Czy nowy film A. Holland szkodzi Polsce?

Granica polsko białoruska. Nagroda na festiwalu w Wenecji:

1 polubienie

… nie wiem, czy szkodzi. Przecież to nikogo nie obchodzi, bo jakby obchodziło osoby decyzyjne to by nie podawali ręki fiutinowi, gdy byli mordowani Czeczeni, Gruzini, Syryjczycy…a zaczęło się od Bialorusi chyba 25lat temu :frowning: Szkoda, że nie zrobiła wtedy filmu i wtedy, kiedy w 2014r. zaczęła się wojna w Ukrainie… O tym można było zrobić film, ale bezpieczniej jest tak, no nie?

1 polubienie

Jak obejrzę to powiem. Z przeczytanych recenzji? I wlasnych obserwacji? Miec pretensję do młotka, ze ktos cie nim po glowie wali?
Płot jest potrzebny, niestety, tak samo jak barierą jest Morze Srodziemne i Atlantyk w przypadku Kanarow.
A tak na marginesie, dzis w okolicach tych wysp wylowili z wody prawie tysiąc osob. Żywych, pięć wymagało opieki szpitalnej.
Ile gdzies przepada? Tam ocean gleboki.
A teraz po trzesieniu ziemi w Maroku? Kiedy tysiace ludzi stracilo wszystko, łącznie z mozliwoscia zarabiania na turystyce? Dużo zależy od współpracy Europy z tym krajem w kwestii odbudowy. Bo inaczej rusza za chlebem ze zdwojona siłą.
Co do filmu? Zaskakuje mnie reakcja - tak ksenofobiczna (bo i Ukraincom tez zaczyna sie obrywac, nie wiem za co? Wojna trwa w najlepsze, a nie sa to ludzie czekajacy na manne z nieba) narodu, ktory od stuleci wedrowal po swiecie za chlebem, mniej lub bardziej skutecznie? Miliony Polakow i ich potomków jest rozsypanych po swiecie przecież. Histeryczna reakcja rzadzacych i ich zwolennikow na kazdych “obcych” ?
Zastanawiajaca.
A “spolegliwosc” służb mundurowych? Tez się będą tłumaczyć, ze tylko wykonuja rozkazy?
Ale powtarzam, film musze najpierw zobaczyc.
Tak jak kiedys nie chcialam dyskutowac o Kler, bo nie zgadzam sie z oficjalnymi recenzjami. To nie jest film o Kosciele, jest bardzo smutny, ale ma i głębsze przeslanie dotyczace zachowania resztek czlowieczenstwa w sytuacjach ekstremalnych. W ktore pakujesz sie z wladnej woli lub zostajesz wrzucony.
Obawiam się, ze moj odbiór filmu Holland bedzie nie do konca obiektywny, bo temat znam niejako od podszewki. W koncu tu takich, ktorym podroz życia wyszła i usiluja sie zaaklimatyzowac czy zrozumiec kraj obcy dla nich kulturowo (Europejczycy sa jednak w lepszej sytuacji) troche jest. Sa różnie przyjmowani - ale to tez i zaszlosc historyczna. Edykt krolow katolickich w kwestii zydowskiej i muzulmanskiej odwolano dopiero pare dekad temu. Co prawda juz chyba nikt poza kilkoma osobami zajmujacymi sie prawodawstwem na tym poziomie wiedzialo o co tam do konca chodzi, ale byl. I wrogosc wobec najeźdźcy jakimi byli muzulmanie, podsycona latami dyktatury Franco w ludziach tkwi. Choc tak naprawdę to niektorzy tubylcy sa gorsi od przyjezdnych. Naormalne.
Nie wiem jaką realna pomoc wyslala Polska do Maroka, ale wpis na X prezydenta mnie rozłożył

W ramach wsparcia uzyje klęcznika w kolorze buraczkowym w zielone gwiazdy?
A wracając do pytania? Na takich festiwalach pewne nagrody daje sie z klucza polityycznego też. A, że od dawna takim powodem sa prawa czlowieka? Po Chinach, Iranie, Afganistanie przyszedl czas na Polske. :thinking::wink:

Wcale bym się nie zdziwił.
Filmu nie widziałem a więc się nie wypowiem.To oczywiste.
Ale wszystko co czytałem,przypomina mi obrzydliwe wypowiedzi Jandy i Tokarczuk.
Mogę tylko powiedzieć ze jeśli powstaje u nas taki film, jak o nim mówią…U nas czyli w kraju który zrobil dla napadniętej Ukrainy więcej niż 3/4 Europy razem wzięte i to nie bacząc na wszelkie historyczne zaszłości to zakrawa to na napastliwe obsesyjne świństwo i do tego lewackie scoor… umysłu które rodzi się chyba jedynie z politycznej nienawiści.
Jeśli faktycznie to taki film, to uznaje go zaocznie za HANBE,wstyd i rodzaj wyjątkowo wrednej zdrady.

1 polubienie

Nie wyjezdzalabym z wielkimi hasłami.
Film mozna ocenić dopiero po obejrzeniu.

Natomiast szum informacyjny i obrazanie sie niektorych "srodowisk?
Bo co do munduru, to niestety po tym co wyczynia wojsko i policja to juz chyba trudno toto nazwac tym do czego zobowiazywal. Jest gorzej niz w PRL.
Wiec ta obraza?
Inna sprawa to zacietrzewienie wielu “dzialaczy” walczacych niby o prawa czlowiea, a tak naprawde to żeby sie dobrze ustawic do kamery i zabłysnąć.
Az filmu i nagrody chcą zrobic sobie okręt flagowy cwaniaczki?

Dalem to do zrozumienia chyba dwa razy.
Jest coś takiego jak domniemywanie i przypuszczenia :face_with_raised_eyebrow:
Nigdy nie zabieram głosu jeśli nie widziałem,nie czytałem lub nie byłem.
Pytanie jednak zostało tak zadane ze można snuć przypuszczenia.Tym bardziej ze nie jest to osoba anonimowa.

1 polubienie

Holland jest osoba, moim zdanie o wystarczajco ugruntowanej pozycji, zeby nie musiec się brać za tania propagandę. Janda to moze jej buty czyscic.
A że krytyka idzie głównie z kierunku Ziobro/podwladni torunscy ? Tez moze dawac do myslenia?5

Jak zwykle tego typu filmy z artystycznego punktu widzenia muszą być znakomite, i mam nadzieję, że kiedy go się obejrzy z tego punktu widzenia, to człowiek będzie o wiele bardziej ubogacony wewnętrznie, i w pewnym sensie bardziej etycznie i moralnie lepszy. Oczywiście praca zawsze należy do samego człowieka, żeby zmienić się i stać kimś lepszym.

Jedynie lewacki punkt widzenia potrafi pokazać człowieczeństwo w swoim ekstremum w najbardziej chwalebnej aurze.

Inna kwestia, to ta, czy człowiek lewacki, potrafiąc to wszystko w charakterze artyzmu przekazać, czy on sam staje się lepszym człowiekiem. Mówiąc z pozycji własnej doskonałości, zbyt łatwo sam siebie może zwieść.

A mon avis, los człowieka lewackiego jest wielkim dramatem. Widząc dosknołość artystyczną żywota człowieka, jest on skazany na realne kompletne niepogodzenie się ze światem. Jego doskonałość polega na istnieniu doskonałych cieni niczym w Jaskini Platona, wyświetlanych na ścianie, lecz nie są w stanie żyć w pełni w tym świecie.

A może jednak się mylę…

ps.
To była naprawdę dobra kawa :wink: