Czy jak mnie wezwą na ćwiczenia wojskowe to będą mnie zmuszać do złożenia przysięgi?

Na te ćwiczenia mogę iść, bo to przygoda będzie i płacą tam jakieś odszkodowanie za te stracone dni, tylko, że podobno składa się też jakąś przysięgę?

Bo Pan Jezus powiedział:

image

Mt 5, 33 - 37

Screenshot 2022-12-07 at 20-58-07 Biblia Tysiąclecia - Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu - Prz 26

8 polubień

Ćwiczenia są do WOTu dobre jak ktoś ma zdrowie fizyczne i psychiczne w normie bez odchyłów, inaczej stres, załamanie nerwowe bo regulaminy, musztra/ bieżnia, zaprawa / wf itd, a mało czasu wolnego dla siebie, żadnych wyjść poza teren. Nie ma odszkodowania !, płacą wyliczoną dniówki za rozłąkę od pierwotnego otoczenia - od rodziców, kolegów, zakładu pracy itd. Ale to jak jest tryb koszarowy, przy dochodzących / miejscowy, jest inny ryczałt dniówki. Po badaniach lekarskich dają książeczkę i określą specjalizację, i jest przysięga / rota, ślubowanie albo areszt za odmowę, jeśli ma się kategorię zdrowy. Na wezwanie stawić się trzeba, niby to obowiązek to pod grożbą

2 polubienia

ta…

a teraz od dziecka nie uczy się młodych wysiłku, bo po co?
zwolnienia z w-f? - można kupić, lepiej niehc się młody nie spoci
musztra? ktoś ma cos kazać a młody ma wykonywać? to ograniczanie wolności
regulamin? w regulaminie szkoły uczeń miał prawie same prawa, a jeśli nawet miał jakieś obowiązki, to trudno było je egzekwować. A reaz ma przestrzegać jakiegoś regulaminu???
Autor pytanie nie Ukrainiec, nie będzie walczył za ojczyznę, bo się spoci :frowning:

4 polubienia

Jestem w delegacji w firmie która ma 2 zmiany z ukraińcami, pracują całymi rodzinami po 10 godzin na kilku maszynach na osobę na osobistą prośbę w swoich grupach, część maszyn to roboty bez obsługi człowieka martwe, i jedna zmiana dla polaków, z 8 godzin zrobili im po 9 skoro chcą podwyżek, i maksymalnie to 2 maszyny, kierownictwo rozmawia po ukraińsku jak musi. Oni nawet na przerwy nie chodzą choć mogą - jedzą przy maszynach w biegu i kawka. Mają częściej kontrolę zrobionych wyrobów i dostają specjalne dokumenty od razu do wysyłki i ją przechodzą. Kasa robi swoje i to tylko jedna chala jak 2 boiska do piłki nożnej dla nas do przeróbki, takich chal jest jeszcze 5, i 2 kolejne są budowane. Gdzie ten towar jedzie, kto kupuje ? Trudno wyczaić ja nie znaju. Czuję się jak dinozaur którego za póżno odkopali. Dziewczyny, kobiety ładne uśmiechnięte ino małe jak dzieci - 160 cm to max, a chłopy pomarszczone, jakby nie te flance

4 polubienia

Przed chwilą wypowiadał się wysoki rangą wojskowy. Brać na ćwiczenia mają głównie rezerwistów. Tych co odbyli służbę.
W drugiej kolejności będą to osoby mogące się przydać armii: lekarze, programiści, mechanicy itp. I tylko na 2 dni. Luzik.
Jak przyjdzie wojna wezmą wszystkich do 70 roku życia. Na “pierwszy ogień”. Będą sprawdzać gdzie są :joy:

4 polubienia

Czyli taki Volkssturm?

3 polubienia

Raczej zbiorowa histeria…

1 polubienie

Żywi wykrywacze min

2 polubienia

no, ale czy mogę iść na ćwiczenia niewojskowe se? bo wg mnie zabijanie Rosjan w imię interesów Amerykańców jest niemoralne.

Zabijanie kogokolwiek w imię jakichkolwiek interesów jest niemoralne.

5 polubień

Jak ukraiński banderowiec chce zamordować polskie niemowle przybijające je gwoźdzmi do stodoły to masz prawo go zabić w obronie tego dziecka.

Ale jak Amerykańce toczą wojnę z Rosją przy pomocy Ukraińców, a Ruscy łamią se nawzajem ręce i nogi byle nie trafić do wojska to jak Amerykańcy nakażom PISowcom by wysłali Polaków na mordowanie Rosjan to moim zdaniem nie moralne jest zabijanie Rosjan.

Koles, poczytaj co ruskie onuce wyczyniaja na Ukrainie.
A potem może włącz tryb myślenie?

4 polubienia

Mam wrażenie, że żyjemy w światach równoległych: Amerykanie za pomocą Ukraińców napadli na rosję?

Natomiast zabijanie Ukraińców, na ich własnej ziemi, jest wg Ciebie moralne???

2 polubienia

niemoralne jest zabijanie Ukraińców przez Rosjan w imię interesów Rosji i Ameryki.

bardzo upraszczasz.
W skrócie sytuacja wygląda tak:
comment_16701653088chSnCbcJb7Ath5cSRoRdw,w400

Zabierzcie stąd tego wariata! Wole juz Harmonika!

9 polubień

Większej bzdury nie znalazłeś? UE, czyli Macron i Scholz przeciwko rosji walczą o Ukrainę???
Do tej pory obaj panowie raczej współpracują z putinem.

3 polubienia

Kolega zamiast lykac tabletki wciaga je nosem.
To by duzo tlumaczylo :wink:
A to, ze moze to robic i wypisywac bzdury przytulony do cieplego kaloryfera to niech sie cieszy, ze mamy sojusznikow na zachod od Buga i Ukraincy mają chęć i odwagę bronic swojej ziemi tworząc bufor.
Ale jak mu tak ten ruski mir odpowiada to może by tak go do Workuty wysłać?

5 polubień

Kolega dostal czas do jutra na reasumpcje tego co wypisuje.

2 polubienia