Oczywiście, że wrócimy. Ja takich tematów nie odpuszczam. Sukcesu nie gwarantuję, ale zabawa przednia.
Mialem na mysli kolege zza sciany
On sie napalil bo to Irlandczyk,co juz z definicji zapowiada burzliwe dzieje…U mnie jest kilka watkow a co bardziej odlegle stulecia moglyby jeszcze to poszerzyc…
Jesli takie sledztwo jest wykonalne to to chyba wiecej niz zwykla zabawa
Jednym z nielicznych krajow jest Islandia tam oryginalne ksiegi rejstrujace date urodzin sie zachowaly
Tylko czy tam tatusiem nie byl przelotny Inuita?
Ilu masz przodkow?
Jak się uprzemy to od sredniowiecza jesteśmy kuzynami
Tak super rzetelnie, to duży kosz i dużo czasu. Trzeba pojeździć nie tylko po kraju, ale i za granicę się wybrać. Z kuzynem, kolegą i moim tatą 7 lat grzebałem się w ten mojej sprawie.
I nie ukrywajmy, wymagana jest znajomość historii. Bez tego, to tylko do tej firmy hamerykańskiej. Oni ci według preferencji i Twoich wyobrażeń, znajdą takich przodków, że lepszych nikt nie będzie miał, chyba, że ktoś im więcej zapłaci, to będzie miał jeszcze lepszych…
Ja w swych poszukiwaniach byłem 2 razy na Ukrainie oraz na Litwie, Łotwie i w raz w Czechach i na Słowacji.
Drogi kuzynie? W kazdej rodzinie
Bez jakichs mglistych chocby,przeslanek,z pewnoscia sie w to nie rzuce bo do niczego nie jest mi potrzebna informacja ze ktos tam,z mojego pnia,wypiekal chleb w 12 wieku
Poza tym,samemu to raczej wykluczone.
Juz na dzis dzien,znacznie to ciekawiej wyglada ze strony rodziny zony…Tu jednak jest latwiej bo az roi sie od publikacji.
Z kosztami bym sobie poradzil.Ale z pewnoscia nie z czasem.
Po mieczu jestem zalozyciele Lodzi, po kadzieli dom wariatow
na zachodzie sa herby dzielone
w Polsce pzyjmowano do herbu
najczesciej po ojcu czyli mieczu
moim herbem w takim razie jest Lubicz
powolam sie z braku innych zrodel na wiki
W takim razie jesteś spokrewniona z Klanem ( odcinek 3724 dziś o 18.00 w TVP1).
Biorąc pod uwagę, ze w I RP chłopi stanowili pewnie z 80% społeczeństwa teza postawiona w pytaniu wydaje się prawdziwa. Pańszczyzna była istotnie formą niewolnictwa, chłop nie miał żadnych praw, jego życie było niewiele warte.
A powiedz mi czy teraz nie jestesmy niewolnikami systemu?
Ale zawsze możemy z niego wyjść. Nikt na siłe nie trzyma, co jest warunkiem niewolnictwa.
Umrzec z glodu?
Wyjść i dokąd się udać? Do innego systemu czy od razu na Marsa?
Tam sa Marsjanie.
A Wenus wbrew przepowiedniom Lema i paru klasykow SF do zamieszkania sie nie nadaje
Czekam na książkę, którą tu zapodała @waranzkomodo
Przeczytam i się wypowiem. Jeżeli ma być taka, jak ostatni “hit” o polskich władcach, przeczytanie jej będzie stratą czasu. Mam nadzieję, jednak, że czegoś nowego się dowiem i czas nie będzie stracony. Zawsze mam taką nadzieję, ale nie zawsze ona się spełnia, jeżeli o najnowsze publikacje historyczne chodzi.
Mówisz, że pańszczyzna była tylko ponad 2 wieki ? Myślałem, że dłużej …
Ja nie. Bo np. potomek krowy to pokrowiec. A np. potomek Tomasza to potomek