Jeść kwiaty? A to już czego innego nie mamy😊
Kwiaty lepiej podziwiać
Wiele gatunkow roślin ma jadalne kwiaty, bywaja one również uzywane jako zioła lecznicze, surowiec na rożnego rodzaju przetwory.
Pod tym wzgledem przyroda nie tylko wygląd i zapach oferuje.
Tak lubiany przez kolegę @collins02 bez ma tez wiele innych, bardziej przyziemnych zastosowań.
Choc w tym przypadku optowalabym jednk za walorami estetycznymi.
Piękny ten bez gdzieś znalazłaś. Chcę taki na swój stół!
Z tego co widzę, to juz przekwita…
U mnie bez już w przekwicie.
jest-zapach czystego mieszkania
Niektórzy lubią zapach spalin
Bo swiezym powietrzem mogą się otruc
Zioła mają właściwości lecznicze i oczywiście można uzasadniać ich spożywanie.
Natomiast storczyk czy bratek w sałatce to już przejaw ekstrawagancji.
Atropina też jest stosowana w medycynie, ale jednak jest trująca.
A naparu z bratkow nie pija sie na poprawe przemiany materii?
Poza tym mowia, że je sie oczami.
Wybor jest duży.
W tyn atrykuliku komuś się zapomnialo o róży czy kwiatach akacji (w ciescie są pyszne)
Ulubione kwiaty mojej mamy. Zawsze je zbierała, gdy tylko natrafiła na nie i robiła takie bukieciki. A jak już rodzice mieli swoja posesję, to i zapominajki dostały swoją grządkę.
Feluś komunista wieloryb oraz nuta literowo,
zajadać się niemi jest mocno niezdrowo…
Gdyby to była liczba pojedyncza, to mogłaby być Walia jako element, ale tego, to się chyba całkiem nie da zwierszować i określić.
Da się
Felek komunista część Wielkiej Brytanii,
kwiatuszek jak dzwoneczek, proszę miłej pani.
Łyknąłeś podpuchę A ja po prostu chciałam zobaczyć czy naprawdę wszystko potrafisz skalamburować.
…potrafisz!
Cholerka! Jak mnie łatwo podpuścić…
Jest. Konwalii.
Przypomniał mi sie tekst “Małgośki” - Osiecka pisze tam “pachniała Saska Kępa szalonym, zielonym bzem” . Że tez nikt jej nie zwrócił uwagi na taką pomyłkę, nie słyszałem o zielonym bzie. A żeby jeszcze pachniał?
Bo to może taki skrót myślowy - pachną kwiaty bzu ale szaleństwo zieloności jest w liściach.