Czy państwo powinno dopłacać do kredytów mieszkaniowych?

Taka ankieta była w Polsat news. I miałem problem z odpowiedzią.
Bo niby fajnie jak państwo pomaga. Z drugiej strony wielu ludzi bierze kredyt nie dlatego że musi tylko dlatego że chce lepiej żyć. Często ponad stan. Czemu więc państwo ma pomagać
:thinking:

2 polubienia

Myślę, że nie powinno. Niedługo praca stanie się nieopłacalna. Po co pracować? Panstwo (czyli my) zasponsoruje wszystko.

7 polubień

Nie powinno. Sa inne sposoby ulatwienia kupna wlasnego mieszkania, czy w ogóle zmieszkania w cywilizowanych warunkach. Bez drenazu kieszeni podatnikow, bo tak naprawde tym są te “doplaty”.
Panstwo swoich pieniedzy nie ma, ma nasze.
Juz “gorącym katroflem” jest ( tu nie wiem - projekt czy już ustawa?) przeanalizowania stanu mieszkań komunalnych. Czy sa wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem i zajmują je osoby spelniajace kryterium dochodowe? Niestety polityka osratnich dziesiecioleci - wykupywanie mieszkan komunalnych czy służbowych za grosze przyzwyczaila ludzi do tego, że się należy. A tu zonk? Dolce vita i pole do przekrętów się kończy. Będzie teraz fala “odwroconych hipotek” ( tez niezłe bagno) i funduszy sępów - najczęściej zagranicznych- wykupujacych mieszkania spekulacyjnie. Jeśli się tego w porę nie opanuje, przy okazji przycinajac nieco lotki rodzimym deweloperom to faktycznie mieszkanie stanie sie dobrem luksusowym.
A banki z oprocentowania nie zejdą, bo się boją powtórki 2007/08.

Czy pismaki z PolsatNews otrzymują jakieś dopłaty z budżetu państwa za kreowanie takich ankiet :thinking:

1 polubienie

Sami nie wiedza o czym pisac, żeby wierszówkę wziąć.
Bo powoli nawaet Lewandowski się znudził. No chyba, ze niezgodnie ze statystykami Polska z Finlandią wygra.
To beda kopac leżącego.

Nie powinno. Ale za to powinno zająć się bardziej mieszkaniami komunalnymi. Powinno też ukrócić to co się dzieje w deweloperce.

4 polubienia

Główny argument przeciw jest taki, że im państwo więcej dopłaca, tym bardziej rosną ceny.

2 polubienia

Dokładnie tak jest, nie tylko w tej dziedzinie. Kiedy podwyższono zasiłki pogrzebowe ceny tych usług od razu skoczyły w górę.

3 polubienia

Państwo niech nic nie dopłaca. Niech przestanie utrudniać i zabierać.

2 polubienia

Sposobów pobudzenia runku mieszkaniowego jest niemało, a rządzący korzystają z ostatniego, jakiego powinni …

1 polubienie