Czy naczyniak 5 mm w głowie to duży naczyniak? Ktoś w temacie albo lekarz

Czy taki naczyniak można wyleczyć lekami czy potrzebne są jakieś zabiegi jak podaje internet operacja embolizacja endowaskularna radiochirurgia

Jakiś lekarz albo ktoś w temacie? Bardzo mnie to nurtuje

@benasek

to nie duży.

1 polubienie

Do każdego naczyniaka podchodzi się indywidualnie (tu Ameryki nie odkryłem). Mam na myśli konkretną lokalizację, wielkość i inne ewent. objawy.
Piszesz “naczyniak w głowie”.
Mam pytanie: W głowie czy na głowie? To spora różnica. Pytam, bo te na głowie są zdecydowanie częstsze. Jeśli w głowie, to tu rodzi się mnóstwo innych pytań, których sobie oszczędzę.
5 mm naczyniak nie jest duży i o ile nie jest zlokalizowany w jakimś newralgicznym miejscu, można go przez jakiś czas obserwować. Naczyniaki niekiedy ulegają same wyleczeniu. Ma tu znaczenie wiek pacjenta i oczywiście wielkość zmian.
Bez obejrzenia można dyskutować do upadłego …

6 polubień

Większość naczyniaków się wchłania. popraw mnie jeśli źle pisze ale miałem takiego no gdzieś tam/

1 polubienie

W głowie na badaniu pisze w moście po stronie lewej stronie ognisko ok 5 mm nieznacznego wzmocnienia po dożylnym podaniu kontrastu malformacja naczyniowa wskazane angio TK głowy

Poza tym mózgowie bez zamian ogniskowych i obszarów nie prawidłowego sygnału

2 polubienia

miałem większego i znikł

1 polubienie

To nie jest temat, który się wyczerpie w kilku zdaniach. Potrzebna jest rozmowa z pacjentem, ogólne badania i oczywiście, tak jak wspomniano TK głowy. Tu powinien się wypowiedzieć specjalista w tej materii (angiolog, neurochirurg, radiolog).
Tak jak wspomniałem wcześniej, naczyniaki czasem ulegają zanikowi i pewnie na początku o ile nie ma objawów, wystarczą okresowe badania (TK głowy).

2 polubienia

Leczyć przez net się nie powinno

1 polubienie

Wiem i pójdę z tym do lekarza ale chciałem dowiedzieć się czegoś więcej

1 polubienie

Tak zrób stary.

Tak na marginesie to orientujesz się ile czeka się na taką embolizacje na fundusz w Polsce? Pytam gdyby powiedzieli że trzeba to zastosować

Pytaj specjalisty.

Czasem człowiek się boi i myśli nie wiadomo co i zanim pójdzie do lekarza to czasem chce zaciągnąć języka w internecie

2 polubienia

Nie szukaj info na necie bo niepotrzebnie będą nerwy. Jedni napiszą że będzie Ok a inni że to już koniec i niedługo umrzesz.

Nie wiem, nie pracuję od 15 lat w Polsce.

Ja to nawet po wygooglowaniu nie wiem co to naczyniak. Zawiera magiczne slowo nowotwor, wiec zostawiam to fachowcom.

1 polubienie

Jeszcze jedno pytanie to takie naczyniaki można leczyć lekami zmniejszającymi naczynia krwionośne albo jakimiś innymi? Pytam tak w ogóle nie to że chce się sam leczyć po prostu nie mam za bardzo ochoty na zabiegi albo operacje i muszę poczekać na wizytę u lekarza

1 polubienie

Naczyniaki czasem leczy się lekami (sterydami). Jednak w tym przypadku lepiej, jak się wypowie specjalista który takimi sprawami się zajmuje. Co jednak postanowi specjalista w tym konkretnym wypadku, nie jestem w stanie powiedzieć.

2 polubienia