O ile wiele kobiet pali papierosy, to przyznam, że nie pamiętam, bym kiedykolwiek spotkał osobę płci pięknej palącą fajkę. Taką prawdziwą, z nabijanym tytoniem, nie żadną tam fajkę wodną czy inne tego typu wynalazki.
Dlaczego kobiety stronią od tej używki?
W 90 latach ubiegłego wieku, żona leśniczego na Mazurach ![]()
Tak w latach 90 taka babcia w wiosce obok paliła cały dzień fajeczkę. Ale kobiety zazwyczaj nie paliły fajki bo to męski atrybut był od zawsze.
Ja w ogóle nie widziałem na żywo żadnej osoby palącej fajkę, co najwyżej na starych zdjęciach w mediach i nie kojarzę, żeby na choć jednym była paląca kobieta.
Odbiegając trochę od tematu, moja refleksja: dawniej wmówiono ludziom, że lepiej palić papierosy niż fajkę, a w dzisiejszych czasach wmówiono ludziom, że z internetu lepiej korzystać za pośrednictwem telefonu komórkowego niż komputera.
Czasami na zdjęciach, starych, czarno - białych widać kobietę z fajką. Były to starsze Romki. Na żywo żadnej takiej nie widziałam.
Moja babcia miała taką koleżankę która paliła fajkę. Zmarła ona w wieku 92 lat więc fajka życia to była
Wyjaśnię, że fajkę podobno palono bez zaciągania się, bo głównie dla smaku, i rzadziej, bo fajka wymagała więcej czynności niż papieros. Czyli palenie fajki to zupełnie inny typ palenia niż palenie papierosów ![]()
![]()
Dobre!
W każdym razie…Mam takie zdjęcie w Poznaniu.Z 1979 roku.Z kultowego odsłuchiwania The Wall,Pink Floyd…
Danka która kupiła mi wtedy fajkę i paczuszkę Clana,pociągnęła sobie tak ,że poszło jej uszami…
Ale fakt.Kobiety,prócz jakichś rzepich,jakoś nie garnęły się do tego sportu…