Witam. W internecie można trafić na artykuły, które głoszą, że cukier może sprzyjać nowotworom. Moim zdaniem może to być prawda.
Kiedyś prawie każdy palił papierosy. Moda na walkę z paleniem zaczęła się dopiero ok. 20 lat temu. Rolnicy całymi dniami chodzili po słońcu w czasie żniw bez żadnych kremów z filtrem. Na prawie każdym dachu był eternit. Smog też był większy kiedyś. A jednak to w dzisiejszych czasach słyszy się, że zachorowalność na raka rośnie.
Ponoć w dzisiejszych czasach ludzie rzadziej słodzą, ale w pożywieniu cukru jest więcej.
Teoria jest taka, że komórki rakowe żywią się cukrem. Moim zdaniem więc komórki rakowe dzięki cukrowi namnażają się szybciej niż organizm nadąża się ich pozbywać. Oczywiście nie twierdzę, że rzeczy typu papierosy, promienie UV, geny itp. są bez znaczenia, ale być może nadmierne spożycie cukru jest ważniejszym lub równie ważnym czynnikiem.
Zastanawiam się, jak to jest z tym cukrem. Średnio co 3 lata ktoś z mojej rodziny umiera na raka, jedni cukier spożywali, jedli tłusto, palili papierosy, pili alkohol itd , ale były i takie, które prowadziły zdrowy i aktywny tryb życia, rak ich pokonał .
Mi lekarze powiedzieli,że mam 75% pewności,że rak zaatakuje, nawet dostałam skierowanie na badania ( zapobiegawczo) robi się takie, olałam to, nie chcę popadać w paranoję, co ma być to będzie, życie pokazuje,że Ci co dbają o siebie, też przedwcześnie odchodzą…
Mam to samo, @anon75849589. Tym bardziej jestem spokojny, że dożyłem wieku, w którym umieranie nie jest niczym nadzwyczajnym, więc mam farta, bo nie straciłem ani jednego dnia na szwendanie się po gabinetach, przychodniach, laboratoriach.
Ja też, jeśli jednak jestem u lekarza z czymś tam, robią mi dodatkowe badania, na wszelki wypadek, w tym roku wysłali mnie dwa razy do szpitala, nie chcieli żebym czekała miesiącami na specjalistyczne badania.
Znam takie nowinki
Ilez to ja sie nie naczytalam podobnych “nowosci”…
kawa i herbata goraca powoduje raka,
mieso i mleko tez
nawet niektore rodzaje chleba
oczywiscie alkohol
i wiele innych
Gdyby to byla prawda to kazdy chory na cukrzyce powinien miec raka
Podejrzewam ze spadly dochody z produktow ze slodzikiem lub innych wiec oplacono naukowcow (taki zwyczaj juz od dawna a przoduja w tym niemieccy “naukowcy”) by udowodnili iz cukier szkodzi…
…
Spojrzalam w link i nie mylilam sie jakis rzekomy naukowiec niemiecki…Oczywiscie powazni naukowcy temu zaprzeczaja, ale mit sie jak widze przyjal
bo mity sie na ogol przyjmuja
Przecież rak nie ma nic do tego jak ktoś żyje XD sposob życia jedynie zwiększa lub zmniejsza prawdopodobieństwo raka którego moze mieć każdy człowiek… Nie ważne czy żyje zdrowo czy nie…
Bravo @GumowyKrokodyl.komorki rakowe ma kazdy z nas,kwestia ich uaktywnienia…
Moze to byc rana,stluczenie,wysoka goraczka,ogolne oslabienie organizmu itp ,itd.
Nie raz czytalam o szkodliwosci cukru i o jego wplywie na rozwoj raka. U mnie stoi kilogram (w sloiku) dla tych, ktorzy slodza. Ja niczego nie slodze od wielu lat…
W tym artykule wspomniano, że ludzie chorzy na cukrzyce częściej chorują na raka.
Po latach obserwacji zauważyła, że ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe wśród diabetyków (mają stale podwyższony poziom cukru we krwi) przekracza średnią statystyczną.