Czy ktoś może mi polecić uchwyt/stojak/stolik na smartfona do samochodu?

Samochód opel Corsa. Stary. Smartfon Motorola - ciężki bo ma solidną obudowę. Na magnes się nie trzyma. Klejenie do przedniej szyby też nie zdaje egzaminu. Jakieś propozycje?

1 polubienie

A bedziesz krecic Tiktoki, czy nie potrzebujesz oswietlenia?

@Nunu Potrzebuję mieć telefon blisko i bezpiecznie. W czasie gdy jadę samochodem. Słucham dużo podkastów. Korzystam z mapy. Zdarza mi się odbierać połączenia.

1 polubienie

Jeżeli w czasie jazdy telefon ma być w zasięgu ręki, jednocześnie ma być bezpiecznie, najlepiej sprawdzą się uchwyty mocowane do kokpitu, typu przykręcane do nawiewu wentylacji. Wówczas telefon jest tak samo dostępny, jak inne manipulatory w aucie sterujące radiem, czy klimatyzacją. W swoim aucie mam coś takiego.

Można również poszukać jakiegoś uchwytu na szybę, ale z dłuższym ramieniem, żeby nie trzeba było wychylać się z fotela, żeby “pyknąć” coś w telefonie.

2 polubienia

We Francji zabrali by Ci za to prawo jazdy, w Holandii kara równa najniższej krajowej wypłaty. Wolno Tobie tylko z nawigacji korzystać bezpiecznie zainstalowanej. Zabroniony jest nawet zestaw głośnomówiący. Chcesz wziąć telefon do ręki w trakcie prowadzenia, musisz się zatrzymać, tam gdzie wolno. Chyba i w Niemczech też to chcą wprowadzić.

I tak przy okazji nadmienię że w Holandii ma wejść przepis, że pieszy, który zostanie potrącony przez pojazd, a posługiwał się w tym czasie telefonem, nawet na przejściu i zielonym światle, poniesie współodpowiedzialność.

3 polubienia

Poproszę linki do konkretnych modeli.

Kiepskie uchwyty kupowałaś. Mi najlepszy się tak do szyby przykleił że razem z autem sprzedałem. Corsa c,d, e?

A jak masz android auto?

Mocowanie do kratek nawiewu jest słabe. Raz mróz raz extremalne gorąco.

1 polubienie

Nie wiem. Jakakolwiek rozmowa telefoniczna w trakcie jazdy we Francji jest zabroniona, co najmniej od dwóch lat. Tylko nawigacja.

3 polubienia

Ale jak ma auto zestaw głośnomowiacy?

Pisałem powyżej, że zestaw głośnomówiący we Francji jest zabroniony. Ma być też zabroniony w innych krajach UE, ale na jakim to jest etapie, nie wiem.
Osobiście od dawna podczas jazdy, telefonu do ręki nie biorę. Jeżeli zadzwoni, to szukam miejsca do zatrzymania. I dopóki nie znajdę, nie dotykam telefonu.

5 polubień

Dodam, że swoje zapłaciłem w tym temacie i ani centa więcej.

3 polubienia

Więc mam w aucie głośnomówiacy. Z odbieraniem na kierownicy. to jest zakazane?

Na razie we Francji. Nie możesz tego używać w trakcie jazdy jak masz w aucie. Jak jest w innych krajach, nie wiem. Ale wiem, że ma być tak w Holandii. Od kiedy, też nie wiem.

4 polubienia

W Polsce nie. W niektorych krajach UE zakazane.
W Hiszpanii sa dozwolone tylko te, które nie wymagaja recznej obsługi. Gapic się na GPS mozesz. Ale juz przy nim nie majstrowac w czasie jazdy.
Za jakiekolwiek grzebanie przy telefonie (nawet w uchwycie), lelefon w łapie ( rozmowa czy tylko patrzenie na ekran) i uzywanie sluchawek to 200 i 6 punktów.
A mlody kierowca ma ich 8. Potem 12, 14, po pieciu latach max. 15.
edit, zakaz gadania z telefonem w łapie obowiazuje od 1995.

1 polubienie

Aż tak na bieżąco w takich uchwytach nie jestem. Ja mam coś tam od Beseusa - dość solidna firma. Trzeba wystrzegać się tylko tych tańszych z najtańszych, bo to przeważnie jest wykonane z jakiegoś gównolitu, a poza tym wszystko i tak robi chuński “maj frend”.

1 polubienie

Przy kratce nawiewu są akurat dość stabilne warunki. Na podszybiu panują o wiele bardziej ekstremalne …

Trochę dziwna jest taka logika urzędników. Mając przy kierownicy przyciski obsługi zestawu głośnomówiącego seryjnie montowanego w aucie zauważyłem, że jest to w znacznie mniejszym stopniu absorbujące uwagę, niż obsługa klimatyzacji, czy radia. We współczesnych autach, gdzie są wyłącznie panele dotykowe, to już w ogóle jest lipa …

Przyciski przyciskami ale jakieś tam ichnie badania wykazały, że sama rozmowa z kimś, kto nie siedzi w aucie jest dekoncentrująca. Statystyki wykazują, że bywało to przyczynami wypadków. Osobiście nie przemawia to do mnie, ale nigdy takich badań nie przeprowadzałem. Mnie przekonało kilka mandacików, żeby w czasie jazdy nie rozmawiać przez telefon. :joy:

1 polubienie