jak załatwić dla siebie ośrodek pomocy społecznej? Na dłuzszą metę nie poradzę sobie.
Panstwowy? To chyba przez lokalny osrodek pomocy spolecznej, Czerwony Krzyż tez mozesz sprawdzic. Choc oni to raczej pomoc “dochodzaca”.
Bywaja tez domy opieki zupelnie poza miastami, ale to ryzyko, odosobnienie sprzyja wszelkiego rodzaju przekretom. Choc niektore oferuja niezle warunki, wlasnie ze wzgledu na mniejszy koszt utrzymania budynku. Tyle, ze dojazd dla odwiedzajacych bywa trudny.
Ee tam, nie poradzisz.
Nunu, czasem rzeczywiscie samemu trudno,.
Zwlaszcza jak zaczynaja się problemy z poruszaniem…
A schody nie chca byc ruchome?
Pierwsza sprawa, to opinia lekarza rodzinnego, on powie ci do dalej.
DPS czy ops ?
My Cie tu podtrzymamy psychicznie…skoro mnie podtrzymuja jak na kroplowce to tymbardziej elsie sie da podtrzymac…
dps
ja tak, ale nie mam pomocników…
Masz córkę!
A co z dalszą rodziną? A może zatrudnij sobie kogoś do pomocy od czasu do czasu.
napisałam prv
To nie wystarczy, przy problemach z poruszaniem się sporadyczna pomoc nie zdaje egzaminu. A obawiam sie, że na 24 godzinna opieke to malo kogo stac, przy tych stawkach jakie sa w sektorze tego rodzaju uslug. Juz pomijam kwalifikacje, bo ludziom wydaje sie, że opiekunem moze byc każdy.
Co do dzieci? Tak sie sklada, ze z gniazda wyfruwają…
I dla zdrowia wszystkich jest lepiej jesli rodcicami zcjma sie fachowcy. Inna sprawą jest jakość tego typu uslug. Niestety duza czesc DPS na ten czarny PR zasluguje.
@elsie1 w Twoim przypadku to uwazaj na jedna rzecz - w domach opieki przewazaja ludzie z demencją, co dla tych niepelnosorawnych ruchowo, ale myslacych bywa bardzo uciazliwe.
DPS jest dla ludzi niesamodzielnych z powodu choroby i wieku. Załatwia się to poprzez ośrodek pomocy społecznej. Sporo z tym problemów. Wywiady środowiskowe, alimentacyjne, dużo papierów od lekarzy, stopień niepełnosprawności itp.
@Devil powie Ci pare "cieplych"slow na Slabo dzis z pytaniami tak jak nam…chyba, ze Ci sie pogorszy od jego slow. Bo on na trzezwo jest nie do zniesienia.
A stać cię? bo to nie jest darmowe. Może przepisz coś na Nawrockiego?
Juz nie udawaj zlosliwszego niz jesteś. Nawrocki oddal mieszksnie jakiejs fundacji i pewnie uwaza się nie tylko za rozgrzeszonego, ale i skrzywdzonego, bo mu deal nie wyszedł.
A moze nawet dobroczyńcę?
O DPS pytaj Nawrockiego. Tylko wcześniej zabezpiecz mieszkanie