzystało.
Polska powiatowa uwierzyła w prezenty, wyrównanie szans, rozliczenie układu.
Pomogły Amber Gold, zegarek Nowaka, afera hazardowa, restauracja Sowa i pani Bieńkowska (taki mamy klimat, jak można żyć za 6000 zł).
Amber gold? A Skoki ? to afera 100x większa. Przypomnę że Amber gold wykryli za Tuska. I to były lokaty tylko dla idiotów. Na biednych nie trafiło. Nie żal mi zachłannych dziadów. A i ciekawostka Amber gold nie był piramidą a pralnią.
Platforma nigdy nie potrafiła i nadal nie potrafi przemawiać do zwykłych ludzi.
Makroekonomia wygrywała w ich gadkach.
Taki Janusz słuchał tego, gładził wąsy i nie ogarniał. Jego interesowała pełna micha i grubość portfela.
Nie jakieś sądy, LGBT czy konstytucje.
Jak nie potrafiliśnmy wyczuć układów sił i robiliśmy z siebie debili to co się dziwić :/! A pewnie Rumunia w tym samym czasie nie bujała w obłokach mniej lub bardziej udolnie i brała się za siebie jak za PO ![]()
Tylko czy dobre jest mówienie tego czego oczekują ludzie?
Albo autostrady i dobre drogi. A na co mnie panie takie drogi? Dobrze mnie się po dziurach jeździ. Dziadek jeździł, łociec, panie, jeżdził, to i ja mogę.