Czy jesteśmy potomkami niewolników?

Oczywiście, że wrócimy. Ja takich tematów nie odpuszczam. Sukcesu nie gwarantuję, ale zabawa przednia.

Mialem na mysli kolege zza sciany :wink:
On sie napalil bo to Irlandczyk,co juz z definicji zapowiada burzliwe dzieje…U mnie jest kilka watkow a co bardziej odlegle stulecia moglyby jeszcze to poszerzyc… :thinking:
Jesli takie sledztwo jest wykonalne to to chyba wiecej niz zwykla zabawa :thinking:

1 polubienie

Jednym z nielicznych krajow jest Islandia tam oryginalne ksiegi rejstrujace date urodzin sie zachowaly
Tylko czy tam tatusiem nie byl przelotny Inuita?

1 polubienie

Ilu masz przodkow?
Jak się uprzemy to od sredniowiecza jesteśmy kuzynami

1 polubienie

Tak super rzetelnie, to duży kosz i dużo czasu. Trzeba pojeździć nie tylko po kraju, ale i za granicę się wybrać. Z kuzynem, kolegą i moim tatą 7 lat grzebałem się w ten mojej sprawie.
I nie ukrywajmy, wymagana jest znajomość historii. Bez tego, to tylko do tej firmy hamerykańskiej. Oni ci według preferencji i Twoich wyobrażeń, znajdą takich przodków, że lepszych nikt nie będzie miał, chyba, że ktoś im więcej zapłaci, to będzie miał jeszcze lepszych… :shushing_face: :grin:

Ja w swych poszukiwaniach byłem 2 razy na Ukrainie oraz na Litwie, Łotwie i w raz w Czechach i na Słowacji.

2 polubienia

Drogi kuzynie? :smiling_face_with_three_hearts: W kazdej rodzinie :joy::joy::joy:

Bez jakichs mglistych chocby,przeslanek,z pewnoscia sie w to nie rzuce bo do niczego nie jest mi potrzebna informacja ze ktos tam,z mojego pnia,wypiekal chleb w 12 wieku :rofl:
Poza tym,samemu to raczej wykluczone.
Juz na dzis dzien,znacznie to ciekawiej wyglada ze strony rodziny zony…Tu jednak jest latwiej bo az roi sie od publikacji.
Z kosztami bym sobie poradzil.Ale z pewnoscia nie z czasem.

1 polubienie

Po mieczu jestem zalozyciele Lodzi, po kadzieli dom wariatow

na zachodzie sa herby dzielone
w Polsce pzyjmowano do herbu
najczesciej po ojcu czyli mieczu
moim herbem w takim razie jest Lubicz
powolam sie z braku innych zrodel na wiki

1 polubienie

W takim razie jesteś spokrewniona z Klanem ( odcinek 3724 dziś o 18.00 w TVP1).

2 polubienia

:joy::joy::joy:

Biorąc pod uwagę, ze w I RP chłopi stanowili pewnie z 80% społeczeństwa teza postawiona w pytaniu wydaje się prawdziwa. Pańszczyzna była istotnie formą niewolnictwa, chłop nie miał żadnych praw, jego życie było niewiele warte.

1 polubienie

A powiedz mi czy teraz nie jestesmy niewolnikami systemu?

3 polubienia

Ale zawsze możemy z niego wyjść. Nikt na siłe nie trzyma, co jest warunkiem niewolnictwa.

1 polubienie

Umrzec z glodu?

Wyjść i dokąd się udać? Do innego systemu czy od razu na Marsa?

1 polubienie

Tam sa Marsjanie.
A Wenus wbrew przepowiedniom Lema i paru klasykow SF do zamieszkania sie nie nadaje :rofl:

Czekam na książkę, którą tu zapodała @waranzkomodo
Przeczytam i się wypowiem. Jeżeli ma być taka, jak ostatni “hit” o polskich władcach, przeczytanie jej będzie stratą czasu. Mam nadzieję, jednak, że czegoś nowego się dowiem i czas nie będzie stracony. Zawsze mam taką nadzieję, ale nie zawsze ona się spełnia, jeżeli o najnowsze publikacje historyczne chodzi.

1 polubienie

Mówisz, że pańszczyzna była tylko ponad 2 wieki ? Myślałem, że dłużej …

Ja nie. Bo np. potomek krowy to pokrowiec. A np. potomek Tomasza to potomek :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia