A teraz ministrem jest prezio NFZ…
Czytałam kim był, jakie ma wykształcenie i takie tam.
Może to dobre posunięcie? Przecież wszyscy krzyczą, że niski, wręcz tragiczny poziom lecznictwa w Polsce, spowodowany jest brakiem funduszy.
No, fundusze to mu się należą…
Nie wiem po cholere te strefy jesli sie pozwala na swobodne przemieszczanie.
Inna sprawa - zlokalizuje sie odnisko wirusa, ustala mozliwe kontakty i robi testy i jakis tam kawalek - urbanizacje, kwartal ulic czy nawet dzielnice zamyka sie w kwarantannie (z zachowaniem mozliwosci opuszczenia strefy pod kontrola, dziala normalnie zaopatrzenie, obowiazuja maseczki, zakazy za duzych zgromadzen, zanyka sie np. wnetrza knajp lub calkowivcie zakazuje dzialalnosci) . Ale to na okreslony czas i wydzielonym terenie.
Robienie z calego miasta czerwonej strefy, bo kilkanascie km dalej jest kilkudzuesieciu chorych? Tu by nie przeszlo.nn
I to jest przykład głupoty?
Jak mamy traktować poważnie zakazy, skoro rząd błądzi po omacku.
Tu jest problem jak interpretowac odleglosc 2 m i noszenie maseczek?
Na razie nikt o zdrowych zmyslach nie protestuje przeciwko maseczkom nawet jak te dwa metry odleglosci zachowujesz, ale juz wiadomo, ze nowe ogniska to imprezy rodzinne, mlodziezowe (i nie tylko) balangi pod golym niebem i niektore zawody - w tym praca w rolnictwie, bo tam maseczki to moze w przetworstwie, ale w polu? Czy pod folia? Przy tych temperaturach?
Covid ma jedna zalete - choc troche uniemozliwil dzialanie mafiom handlujacym ludzmi (nie tylko kobietami do burdeli, ale rowniez pracownikami rolnictwie) w tej chwili wlasciciele farm czy upraw nie zaryzykuja zatrudnienia na czarno, przepisy o zdrowiu publicznym sa duzo bardziej drakonskie niz prawo pracy, a kontrole czeste
@okonek dzień optymisty był wczoraj
Ty myślisz, że handlarze ludźmi będą się bali łamania jakichkolwiek zasad i prawa?
Oni nie, ale odbiorcy “towaru” juz tak.
Nastroje sa takie, ze brakuje w tej chwili kozla ofiarnego. A tu ludzie charakterni. Policja moze nie ryzykowac interwencji, a wojsko nie zdazyc.
Zreszta w tej chwili jest wieksze zapotrzebowanie na narkotyki niz sile robocza, a kanaly przerzutowe te same…
Lecznictwo jest takie jakie jest ( “zacofane” w cudzysłowiu) aby leczyć a nie wyleczyć. I to prawda stara jak świat. Masz się leczyć, chorować, nikomu nie zależy na całkowitym wyleczeniu… tylko na leczeniu. Nikt tego nie zmieni… tak szybko… za daleko to zaszło…to są ogromne pieniądze, każda choroba… kowidowa też.
Podobno niedawno zmienili “normy cholesterolowe” obniżyli po to, by już wcześniej kwalifikować do przypisania odpowiednich leków…(a nie jest to konieczne) nie mam słów… Nasze zdrowie jest gó… warte. A cholesterol? jest potrzebny przecież człowiekowi- z dwie dekady temu ? zrobili nam medialną nagonkę… że to zło konieczne… jest inaczej jednak.
Mi też przepisali jakiś lek na obniżenie cholesterolu. Łyknęłam 4 razy i serce prawie mi z piersi wyskoczyło.
Wywaliłam do kosza! Niczego nie łykam.
Koncerny farmaceutyczne i “wysoko postawieni” górą. Szary lekarzyk może stracić pracę…
No widzisz a moja matka to łykała TO GÓWNO ( i inne) kilka lat, i czuła się fatalnie i dopiero pobyt w geriatrycznym szpitalu ( GDY JUŻ LEDWO ŻYŁA! TAM TRAFIŁA A LEKARKA PIERWSZEGO KONTAKTU MÓWIłA MI, ŻE TO DLA STARYCH LUDZI TAKI SZPITAL - A OD JAKIEGO wieku ZACZYNA SIĘ STAROŚĆ…? inna lekarka zobaczyła matkę i chyba z obawy o to że może zaraz umrzeć i będzie mieć problemy, dała jej skierowanie tam gdzie ta wsześniejsza piz da dać nie chciała…) i pewien młody lekarz, któremu jestem wdzięczna po dziś dzień…gdy przeanalizował co mej matce przypisywali lekarze ( kilka chorób ma , chodzi do różnych lekarzy a każdy leczy swoja chorobę bez ROZEZNANIA CAŁEGO ORGANIZMU) od razu odrzucił te na cholesterol powiedział że ten lek w porozumieniu z innym który przyjmwała powoduje słabości i duszności i jak wróciła z tego szpitala to jak nowo narodzona… lekarz powinien myśleć… przede wszystkim, a nie wszyscy jak widać potrafią… działają według schematów wytypowanych jednostek chorobowych. Diagnoza i lek -z tabelki- na tę chorobę i tyle…
Idąc do lekarza 1 kontaktu dostajemy skierowanie do specjalistow. Robią nam rutynowe oględziny, w przychodniach brak specjalistycznego sprzętu, dlatego często diagnoza postawiona na chybił trafił.
@efka podobno od wczoraj jesteście wolni od durnych stref.
Nie. Z piątku na sobotę Rybnik staje się zieloną strefą, ale…
powiat rybnicki przechodzi na żółtą.
Ja od północy zielona
Mnie by interesowała jeszcze strefa wolna od PiSu i narodowców.
A nie pomyślałaś że strefy powstają gdzie rząd ma problemy
Pewnie,
że też pomyślałam.
Zaraz zaraz, to w Polsce teraz są czerwone strefy? Takie jak w Amsterdamie czy w Hamburgu?
Tam są czerwone dzielnice a u nas strefy. Jest drobna różnica.