Czy można handlować pamiątkami z symbolem swastyki?

Kręcił się, kręcił… :beer::beer:

Fragment książki P. Villatoux i X. Aiolfi - “Berlin 1945 Ostatnie archiwa z bunkra 23-26 kwietnia”

W pierwszym momencie przeczytałem Barman. Okulary trza założyć :grin:

2 polubienia

To pójdz dalej i ,jeśli to możliwe,obejrzyj znakomity film Olivera Hirschbiegela,“Upadek”,o ostatnich podrygach III rzeszy,widziany oczami sekretarki Hitlera,Trudi Junge.W tej roli,kapitalna,rumuńska aktorka,Aleksandra Maria Lara [choć dzisiaj to ona już chyba Rumunką nie jest :innocent:].

1 polubienie

Ja bym chciala zobaczyc w naturze oryginał z czasow swietnosci führera, kiedu to miala byc w kazdym domu, przy okazji zasilajac konto bankowe autora?
Znajac rozdete ego i zamilowanie do monumentalizmu pewnie byla to duzych rozmiarow cegla na porzadnym papierze i druk duża czcionka, tak, żeby okularow nie trzeba bylo?
My tu o formacie pdf, ale nie ma to jak wziac ksiazke do ręki. Bo co prawda mówi die, ze nie okladka… Ale ja jestem innego zdania.

Tak, właśnie miałem w planach to zrobić…

2 polubienia

Upadek niedawno ogladalam.

1 polubienie

Reszta hacjendy zajeli sie tubylcy, materialy budowlane byly zacne, nawet po recyklingu.

Niektórzy mówią że strzelił sobie w łeb bo dostał rachunek za gaz :slight_smile:

Lekka przesada. Tym zajmował sie Speer. Genialny cwaniaczek, ktory stworzyl wokol siebie mit przyzwoitego nazisty.

1 polubienie

Berlin. Niedaleko Anhalter Bahnhof. Stoi bunkier.

A w nim…BUNKIER

Czteropiętrowa instalacja przedstawiająca początki nazizmu w Niemczech. Począwszy od Bismarcka, poprzez Hindenburga, Stressemanna, Pappena, aż do upadku III Rzeszy i krótko po.
Trochę rekwizytów, ogrom zdjęć (których wcześniej nie widziałem) i… perełka.

Rekonstrukcja bunkrowego pokoiku, w którym małżeństwo Hitler dokonało żywota.

Fotek nie wolno było robić, ale…pstryknąłem. Znienacka i niepostrzeżenie :sunglasses:

Na otwarciu instalacji (kilka lat temu) był nawet znany biograf Hitlera - Ian Kershaw

Ten od tego…

…i tego

2 polubienia

Iii…, tam…, nie mam się tu co produkować… :joy:

2 polubienia

Znam Adolfa doskonale, tylko piwa z nim nie piłem. On w ogóle nie pił alkoholu, więc być może dlatego.

Adolf Hitler urodził się w 1889 roku.
Albert Einstein miał już 10 lat i już wtedy wykazywał niechęć do nauk humanistycznych. W roku 1896 Albert zdał maturę, a Adolf skończył 7 lat. Wtedy to Einstein postanowił zrzec się obywatelstwa niemieckiego.

Kontynuować opowieść o Adolfie :thinking:

2 polubienia

Można handlować takimi pamiątkami, w sensie oryginalnych artefaktów z tamtego okresu czasu, mającymi jakąś wartość historyczną. Natomiast współczesne wyroby z takimi symbolami podpadały by już pod propagowanie ustrojów totalitarnych.

3 polubienia

Jeżeli zaś o mnie się rozchodzi, to nie musisz uskuteczniać tej kontynuacji ale może to zainteresuje innych… Dolek był przebrzydłem absytynentem i nie ma se co głowy zawracać takiemi.

2 polubienia

Do tego falszywym wegetarianinem, bo jadl wątróbkę.
A kolego tego koktajlu dragów jakimi sie faszerowal to normalny czlowiek by nie wytrzymal…
Szkoda, ze wtedy fenantylu nie zsyntetyzowano, swiat moze bylby szczesliwszy?

Oni tam niemal wszyscy wciągali, a przodował Goering. Wermaht i SS też na tym jechali. Za to ruskie mieli napęd spirytusowy.

3 polubienia

Jaką orgię zorganizowali sobie w tym bunkrze w ostatnim dniu…
Oszczędzę szczegółów, bo by tu nie przeszło. Zaznaczam jednak, nie brał w niej udziału wspomniany wuc …

2 polubienia

Wiemy, wiemy… a firerek w tym czasie impotenem był już całkowitem. Niemniej jednak weselicho uskuteczniono.

3 polubienia

Ale są opowieści o jego upodobaniach.

Tak. Za młodu różne miewał, panie…, tego, ten, a nawet się pedalił gdy siedział w Landsberg czyli dziś po naszemu Gorzów Wlkp.

1 polubienie

On urodził się z wnętrostwem, czyli po naszemu z jednym jajem. A, że drugie nie ma zwyczaju odrastać, to takim umarł. W latach 80 miałem kolesia z tym samym w pracy, w PKS, był kierowcą autobusu.

2 polubienia