Cukrzyca prawda i kłamstwa

Iwona proszę o podwieszenie.

1. na cukrzycę się nie umiera(fakt)
    2.cukrzyca powoduje zakażenia(fakt ale nie leczona)
    3.cukrzyk ma mniejsze libido(fałsz)
    4.potrzebna jest specjalna dieta(fałsz)
    5.trzeba zmienić przyzwyczajenia tak je się mało a 5-7x dziennie
    6.cukrzyk bez insuliny umiera… bzdura z filmów.
  2. cukrzyk powinien mieć coś słodkiego przy sobie. (tak bez czekolady bo opóźnia wchłanianie cukru.) ja mam sezamki.
2 polubienia

Czyli wychodzi… Ze mając cukrzycę, Miałbym takie życie jak zwykle… Spoko… Jednej choroby mniej

gumiś coś źle czytasz

1 polubienie

Co do diety?
Jak dla kazdego im zdrowsza dieta tym lepsza.
I czy specjalna? Jak nieznano nowoczesnych metod leczenia stosowano diety 1000 - 1500 kcal.
Moze to gdzies pokutuje?
A landrynki tez dobre.
Zzreszta nie trzeba byc cukrzykiem, zeby od czasu do czasu nie miec gwaltownego spadku cukru.
Jak nie zjem sniadania, bo nie zdaze i do tego duzo ruchu to tez cukierek w torbce sie przydaje.
Albo jakies irysy?
Znajomy diabetolog jest wrogiem wszelkiego rodzaju slodzikow. Uwaza to za oszukiwanie organizmu.
Cukier nie jest taki zly, tylko trzeba znac umiar.
I chyba specjalnej roznicy nie robi czy z trzciny, czy burakow.
Zreszta o zywieniu cukrzykow napisano tony ksiazek, a i tak kazdy musi wypracowac swoja metode.

1 polubienie

Ja wiem jak ja reaguję. Podwiesisz?

Gdzie to podwiesic?

1 polubienie

Trochę się umiera jeśli ma się dodatkowo inne choroby. Cukrzyca osłabia. Niszczy nerki, wzrok, nie goją się rany

4 polubienia

Cukrzyca typu II to sygnal, ze w organizmie zle sie dzieje.
Skutek, nie przyczyna.

3 polubienia

I tu bzdura. Nie leczona tak leczona nie. Sama cukrzyca nie robi nic. Wysokie cukry tak.

1 polubienie

No słodziki to zło. stosowanie słodzika przez 3 miesiące niszczy wątrobę bardziej niż alkohol przez całe życie.

1 polubienie

dieta 1000 kalorii zabije cukrzyka. Dieta wegańska również. Cukrzyk powinie jeść dużo białka, wegloewodany. Ale niestety białe pieczywo nie. ja np dziś zjem 4 jajka sadzone z 2 kawałkami chlebka wieloziarnistego. Popiję to sokiem i uwaga wysoki IG z ananasa bo pomaga zrzucić wodę. przed jedzeniem dziś 15 jednostek insuliny a przy jedzeniu zły metformax

1 polubienie

Zdaje sie, ze z cukrzyca to jest tak, ze kazdy potrzebuje indywidualnego toku postepowania.
Dobra, nie zamieniajmy forum w przychodnię, bo sie od hipochondrykow nie opedzimy :face_with_head_bandage::sneezing_face::roll_eyes:

4 polubienia

oo nie śpisz? to proszę podwieś temat i zamknij

Wlasnie sie chwilowo obudzilam i ide dalej spac.

Gdybym jadł 5-7 razy dziennie to miałbym ciągle za wysoki cukier. Odkąd się przeszedłem na 2 posiłki dziennie to HbA1c jest w normie. A byłem na dobrej drodze do typu 2. Z cukrzycą jak z dupą, każdy ma swoją.

3 polubienia

@anon18020312 Skąd masz takie informacje o diecie? Pytałeś lekarza, rozmawiałeś z dietetykiem? Sam spadek wagi, jeśli ktoś ma z tym problem, obniża poziom cukru we krwi.

1 polubienie