Czy na okres letni mówicie "Wakacje" czy po prostu "lato"?

Zauwazylem że ja sam mowie o wakacjach, choc wiekszosc tego czasu przecież pracuję. Tak to sie chyba przyjęło. A jak jest u was?

• Wakacje
  • Lato
  • Inaczej (jak?)

0 głosujących

2 polubienia

@devil mówi weekend…chyba

1 polubienie

@Devil mowi tak co tydzien. Ja mam na mysli kanikułę (to tez fajne określenie na sezon letni)

1 polubienie

Sezom łowiecki na stonke turysttyczna?
Ale ? Niekonieczine wakacje musza pokrywac się z tradycja.

3 polubienia

Okres letni to lato. Czas urlopu i wolnego od szkoły to wakacje

3 polubienia

A nie zdarza ci sie powiedziec “po wakacjach” zamiast “na koniec lata”?

1 polubienie

wakacje to okres wakacji czyli jak nie trzeba iść do szkoły. Nasz przeszacowny minmen skraca czas nauki kończąc rok wcześniej i zaczynając później w wyniku czego nauczycieli także można zatrudniać krócej: kiedyś rok.szk.kończył się prawie 30ego, ale to kosztuje a jak się zakończy 23.06 to się płaci tylko do 23.06. No i potem od 4.09. A naród pluje na uczycieli hurtem, że “mają” 3miesiące wakacji :roll_eyes:

1 polubienie

Raczej lato.Ale często też jadę miesiącami…

3 polubienia

o wakacjach to raczej w jakimś kontekście.

2 polubienia

Ja mówię wakacje. :smiley:

3 polubienia

To o mnie :smiling_face:

2 polubienia

Wakacje to czas kiedy wylaczam tryb myslenia. Ostatnio? A czort wie kiedy.

4 polubienia

Trzeba kupić kapelusz i taka chusteczkę w grochy…

1 polubienie

Lato (kalendarzowo)to dluzej niz wakacje. Mowię wakacje. Zdecydowanie. Tak jak mowię "w tym roku"majac na mysli np wrzesień lub grudzien 2022… Czyli to wakacje nie Sylwester jest cezurą…

2 polubienia

Moja żona ostatnio stwierdziła “po wakacjach pomalujemy kuchnię”. Czyli pod koniec września.

4 polubienia

To współczuję

1 polubienie

Obawiam się, że brudną robotę w postaci mycia ścian ktoś będzie musiał najpierw zrobić…nawet domyślam się kto :thinking: Pod koniec września to ludzie jeszcze nie mają pieniędzy z powodu tego, co wydali na wakacje…

3 polubienia

Kolego mam perspektywe - mieszkanie do remontu w Polsce , gniazdo rodzinne - zeby to zrobic ? To trzeba wyłączyć z uzytecznosci publicznej pol osiedla i okoliczne galaktyki… Wiec poki co? Prowizorka .
Z hiszpanskim? To tam albo remont generalny, albo robimy nowe.

2 polubienia

@nunu pod koniec wrzesnia sa wykopki a zniwa nawet wczesniej. Pieniadze sie znajdą. :rofl:
@ihtiel dlaczego? Wspolczuc mozna by gdyby remont robic w czasie wakacji.

3 polubienia

a jak ktoś umyje ściany to wtedy “my” pomalujemy :joy:

1 polubienie