Czy taki naczyniak można wyleczyć lekami czy potrzebne są jakieś zabiegi jak podaje internet operacja embolizacja endowaskularna radiochirurgia
Jakiś lekarz albo ktoś w temacie? Bardzo mnie to nurtuje
Czy taki naczyniak można wyleczyć lekami czy potrzebne są jakieś zabiegi jak podaje internet operacja embolizacja endowaskularna radiochirurgia
Jakiś lekarz albo ktoś w temacie? Bardzo mnie to nurtuje
to nie duży.
Do każdego naczyniaka podchodzi się indywidualnie (tu Ameryki nie odkryłem). Mam na myśli konkretną lokalizację, wielkość i inne ewent. objawy.
Piszesz “naczyniak w głowie”.
Mam pytanie: W głowie czy na głowie? To spora różnica. Pytam, bo te na głowie są zdecydowanie częstsze. Jeśli w głowie, to tu rodzi się mnóstwo innych pytań, których sobie oszczędzę.
5 mm naczyniak nie jest duży i o ile nie jest zlokalizowany w jakimś newralgicznym miejscu, można go przez jakiś czas obserwować. Naczyniaki niekiedy ulegają same wyleczeniu. Ma tu znaczenie wiek pacjenta i oczywiście wielkość zmian.
Bez obejrzenia można dyskutować do upadłego …
Większość naczyniaków się wchłania. popraw mnie jeśli źle pisze ale miałem takiego no gdzieś tam/
W głowie na badaniu pisze w moście po stronie lewej stronie ognisko ok 5 mm nieznacznego wzmocnienia po dożylnym podaniu kontrastu malformacja naczyniowa wskazane angio TK głowy
Poza tym mózgowie bez zamian ogniskowych i obszarów nie prawidłowego sygnału
miałem większego i znikł
To nie jest temat, który się wyczerpie w kilku zdaniach. Potrzebna jest rozmowa z pacjentem, ogólne badania i oczywiście, tak jak wspomniano TK głowy. Tu powinien się wypowiedzieć specjalista w tej materii (angiolog, neurochirurg, radiolog).
Tak jak wspomniałem wcześniej, naczyniaki czasem ulegają zanikowi i pewnie na początku o ile nie ma objawów, wystarczą okresowe badania (TK głowy).
Leczyć przez net się nie powinno
Wiem i pójdę z tym do lekarza ale chciałem dowiedzieć się czegoś więcej
Tak zrób stary.
Tak na marginesie to orientujesz się ile czeka się na taką embolizacje na fundusz w Polsce? Pytam gdyby powiedzieli że trzeba to zastosować
Pytaj specjalisty.
Czasem człowiek się boi i myśli nie wiadomo co i zanim pójdzie do lekarza to czasem chce zaciągnąć języka w internecie
Nie szukaj info na necie bo niepotrzebnie będą nerwy. Jedni napiszą że będzie Ok a inni że to już koniec i niedługo umrzesz.
Nie wiem, nie pracuję od 15 lat w Polsce.
Ja to nawet po wygooglowaniu nie wiem co to naczyniak. Zawiera magiczne slowo nowotwor, wiec zostawiam to fachowcom.
Jeszcze jedno pytanie to takie naczyniaki można leczyć lekami zmniejszającymi naczynia krwionośne albo jakimiś innymi? Pytam tak w ogóle nie to że chce się sam leczyć po prostu nie mam za bardzo ochoty na zabiegi albo operacje i muszę poczekać na wizytę u lekarza
Naczyniaki czasem leczy się lekami (sterydami). Jednak w tym przypadku lepiej, jak się wypowie specjalista który takimi sprawami się zajmuje. Co jednak postanowi specjalista w tym konkretnym wypadku, nie jestem w stanie powiedzieć.