Cukrzyca prawda i kłamstwa

Iwona proszę o podwieszenie.

1. na cukrzycę się nie umiera(fakt)
    2.cukrzyca powoduje zakażenia(fakt ale nie leczona)
    3.cukrzyk ma mniejsze libido(fałsz)
    4.potrzebna jest specjalna dieta(fałsz)
    5.trzeba zmienić przyzwyczajenia tak je się mało a 5-7x dziennie
    6.cukrzyk bez insuliny umiera… bzdura z filmów.
  2. cukrzyk powinien mieć coś słodkiego przy sobie. (tak bez czekolady bo opóźnia wchłanianie cukru.) ja mam sezamki.

Czyli wychodzi… Ze mając cukrzycę, Miałbym takie życie jak zwykle… Spoko… Jednej choroby mniej

gumiś coś źle czytasz

Co do diety?
Jak dla kazdego im zdrowsza dieta tym lepsza.
I czy specjalna? Jak nieznano nowoczesnych metod leczenia stosowano diety 1000 - 1500 kcal.
Moze to gdzies pokutuje?
A landrynki tez dobre.
Zzreszta nie trzeba byc cukrzykiem, zeby od czasu do czasu nie miec gwaltownego spadku cukru.
Jak nie zjem sniadania, bo nie zdaze i do tego duzo ruchu to tez cukierek w torbce sie przydaje.
Albo jakies irysy?
Znajomy diabetolog jest wrogiem wszelkiego rodzaju slodzikow. Uwaza to za oszukiwanie organizmu.
Cukier nie jest taki zly, tylko trzeba znac umiar.
I chyba specjalnej roznicy nie robi czy z trzciny, czy burakow.
Zreszta o zywieniu cukrzykow napisano tony ksiazek, a i tak kazdy musi wypracowac swoja metode.

Ja wiem jak ja reaguję. Podwiesisz?

Gdzie to podwiesic?

Trochę się umiera jeśli ma się dodatkowo inne choroby. Cukrzyca osłabia. Niszczy nerki, wzrok, nie goją się rany

Cukrzyca typu II to sygnal, ze w organizmie zle sie dzieje.
Skutek, nie przyczyna.

I tu bzdura. Nie leczona tak leczona nie. Sama cukrzyca nie robi nic. Wysokie cukry tak.

No słodziki to zło. stosowanie słodzika przez 3 miesiące niszczy wątrobę bardziej niż alkohol przez całe życie.

dieta 1000 kalorii zabije cukrzyka. Dieta wegańska również. Cukrzyk powinie jeść dużo białka, wegloewodany. Ale niestety białe pieczywo nie. ja np dziś zjem 4 jajka sadzone z 2 kawałkami chlebka wieloziarnistego. Popiję to sokiem i uwaga wysoki IG z ananasa bo pomaga zrzucić wodę. przed jedzeniem dziś 15 jednostek insuliny a przy jedzeniu zły metformax

Zdaje sie, ze z cukrzyca to jest tak, ze kazdy potrzebuje indywidualnego toku postepowania.
Dobra, nie zamieniajmy forum w przychodnię, bo sie od hipochondrykow nie opedzimy :face_with_head_bandage::sneezing_face::roll_eyes:

oo nie śpisz? to proszę podwieś temat i zamknij

Wlasnie sie chwilowo obudzilam i ide dalej spac.

Gdybym jadł 5-7 razy dziennie to miałbym ciągle za wysoki cukier. Odkąd się przeszedłem na 2 posiłki dziennie to HbA1c jest w normie. A byłem na dobrej drodze do typu 2. Z cukrzycą jak z dupą, każdy ma swoją.

@anon18020312 Skąd masz takie informacje o diecie? Pytałeś lekarza, rozmawiałeś z dietetykiem? Sam spadek wagi, jeśli ktoś ma z tym problem, obniża poziom cukru we krwi.