Czy jest na sali

Święte słowa.
Ja tylko dodam, że papiery nie są potrzebne. Jest coś takiego, jak lista czy rejestr dłużników. Tam podobno trafiają wszyscy dłużnych i podana jest całkowita kwota zadłużenia.

5 polubień

Ha, nie mam (pandemia). Nie mam czego zamieniać bo to nie moje…

Spróbuje, ale juz próbowałam i g… z tego

co próbowałaś?

1 polubienie

Raczej zajmie
Do tego wystarczy Ci obeznana księgowa, niekoniecznie prawnik
Jeżeli masz jakąś znajoma to zdecydowanie dopytaj
Lepiej jakby ktoś przesłał Ci kasę blikiem, idziesz do bankomatu osoba podaje Ci kod blik, Ty go wklepujesz i wypłacasz kasę

1 polubienie

A tak zapytam, jeżeli zamknelabys konto bankowe ?

1 polubienie

Konto w banku możesz odblokować. Jest kwota wolna od zajęć komorniczych na koncie wynosząca 2100 pln.

2 polubienia

Aha można założyć konto wolne od komorników ale to już by była reklama.

to sie skontaktuj na privie

jest to rozwiązanie.

Wystarczy że kilka miesięcy przed końcem przedawnienia, wnioskujący o zwrot zadłużenia zrobi powtórne zaskarżenie do sądu, który nałożył klauzulę natychmiastowego poboru zadłużenia, wniosek o opieszałość w egzekucji zadłużenia + dowody w sprawie że przez to sam ucierpiał, i wobec tego wnosi o ponowienie powtórnej sprawy dotyczący egzekucji i szczegółowego zbadania czy np obciążyć zapłatą pozostałych, np członków rodziny czy zstępnych wójków, ciocie itd + wpis do ewidencji dłużników i proces toczy się od nowa. Powodowi i oskarżonemu / zasłużonemu /przysługują odwołania, skargi czy zażalenia do wyższych instancji, poprzez organ który pierwotnie tak postanowił - jeśli będzie dobra wola to żażalenie prześle dalej, bez obaw że postanowienie było zgodne z prawem, co nie znaczy że wyższa instancja nie może zmienić - może zmienić sentencję poprzedniego wyroku, wtedy proces jest długi, sąd zbiera nowe dowody, opinie w procesie. Prościej się ugadać z powodem by spłatę zadłużenia w większym czasie rozłożyć do zapłaty bo chcemy ! ale np. chorujemy. Tu unikamy dodatkowych kosztów rozpraw czy np komorniczych. Nowością jest ogłoszenie upadłości przez obywatela / podobnie jak zakładów / na jego wniosek, z okresem powyżej 5 lat - wszystkie procedury to ok 8, gdy można złożyć kolejny taki wniosek, i z automatu jesteśmy w krajowej bazie firm i osób zadłużonych, co blokuje np. zakupy czy kredyty, pożyczki. Pomocą są prawnicy w urzędach bo bezpłatnie w określonych dniach i godzinach - urzędy miejskie, MOPSy, GOPS, Centra pomocy rodzinie czy np Caritas, bo muszą być na bieżąco ze zmiennym prawem

1 polubienie

To Krajowy Rejestr Długów /KRD / firm i osób zadłużonych do wglądu dla innych firm czy osób, bez podania danych wrażliwych. Wymaga założenia konta - pełne dane, i zaakceptowania surowego regulaminu - można sprawdzić kto nas sprawdzał i dlaczego, nie ma widzimisię, bo jest odpowiedzialność prawna, po zalogowaniu na konto raz na 6 miesięcy swoje sprawdzenie jest bezpłatne - przyjdą komunikaty

Urzędy, banki itd dokumenty archiwizują, mogą być odpisy zgodne z oryginałem + pieczątka

Było że 60% Kornik zabiera z każdych pieniędzy netto, z pominięciem środków 500+, czy pomocy społecznej. To co piszesz to nowa ustawa

Muszą się spotkać byle pomoc nie była wysyłką

M.Wiśniewski skorzystał dopiero 2 razy. Dzieciom wyprawił urodziny jak wesele, samochody zmienia. Pewnie bezdomny zaparkował

1 polubienie

Nie ma sensu. Będę się ganiać za płatnościami stałymi…

1 polubienie

Dokładnie, można założyć na Revolut

1 polubienie