Sanatorium i odlot
Bla…, bla…, bla…
Piramidą… Odrzutową…
Teoretycznie? Tez się da. Jak mi wytlumaczysz co stalo sie z gruzem i smietnikiem po budowie?
Tam były całe miasteczka fachowców z rodzinami przy budowie tych piramid, nieraz budowa trwała więcej niż pokolenie. Co ciekawe, przyszli “mieszkańcy” owych piramid dobrze i uczciwie płacili fachowcom. Niewolników używano bardzo rzadko i tylko w skrajnie niebezpiecznych fragmentach robót. Bałagan po budowie był dokładnie sprzątany, gruz wykorzystywano przy innych budowach nie mających już nic wspólnego z piramidami. Sprawę piramid historia wyjaśniła już dość dawno. Ale po co trudzić uczeniem się historii, bujać w obłokach jest łatwiej.
Nie wiem jak ludzkość, ale jak nasz półprzewodnik suszy majtki, gdy zrobi niedzielne pranie mieszkając w wannie?
Mów jeszcze.
Co do tego gruzu
To moze czesz jednak zostawaała wypelnieniem konstrukcji? Tu kłócić sie nie będę. Duzo tego bylo. Notomias co reulityzacji matrilu budowlanego? Ufff jak mawiał Winnetou ruiny i wioska ktora na tym powstala? Teraz miasto?
Legendą jest to, że bloki były tak wygładzone i spasowane, że spajać ich nie trzeba było. Otóż między blokami wszystkich piramid jakie mamy do dziś są dość znaczne różnice, a gładzi daleko do ideału. Bloki spajane były czymś w rodzaju cementu z z mułu Nilu i czymś tam jeszcze i to było świetne spoiwo. Co do gruzu, to Egipt nie obfitował w odpowiednie materiały, więc w innych budowach skrzętnie wykorzystywano to, co pozostało po zbudowaniu piramidy. Największym problemem i złodziejem czasu był transport tych materiałów. na miejsce przedsięwzięcia. Oraz dostarczanie wielkiej ilości wody i pitnej, i do przesuwania głazów po piachu, a także do produkcji spoiwa.
Nie chce mi się już rozpisywać, choć sporo się nauczyłem w tym temacie.
W każdym razie przypisywanie piramidom egipskim jakiegoś czary- mary i takich innych jest całkowicie bezzasadne.
Znacznie ciekawsze jest budowanie i pochodzenie budowli w Ameryce Południowej, niektórych zagwozdek historia jeszcze nie rozpracowała. Ale kiedyś tam rozpracuje.
Dobra, tylko nasze podejscie do problemu? Zgroza, odsiewamy mozlwe od niekokiecznie .
Aneryka Poudniowa to inne . Tam czcas sie zatrzymal jako kamien gladzony i wege ( jest rodzaj grzyba na kukurydzy uzupelniajacy braki miesa w diecie)
Nie wiem, ale uważaj na harmnijne kawki i wrony pilnujące podlotów na wiosnę …
Bez porzesady bo nam doniczek zabraknie?
Te cusie, mlodziutkie co piersi prężyły ? Zglooszone tez bylo na Europol. Sprawa w toku.