Czemu ma służyć korzystanie z sauny

na krytym basenie, kiedy temperatura na zewnątrz (basenu) dochodzi do 30 stopni?

Chudnięciu

@Devil Serio? Chyba tylko się człowiek odwadnia?

1 polubienie

Poprawa krążenia, otwieranie się porów w skórze. Nie napisałaś jaka sauna bo to też ma znaczenie.

1 polubienie

Sauna to nie tylko temperatura a swoisty mikroklimat. Zreszta zalezy od rodzaju - nam sie kojarzy z fińską , ale w polskim obejmuje wszystkie tego rodzaju zabiegi z pod,ialem na suche, parowe, nisko czy wysokotemperatyrowe.
A ze warunki zewnerrzne czasem ja przypominają? Ja sadze, że odwrotnie, ludzi zaczeli nasladowac naturę, z czasem zwiekszajac jej oddzialywanie i wykorzystujac w celach towarzyskich również.
A terapia zimnem i cieplem to nie tylko domena ludzi.
Japonskie małpy tez sprytne

Jigokudani Monkey Park
Ludzi podejrzaly ? makaki od lat 60 zaanektowaly naturalne termy.

Regularna przyspiesza przemiane materii. Choc faktycznie pierwsze utraty kg to odwodnienie.

Korzystanie z sauny na KRYTYM basenie w czasie upałów ma sens, gorzej, gdy basen jest odkryty, a sauna na zewnątrz. Chociaż w sumie, i tak człowiek się chłodzi wychodząc z niej - w środku 90 stopni a na zewnątrz tylko 35 :slight_smile:

Zależy. Sauna w polskim ma szerszy zakres. Obejmuje polskim odpowiednikiem byla by łaznia - takie wypocenie sie w roznych warunkach? Zaskakujace, że wlasnie ten styl bycia, id sucheej po parową, od szybkiego rosgrzania sue po wylanie na siebie wiaderka widy z lodem?
Ja ostatnio mam sridziemnomorska. Wrzątek i marzenie o wakacjach w Buenos Aires. Tam podobno spadl śnieg?

1 polubienie