A mój globus mi nie chce nic podpowiedzieć…
Aleś podpowiedział!
No nie? Rozumiem jeszcze mniej niż wczoraj ![]()
![]()
![]()
Nie patrzysz uważnie na ten globus Vil … ![]()
To sa stolice państw Ameryki POłudniowej
Albo lampka taka na biurko ![]()
Patrzę,ale jak wszystko czarno srebrne to uja widać…
Buenos Aires kuźwa…
Szanowny Pan Bingola rozwiązał zagadkę, która tu sobie tak od wczoraj …
Ogromnie się cieszę, gratuluję i życzę dalszych sukcesów na polu poznawania nieznanego.
Na cześć zwycięzcy:
Hip hip:
HURRRA!
Jednocześnie dziękuję wszystkim uczestnikom za udział. Bez Was nie miałoby sensu wymyślanie i zapodawanie zagadek.
No to mówię ![]()
Nagrodą musze podzielić sie z koleżanką Vilemo. To ona mnie naprowadziła zdjęciem Globusa z Ameryklą Płd.
Ale szczerze @Benasek? Zagadka trochę wydumana, nikt by nie wpadł na to bez podpowiedzi. ![]()
I słusznie bo,jak widzisz ja już je zaczęłam wypisywać ![]()
No właśnie, jak zobaczyłem tego globusa, to pomyślałem:
Wiedźma! Podświadomie wie, ale nie umie bidula odczytać myśli
Brawo Vil!
Dobry też był Piochus i ZiraaeL, oni także wpadli, że to mogą być miasta.
Bingola już wcześnie dał jakiegoś południowoamerykańskiego bożka …
A ten globus Bingoli i wózek joko …
Wymiękłem ![]()
Wszyscy byli dobrzy ![]()
Z tej mapy właśnie korzystałem
Jaka wydumana?
Wydumane to były odpowiedzi …
Mam Ci przedstawić program 8 klasy podstawówki?
Myślisz, że go przed zadaniem zagadki nie czytałem?
Sam napisałeś, żem wcale prawie nie podpowiedział, więc teraz nie zmieniaj …
Zespół wespół. Zrobiłam zdjęcia miejsca
na globusie  dokładnie tam gdzie się wpatrywałam. I już doszłam do miejsca że…B- Buenos Aires. Ciut ciut i bym do tego doszła. Tak czy siak,jestem z siebie dumna.![]()
Może i sama zagadka nie jest wydumana, ale jej opis wprowadził więcej zamieszania niż wyjaśnienia:
- Napisałeś że punkty są położone z dokładnością do 2-3 punktów. Ja to zrozumiałem, ze można jeden punkt przesunąć aż do kolejnych dwóch, trzech. (powinieneś był napisać - z dokładnością do wielkości odpowiadającej 2-3 kropkom - bo “punkt” nie ma wymiarów)
 - Żeby zagadka była rozwiązywalna bez podpowiedzi (a o to chyba chodzi) mogłeś napisać choć jej kategorię - np. zagadka z geografii.
 - Nie jest prawda, że każdemu ta wiedza jest znana - owszem, NAZWY stolic państw zna wielu ludzi, ale już ich lokalizacje i wzajemne położenie - mało kto. Ja jakem kartograf, który zrobił dziesiątki map tego nie skojarzyłem.

Ja bym zamiast kropek dał pierwsze litery tych miast - wówczas byłoby to do rozwiązania bez podpowiedzi (i wówczas nie trzeba by już pisac że to zagadka z geografii)
Bingola
- Czy wyraz punkt ma tylko jedno znaczenie?

Uda się pan do punktu szczepień - czy Ty myślisz też w takiejj sytuacji, że ktoś się nie uda do punktu, bo punkt nie ma wymiaru?
- 
Od kiedy należy wpisywać kategorię zagadek? Czy Ty w rebusach czy innych zagadkach zawsze wpisujesz kategorię?
 - 
Nie napisałem, że ta wiedza jest znana.
Napisałem: 
Poniższa ilustracja przedstawia 12 punktów. Te punkty nie są ułożone przypadkowo. Są one odpowiednikiem czegoś, co powinno być raczej każdemu znane.
Chyba nie warto tu jednak zadawać zagadek …
Tak sobie po tych Twoich komentarzach myślę …