@okonek https://jezuici.pl/2020/01/czym-sa-rekolekcje-ignacjanskie/
To bylo tak od razu Jezuici i juz wiem
Temat raczej dla zainteresowanych ale moim zdaniem,malo jest fajniejszych rzeczy niz gdańscy Jezuici.
Jezuici jako gwardia papieska dorobili sie doninikanow. Psow pasterskich
Jezuici mają bardzo nieładną historię. Ale to przeszłość. W tej chwili wywierają na mnie pozytywne wrażenie.
To prawda.W dobie pandemii szukalem jakiegos netowego przekazu i jest tego oczywiscie mnóstwo
Najpierw powedrowałem za Ocean do Toronto…Tam sie jednak chyba czas zatrzymal bo mialem wrazenie ze mam znowu 7 lat i mam stać na baczność i sie nie śmiać
I tak szperając dalej trafilem do gdańskich Jezuitów.Jestem ich fanem od wielu miesiecy bo nie przypuszczalem ze cos przebije poznańskich Dominikanów.A jednak.A jesli nie przebija to jest na tym samym,nie obrażającym inteligencji,poziomie.
Media oczywiscie naglaśniają strone przeciwną,calkowicie ignorując inny obraz kosciola w Polsce,co ja traktuje jako hańbę!
Ale kto szuka ten znajdzie.Kto pragnie,ten sie zaspokoi.I to jest ta pozytywna strona internetu.
Obraz, to sobie sam kościół w Polsce wyrabia. A, że media podsycają. No, jakoś te reklamy wpychać muszą.
Jezuici powstali, jako kontra Reformacji. Byli, de facto, zakonem politycznym. I tu dużo by pisać. Nie na darmo sami sobie zapracowali na synonim, dwulicowca w całej Europie, a nawet poza nią, np w Japonii. W naszej historii odegrali fatalna rolę, ale to wina Zygmunta III Wazy. I też byłoby morze pisania. To tyle historycznie. Dziś sprawa ma się zgoła inaczej.
W kulturze masowej funkcjonuja jak przeciwienstwo Franciszkanów…Ale to głupawe uproszczenia,dzisiaj nie mające sie nijak do rzeczywistosci.
Faktycznie jednak,są/byli raczej żywym dowodem ze z polityką duchowieństwo wiązać sie nie powinno.
Tyle ze kiedys bylo to tzw.wishfull thinking…I chyba nie bylo takie kraju gdzie takie myślenie życzeniowe mogło sie spełnić.
W historii, w kulturze i w ogóle w życiu, wszelkie uproszczenia z zasady są głupawe. Życie to nie mecz sportowy, gdzie walczy się o punkty i wszystko jest jasne i proste.
Dlatego na kazdym kroku staram sie tępic obrazy czarno biale…No moze za wyjatkiem terroryzmu.
Tak, w tym względzie jest kilka wyjątków potwierdzających regułę.
Oj @birbant uproszczenia? Franciszkanie? Ten z Asyżu
Patronem mojej wsi on jest😺
Dawniej podobno matki dodawały kilka kropel wódki do mleka…
Sa rozne metody na wyjczykòw
Teraz też…
@anon18020312 Można też dać dziecku do zjedzenia główkę maku, byle nie przesadzić, bo zamilknie na amen🤪
Mak ma byc zielony.
Mozna sprobowac innych produktow w rodzaju
Dobra, dobra…piszecie tak z punktu widzenia rodzica. Pracuję z cudzymi dziećmi. Czy wakacje nie mogą być wcześniej, bo ja chyba bez ochrony słuchu nie wyrobię…?
Piątek. Najpiękniejsze słowo świata.
U mnie nie. W piatek, a jeszcze jak jest mostek weekendowy to zaczyna sie koncert. Z dobytkiem w postaci oglupialych psow. Na szczescie nie moje. Czasem wrzasnę na rodziców, ze dzieci i psy jednak przekonac, zeby zachowywaly sie ciszej niz startujacy odrzutowiec,