Czy Europa upada?

Występ draq queens w Paryżu ponownie każe zadać pytanie dokąd zmierza zachód? Komu i dlaczego zależy by Europa przestała być grupą suwerennych państw? Komu i dlaczego zależy na tym by wartości takie jak wiara, rodzina, tradycja przestały istnieć? By państwa w Europie nie miały się z czym identyfikować?

Rosja tym zmianom nie ulega. Węgry, Słowacja i Polska jeszcze się bronią.
Europę z jednej strony zalewają imigranci z krajów afrykańskich i muzułmańskich. Z drugiej atakuje ją “ideologia” LGBT.

3 polubienia

Europa musi się zjednoczyć w federację jeśli chce jeszcze coś w świecie znaczyć. Są jeszcze Chiny i Stany Zjednoczone

3 polubienia

Nie przesadzaj, koniec swiata jest swietem ruchomym, a koniec cywilizacji jesli nie rozwali jej meteor lub atomówka to rozne “autorytety” wieszczą od czasu jak ludzkość wymyslila komunikacje werbalna i pismo.
Kolorowa trzódka nie jest tak grozna jak ją malują.
W czasach politeizmu monoteizm wydawał się być rewolucyjny.
A jak jest teraz? Ponad miliard chrzescijan to nie znaczy tyluż katolikow i do tego konserwatystów.

Ja juz widzialam tyle przeróbek “swietych obrazów”, że jedna awantura mniej czy wiecej?
A wsrod samych katolików z tymi rytuałami i sztuką zwana sakralną jest tyle pomysłów, że zawrotu glowy można dostać.
Pod tym wzgledem bardziej ortodoksyjni sa prawosławni.
A prowadzi to do reakcji calkiem zabawnych jak tego nawiedzonego z SP

Z wrażenia zapomniało mu sie, ze ten krzyz to nie przez papieża poswiecony…

2 polubienia

Gdyby Cie nie znał @Devil , to pomyślałbym, że ten post napisał jakiś biskup pokroju Jędraszewskiego czy Głodzia :slight_smile:
A odpowiedzią na twoje pytanie jest świetny mem poniżej:

3 polubienia

W tej sytuacji…zdecydowanie wole ten “koniec swiata” po prawej… Da się żyć.

2 polubienia

No ale dla wielu, właśnie to jest upadkiem cywilizacji, zaś globalne ocieplenie czy konflikty światowe, to “małe piwo przed śniadaniem” :slight_smile:

2 polubienia

Od strony moralnej,już dawno upadła.
Jest obrzydliwa nie tylko od strony poprawności politycznej ale także właśnie tych oblechów którzy wchodzą jak węże ze swoją wizją WSZĘDZIE i nigdzie nie pukając.Każdy kto myśli inaczej ,od razu jest wykluczony i obłożony klątwą homofoba lub co weselsze,faszysty.Oczywiście,jeśli kogoś to bawi…Nieustające ataki mające na celu wykluczenie Chrześcijaństwa z życia w ogóle [menda
z Malty bodaj,chciala nawet znieść Boże Narodzenie!I takie coś siedzi w pe :rage:]
Media skupiają się na lansie zarazy pod tytułem "woke"i coraz częściej podnoszą swe mordy ci co chcą zniesienia granic i zrobienia z Europy kawałka ziemi bez historii,tradycji,tożsamości…
Droga do zagłady wydaje sie być prosta…Na szczęście tu i ówdzie jeszcze sie ludzie buntują.W zamian otrzymują od mediów,politykow oraz etatowych półgłówków,łatkę popierających putina :angry:
Nie ma już czym oddychać.Eurowizja zasrała przestrzeń do tego stopnia że goovno kapie teraz nawet na igrzyska.
Nie ma już miejsca wolnego od nachalnej propagandy,zawłaszczania publicznych przestrzeni,wyzwisk,podziałów i pod płaszczykim"uśmiechu"i,a jakże,zanego juz nam z przeszłości,internacjonalizmu,wskazywania “jedynych właściwych i nie znoszących sprzeciwu”,rozwiązań i zachowań.

Jeszcze kilka lat i,jeśli dożyję,wypierdzielam z tego syfu tak daleko jak tylko sięgają linie lotnicze.

3 polubienia

Do Nowej Zelandii? Ja bym tam chętnie sie osiedlił na emeryturze :slight_smile:

2 polubienia

ja nie za bardzo, raz, że daleko, a dwa - tam ziemia się trzęsie jeszcze bardziej niż na Costa Blanca. :wink:

1 polubienie

Jak najbardziej.Jedno z moich marzeń.

3 polubienia

Ciekawe gdzie by Ci było dobrze. W Stanach też idealnie nie jest

W większości miejsc na świecie,z daleka od Azji i Europy.Na Afrykę jestem już za stary.

1 polubienie

Tylko mam jedno pytanie; - kto mi wskaże czas w którym Europa nie upadała moralnie? Jestem w stanie udowodnić, że nie było takiego momentu od powstania cywilizacji.

5 polubień

Ciekawa teza.Tym bardziej że w Europie nigdy nie było takiego “nieba na Ziemi” jak w XV czy na początku XVI wieku,w Heracie czy Samarkandzie,za wczesnego islamu [dynastia Tymurydów].A przecież i to padło na nigdy nie spotykaną skalę [dzisiaj “każde” dziecko wie,do jakiego upadku jest w stanie doprowadzić obecny islam…]

1 polubienie

@collins02 Z kulturowymi korzeniami Europy trzeba bardzo uważać, bo to i chrześcijaństwo i starożytna Grecja…

3 polubienia

A Grecy też pierwsi nie byli…
Europa to jak kazdy półwysep, przystanek końcowy i nakladanie sie wielu kultur/cywilizacji, ktore wędrując stawaly przed barierą wielkiej, niemozliwej do przekroczenia na piechote wody.
A, że miejsca tu mało? To i historia burzliwa.

1 polubienie

To też nasze marzenie (nasze, z mężem), więc…czyli do zobaczenia :slight_smile:

1 polubienie

A mnie jest dobrze na emeryturze tam gdzie jestem. W Europie. Wszędzie jest dobrze tam , gdzie nas nie ma.
Uważam, że mój wybór był trafny. I sam jestem tym zaskoczony.

3 polubienia

Tez nie mam ochoty na jakies antypody…
Może gdzieś do pobliskiego miasta ze wskazaniem na Elche.

1 polubienie

Jako bastion światowej inteligencji,pewnie sie jakoś obroni.Ale z pewnością gnije.I śmierdzi

1 polubienie