Sztuczna inteligencja, roboty i tym podobne doprowadzą do zagłady ludzkości.
Stajemy się ofiarami i niewolnikami własnych wynalazków
Bez przesady, roboty w fabrykach tez raczej ludzi nie przypominaja.
Te medyczne, chirurgiczne to samo.
Nie mowiac o marsjanskich lazikach.
Ksztalt humanoidalny to raczej kwestia psychiki ludzi wielu osobom latwiej przelknac cos czlekopodobnego niz ksztalt abstrakcyjny i funkcjonalny. A jeszcze jak przypomina pajaka czy inne poczciwe zwierzątka?
@Devil , @Aekimt nas to nie technika zabije, a jej uzywanie.
Czyli jakis gen samozaglady wpisany ogolnie w przyrode - kazda metoda na przetrwanie dobra.
I nie jest to tylko cecha ludzka.
@waranzkomodo ja nie wiem skąd wzielo sie przekonanie, ze robot ma przypominac czlowieka, psa, kota? Pluszowego misia?
Pewnie, że latwiej zaakceptowac te konstrukty jesli przypominaja cos znanego i niegroznego.
To przeciez paraidolia w stanie czystym…
Wystarczy zręczny haker i mamy bunt maszyn
Moze tak, moze nie?
Ja ro się ie bardziej boje awarii fizycznej automatu niz ingerencji hakerow. Bo jak sie druciko przegtzeja?
A buntem maszyn to juz w IX w p.n.e. straszylj.
Golemem konkretnie.
Choc ten żydowski byl niemy, jako, ze duszy nie posiadał. Współczesna AI pyskata i łże.
Błąd w założeniach, a słowem kluczowym jest człekopodobieństwo z naciskiem na podobieństwo.
Widząc mechanizm w kształcie podobnym do człowieka, automatycznie zwiększamy zaufanie i oczekiwania wobec niego, bo będziemy się starać traktować ustrojstwo jako człowieka. Niespełnienie naszych oczekiwań będzie skutkowało ogromnym dysonansem poznawczym, ale sorry, algorytm sterujący mechanizmem będzie miał inne priorytety.
W bezpośrednim kontakcie z takimi obiektami niejeden osobnik oczekiwałby od nich więcej, ale sorry, konstrukcja i algorytm nimi sterujący na to nie pozwala. ZONK.
Tu oczekiwań wielkich nie ma, bo nawet kolor skrzynki wskazuje na to, że mechanizm stworzony jest do jej noszenia, co skutkuje NO ZONK.
Robot rycerz?
Pucu pucu, chlastu chlastu, nie mam rączek jedenastu