Czy jest na sali analityk?

Jak wykryć w miarę dostepnymi srodkami obecnosc jadu kiełbasianego/botoksu?
W jedzeniu?

Człowiek posiadanymi zmysłami nie jest w stanie stwierdzić obecności laseczek jadu kiełbasianego w produktach żywnościowych. Jednak przeciętnie ogarnięty Kowalski, tudzież Kowalska, posłużyć się może metodą rezonansowego transferu energii. Z dolnej szuflady kuchennej szafki bierzemy dwa sprzężone ze sobą białka zielonej fluorescencji (GFP) i traktujemy je próbką produktu podejrzanego o obecność lasek jadu. Jeśli w próbce będą obecne laseczki, to reakcja między tymi białkami spowoduje utratę właściwości fluorescencyjnych białek GFP.

W prosty sposób można to zobrazować tak:
image

.proszę nie klaskać. :sunglasses:

2 polubienia

Zjeść i czekać… :rofl:

5 polubień

I już analityków dwóch… :joy:

2 polubienia

ale mi chodzi o produkty schłodzone. ktoer sa w lpdowce gdzue tempewatuta noe przrkracza 5º
ja juz tegp nie zjem - ale zeby kotow nie wytruc?

1 polubienie

Żeby żadnego źwierza nie załatwić to ja bym zakopał za domem.

2 polubienia

O! Właśnie na kotach można to sprawdzić. Jak powszechnie wiadomo, koci mocz ma właściwości fluorescencyjne. Jak kot nażre się laseczek, to mocz przestanie świecić.
Kot niestety też, więc dobrze byłoby, aby do badania użyć obcego kota. :upside_down_face:

Przypomnialem sobie,że taki jeden kartofel ma kota…ale nie ma jak do niego dotrzeć bo pilnują.

1 polubienie

tylko gzie jak okolice zaatakowala betonoza w wykonani alkada ? a młota pneumatycznego nie mam

1 polubienie

Taki sposób znalazłem :wink:
"Jak wyjąć płytkę chodnikową?

Aby wyjąć płytkę chodnikową, musisz rozbić ją i usuwać po kawałku za pomocą młotka kamieniarskiego oraz przecinaka. Następnie bardzo dokładnie oczyść miejsce po płytce ze starej fugi."

1 polubienie

Trza do sanepidu.

Takie cos jak Sanepid i izba wytrzezwien nie istnieją w przypadku zatruc sprawe przejmuja lokalne centra medyczne ijeden z oddziałów Guardia Civil zwany Saprona
Ale ci ostatnie maja duże uprawnienia i do akcji wchodzą w ostateczności :skull_and_crossbones:

1 polubienie

Ale to nie są płytki. Wylany beton

1 polubienie

To ja nie wiem już co Ci doradzić ale może ugość kogoś znajomego tak sobie średnio ulubionego.

Postaw miseczkę w myszki na dworze. Kot się wkurzy, że myszki nie uciekają i nasika na nie. W ten sposób będziesz miała koci mocz świecący w pięknej miseczce. Wrzuć do niego troszkę podejrzanej żywności i jak mocz przestanie świecić, to będziesz wiedziała, że jest w żywności botulina. :wink:

3 polubienia

Fantastycznie. Tylko czy to, że świeci pomoże w wyczyszczeniu i odsmrodzeniu po siuśkach? :thinking:

2 polubienia

A po co? Taką miseczkę lepiej już wyrzucić. Mniej gratów w domu będzie do zagracania kuchni. :grin:

3 polubienia

Koci mocz az tak nie smierdzi.
To co jest nazwane w ten sposób to mieszanka sluzaca kocurkom do znakowania terenu i wystepuje nie tylko u kotów domowych.

2 polubienia

Zaprosić teściowa na obiad. Akcja gwarantowana .

Aż znikną zmarszczki :slight_smile:

1 polubienie