Czy na prawdę zasłużenie Petru zbiera dziś baty?

Chłop stwierdził że do nauki zdalnej można kupić komputer za 300 pln. Więc płacz rodziców o kosztach jest nie racjonalny. Po wszystkim wiele z portali udowadnia że za 300-500 nie da się kupić komputera który by się nadawał… czyżby? Ja rozumiem że MADKI chcą by dzieciak miał komputer do gier i by to był laptop. Niestety laptop do gier zawsze był drogi a Petru mówił o kompie do nauki nie do gierek. Osobiście mam do wideorozmów taki mały komputer który można za 200 pln kupić. I nic nie tnie, nic nie blokuje. No ale gra żadna nie pójdzie na nim.

1 polubienie

Swetru żyje w innym, bankowym świecie.
Kompa za 300 zł da się kupić ale posłuży tylko za maszynę do pisania. Na takim sprzęcie nie zainstalujesz Windowsa 10 więc wielu programów na nim nie odpalimy. Technika idzie do przodu. Będzie problem także że sterownikami.

Zainstalujesz. U mnie chodzi bez problemu. A win10 nie jest wcale fajny.

10 jest spoko. 7 i XP też były spoko ale nauka online to nie word i excel. Oni pracują na dość wymagających aplikacjach sieciowych.

1 polubienie

Przestań. To się przez przeglądarkę uruchamia. W 10 mnie wkurza to że na siłę się aktualizuje. Do pracy używam lapka z i7 i 32gb ram i uwaga z win7

Ok ale to ma szybko działać i się łączyć a nie mulić
Komfort pracy na kompie za 300 zł jest… marny.

Ale co dziecko ma robić na tym kompie? Słuchać i tyle.

1 polubienie

To prawda. Na takim do nauki MADKA sobie nie pogra :joy:
I tu jest problem.

1 polubienie

Pewnie to zależy od rodzaju zajęć i charakteru pracy domowej.

Do gier trzeba mieć potwora. I to najlepiej pc a nie laptopa.
Ja mam jeszcze starego PC z 2005. Ma Windowsa XP. Działa ale wymaga ponadprzeciętnej cierpliwości. Filmiku na YT już nie obejrzysz bo klatkuje. Z tym że nigdy tam niczego nie wymieniałem i nie podkręcałem.

Miałem szkolenie online na jakieś 100 osób i maleństwo nie cieło. Mam jeszcze kilka stacjonarnych ale od jakiegoś czasu nie używanych. AA sorki jeden z kompów za 100 pln pracuje jako serwer. Tak jako serwer pod debianem leży w garażu i daje radę. Obsługuje z 10 gpsów i cały smarthome.

1 polubienie

Jak już kupować to do wszystkiego. Komp to urządzenie wielofunkcyjne :stuck_out_tongue_winking_eye:
Składaki wciąż w modzie.

Niestety nie każdy może być gejmerem i streamerem. Tu to jeszcze trzeba zainwestować w słuchawki, mikrofon, fotel, soft do edycji nagrań. Gierki muszą działać na ultra, 4K i 120 klatkach.

Nie. Chodzi o to że podobno nie stać ich na kompy do nauki.

1 polubienie

Nie wierzę.
Nie ma już biednych rodzin.
Weźmy taką moją siostrę rozwódkę - pensja, 500+, alimenty, świadczenia rodzinne. Wychodzi prawie 5000 co miesiąc. Nie pali, nie pije, nie musi daleko do roboty jeździć. Do tego pomoc rodziców i teściów.
Tragedii nie ma. Kwestia oszczędzania.

2 polubienia

I dobiliśmy do brzegu. Każdą rodzinę stać dziś na komputer.

2 polubienia

Amen.

2 polubienia

Ja patrzę np na kobietę z którą się bzykałem jako 19 latek. Ma 7 dzieci, 7x alimenty(każde od innego) z tego co wiem ma dodatki mieszkaniowe, kasę z opieki, 500 plus. Ustawiła się… Dzieci są u babci a ona dalej szuka…

1 polubienie

Niezależność panie.
Kobieta też mam prawo do bycia królową życia. Od opieki są dziadkowie.
Do fryzjera trzeba iść bo otwierają. I na paznokcie.

Ale wyobrażasz sobie 7 tatów?

Latawica.
Ważne że hajs się zgadza.

gościnna w kroku:)

1 polubienie