Czy lubicie pić wrzącą herbatę (albo inne napoje gorące)?

W cyrku zrobiłby karierę.Raz nad Bugiem włożył łyżwy i pojechał do ..Związku Radzieckiego :> Jak wrócił pytaliśmy -i jak tam Zeniu u ruskich ? A spoko,kartek nie ma :> Niby taki miejscowy głupek ale timing i poczucie humoru dobre.Wtedy w stanie wojennym mógł spokojnie dostać kulkę od ruskich wopków / PO tych węglach pewnie przeszedłby na rękach :>

Mnie by tam konmi na cos takiego nie zawlekli…
Cieplo lubie, ale bez przesady.

1 polubienie

No nie wiem. Na sam widok rakiej “sciezki zdrowia” rozgladam sie za gaśnicą. :joy:

Ja mogę dodać, że ja leję do kawy mleko prosto z lodówki i ja kawę zazwyczaj pijam ze szklanki zamiast z kubka właśnie po to, żeby się nie parzyć kawą.

Zarówno kawę jak i herbate pijam nieco przestudzoną, a jeśli czas nie pozwoli szybciej - to i całkiem chłodną Wrzątek - nie!
I odwrotnie - napoje tzw chłodzące - wybieram letnie nie lodowate.
Mleko - też z lodówki - lecz bez kawy. a kawe oczywiście bez mleka. I bez cukru. Kiedyś pilam kawę z cytryną, było ok. Za to herbata najchętniej z jakims syropem.

1 polubienie

Ee jak dobra herbata to syrop bywa grzechem smiertelnym. A jak ktos chce zobaczyc wkurzonego okonka? To niech sprobuje mnie napoic herbata z mlekiem lub śmietanka.:winking_face_with_tongue:

2 polubienia

Najlepiej w ten sposób zaparzać herbatę.Oczywiście jeżeli ktoś ma cierpliwość.Ja bym poszedł nad rzekę wody się napić,zanim ten szalony ceremoniał by się zakończył.

1 polubienie

Bardzo sympatyczny ten ceremonial. I w sumie o to chodzi, bo.jak sprobujesz efektu to przesyanieszbsiebdziwic, ze nad tym sie filozofuje lub prowadzi milenrozmow, a pje sie na zakonczenie.
A mnie zawsze dziwilo, że klasyczne zestawy do ceremonialu herbacianego czy picia sake sa take jakby to.okteslic " rustykalne" wrecz prymitywne, choc wykonanie precyzyjne i z konkretnym zamiarem/ przekazem artystycznym.
Ppodobnie z sake - charakterystyczna pekata karafka i do konsumpcji - plaske czarki miseczki lib małe kubeczki.bez uszka. Z minimalistyczna dekoracją, ale zwykle w kolorze gliny od niebieskawej po czarną.
W ogóle te japonskie ceremonie? to zdaniem mojego europejskiego żołądka?
Przed uczestniczeniem w czyms takim dobrze jest zjesc lekkii posilek i się napić.