Czy można handlować pamiątkami z symbolem swastyki?

Jak w pytaniu.“”“”“”

W Polsce teraz to, nie wiem. W PRL było zabronione. Zresztą nie trzeba było zabraniać, bo taki handlarz, właściciel czy piewca zaraz od ludzi po ryju dostawał. Ale to pokolenie co tak czyniło już prawie całe odeszło. Dla nich swastyka była hańbą.

3 polubienia

Dziś pojęcia: hańba, honor, to obce słowa :frowning:

2 polubienia

Nie wiem…Ale skoro za sierp i młot kary nie ma,to i pewnie za swastykę Cie nie powieszą…No chyba że jak zwykle jedne ofiary są i były mniej warte od tych drugich…Komunizm błogosławiony i nazizm przeklęty…Obraz skrajnej,odrażającej głupoty.
Niemniej wolno czy nie wolno…Nie wiem.

3 polubienia

To są uprawnienia do pracy na kolei. Z 1942 roku…

1 polubienie

Art. 256. [Propagowanie nazizmu, komunizmu, faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego]
§ 1. Kto publicznie propaguje nazistowski, komunistyczny, faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 1a. Tej samej karze podlega, kto publicznie propaguje ideologię nazistowską, komunistyczną, faszystowską lub ideologię nawołującą do użycia przemocy w celu wpływania na życie polityczne lub społeczne.
§ 2. Karze określonej w § 1 podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, zbywa, oferuje, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 lub 1a albo będące nośnikiem symboliki nazistowskiej, komunistycznej, faszystowskiej lub innej totalitarnej, użytej w sposób służący propagowaniu treści określonej w § 1 lub 1a.
§ 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd orzeka przepadek przedmiotów, o których mowa w § 2, chociażby nie stanowiły własności sprawcy.

Kurczę, to wiekszosc polityków i dziennikarzy powinna ogladac swiat w kratkę? Nie licząc ludu pospolirego na stadionach i pod calodobowymi monopolowymi :rofl::rofl::rofl:

2 polubienia

Można, bo te fanty z historycznego punktu widzenia nie różnią się niczym od fantów z okresu np. napoleońskiego.

Niedozwolone jest jedynie wystawianie na widok publiczny symboli nazistowskich, w tym swastyki.
Widoczne to jest np. na targach staroci, gdzie takich fantów jest sporo. Wszystkie jednak mają pozaklejane swastyki.

1 polubienie

Tu raczej chba chodzi o propagandę i rozpowszechnianie tresci.
Przedmiot jest przedmiotem.
Problem ma szerszy kontekst. Obraza uczuc religijnych, wolnosc slowa, narzucanie świat i sposobu życia?
Nie mowiac juz o manipulacji swiatopogladem wykorzystujac wszystkie dostepne narzędzia od marchewki (populizm) po kij (policyjna pała)?
Faktowi , ze takie zjawiska jak totalitaryzmy w przyrodzie wystepuja nie zaprzeczysz. Problem, by tego nie gloryfikować.

1 polubienie

256 § 1 kodeksu karnego to reguluje.
Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

Wystawienie swastyki na widok publiczny jest propagowaniem symboli nazistowskich. Napryskanie SS sprayem na ścianie również.

2 polubienia

Nie wiem a sam jestem ciekaw bo teść ma kilka książek z wizerunkiem gapy z swastyką w pazurach. Moim zdaniem mają raczej wartość jako starocie a nie jako propagowanie hitleryzmu. Ale mein kampf do niedawna był zakazany jednak już teraz można go w Polsce kupić.

Pozwolę sobie nieśmiało kolegę poprawić. Mein Kampf. Moja walka.

1 polubienie

No ten język do mnie nie przemawia od najmłodszych lat.

Ale jak już używamy, starajmy się pisać prawidłowo. Bez urazy, to nie złośliwość z mojej strony.

1 polubienie

Poprawione.

TAAAK :open_mouth:
Kup mi proszę ze dwie sztuki.
Ale zrób to tak, byś Ty i wydawca Mein Kampf nie podlegał pod §256 kk

A namalowanie czerwonej gwiazdy?
Zalozenie koszulki z Che?
Dla mnie to nawet “odziez patriotyczna” z firmy red is bad to juz na granicy…

1 polubienie

https://tezeusz.pl/mein-kampf-adolf-hitler
A może darmową w pdf chcesz?

Przeciez skonczyly się prawa autorskie do tego gniota.
A mozesz mi podeslac na PW.
Ja uwazam, że żeby o czyms dyskutowac to trzeba to poznać.

Zrzut ekranu (480)

Jeśli już na okładce zrezygnowano z pewnych symboli, to można się jedynie domyślać, z czego zrezygnowano w treści lektury.

A może to był warunek aby można było opublikować? Bo wewnątrz to dość nędzna literatura.

1 polubienie