A mój globus mi nie chce nic podpowiedzieć…
Aleś podpowiedział!
No nie? Rozumiem jeszcze mniej niż wczoraj
Nie patrzysz uważnie na ten globus Vil …
To sa stolice państw Ameryki POłudniowej
Albo lampka taka na biurko
Patrzę,ale jak wszystko czarno srebrne to uja widać…
Buenos Aires kuźwa…
Szanowny Pan Bingola rozwiązał zagadkę, która tu sobie tak od wczoraj …
Ogromnie się cieszę, gratuluję i życzę dalszych sukcesów na polu poznawania nieznanego.
Na cześć zwycięzcy:
Hip hip:
HURRRA!
Jednocześnie dziękuję wszystkim uczestnikom za udział. Bez Was nie miałoby sensu wymyślanie i zapodawanie zagadek.
No to mówię
Nagrodą musze podzielić sie z koleżanką Vilemo. To ona mnie naprowadziła zdjęciem Globusa z Ameryklą Płd.
Ale szczerze @Benasek? Zagadka trochę wydumana, nikt by nie wpadł na to bez podpowiedzi.
I słusznie bo,jak widzisz ja już je zaczęłam wypisywać
No właśnie, jak zobaczyłem tego globusa, to pomyślałem:
Wiedźma! Podświadomie wie, ale nie umie bidula odczytać myśli
Brawo Vil!
Dobry też był Piochus i ZiraaeL, oni także wpadli, że to mogą być miasta.
Bingola już wcześnie dał jakiegoś południowoamerykańskiego bożka …
A ten globus Bingoli i wózek joko …
Wymiękłem
Wszyscy byli dobrzy
Z tej mapy właśnie korzystałem
Jaka wydumana?
Wydumane to były odpowiedzi …
Mam Ci przedstawić program 8 klasy podstawówki?
Myślisz, że go przed zadaniem zagadki nie czytałem?
Sam napisałeś, żem wcale prawie nie podpowiedział, więc teraz nie zmieniaj …
Zespół wespół. Zrobiłam zdjęcia miejsca
na globusie dokładnie tam gdzie się wpatrywałam. I już doszłam do miejsca że…B- Buenos Aires. Ciut ciut i bym do tego doszła. Tak czy siak,jestem z siebie dumna.
Może i sama zagadka nie jest wydumana, ale jej opis wprowadził więcej zamieszania niż wyjaśnienia:
- Napisałeś że punkty są położone z dokładnością do 2-3 punktów. Ja to zrozumiałem, ze można jeden punkt przesunąć aż do kolejnych dwóch, trzech. (powinieneś był napisać - z dokładnością do wielkości odpowiadającej 2-3 kropkom - bo “punkt” nie ma wymiarów)
- Żeby zagadka była rozwiązywalna bez podpowiedzi (a o to chyba chodzi) mogłeś napisać choć jej kategorię - np. zagadka z geografii.
- Nie jest prawda, że każdemu ta wiedza jest znana - owszem, NAZWY stolic państw zna wielu ludzi, ale już ich lokalizacje i wzajemne położenie - mało kto. Ja jakem kartograf, który zrobił dziesiątki map tego nie skojarzyłem.
Ja bym zamiast kropek dał pierwsze litery tych miast - wówczas byłoby to do rozwiązania bez podpowiedzi (i wówczas nie trzeba by już pisac że to zagadka z geografii)
Bingola
- Czy wyraz punkt ma tylko jedno znaczenie?
Uda się pan do punktu szczepień - czy Ty myślisz też w takiejj sytuacji, że ktoś się nie uda do punktu, bo punkt nie ma wymiaru?
-
Od kiedy należy wpisywać kategorię zagadek? Czy Ty w rebusach czy innych zagadkach zawsze wpisujesz kategorię?
-
Nie napisałem, że ta wiedza jest znana.
Napisałem:
Poniższa ilustracja przedstawia 12 punktów. Te punkty nie są ułożone przypadkowo. Są one odpowiednikiem czegoś, co powinno być raczej każdemu znane.
Chyba nie warto tu jednak zadawać zagadek …
Tak sobie po tych Twoich komentarzach myślę …