Taka ankieta była w Polsat news. I miałem problem z odpowiedzią.
Bo niby fajnie jak państwo pomaga. Z drugiej strony wielu ludzi bierze kredyt nie dlatego że musi tylko dlatego że chce lepiej żyć. Często ponad stan. Czemu więc państwo ma pomagać
Myślę, że nie powinno. Niedługo praca stanie się nieopłacalna. Po co pracować? Panstwo (czyli my) zasponsoruje wszystko.
Nie powinno. Sa inne sposoby ulatwienia kupna wlasnego mieszkania, czy w ogóle zmieszkania w cywilizowanych warunkach. Bez drenazu kieszeni podatnikow, bo tak naprawde tym są te “doplaty”.
Panstwo swoich pieniedzy nie ma, ma nasze.
Juz “gorącym katroflem” jest ( tu nie wiem - projekt czy już ustawa?) przeanalizowania stanu mieszkań komunalnych. Czy sa wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem i zajmują je osoby spelniajace kryterium dochodowe? Niestety polityka osratnich dziesiecioleci - wykupywanie mieszkan komunalnych czy służbowych za grosze przyzwyczaila ludzi do tego, że się należy. A tu zonk? Dolce vita i pole do przekrętów się kończy. Będzie teraz fala “odwroconych hipotek” ( tez niezłe bagno) i funduszy sępów - najczęściej zagranicznych- wykupujacych mieszkania spekulacyjnie. Jeśli się tego w porę nie opanuje, przy okazji przycinajac nieco lotki rodzimym deweloperom to faktycznie mieszkanie stanie sie dobrem luksusowym.
A banki z oprocentowania nie zejdą, bo się boją powtórki 2007/08.
Czy pismaki z PolsatNews otrzymują jakieś dopłaty z budżetu państwa za kreowanie takich ankiet
Sami nie wiedza o czym pisac, żeby wierszówkę wziąć.
Bo powoli nawaet Lewandowski się znudził. No chyba, ze niezgodnie ze statystykami Polska z Finlandią wygra.
To beda kopac leżącego.
Nie powinno. Ale za to powinno zająć się bardziej mieszkaniami komunalnymi. Powinno też ukrócić to co się dzieje w deweloperce.
Główny argument przeciw jest taki, że im państwo więcej dopłaca, tym bardziej rosną ceny.
Dokładnie tak jest, nie tylko w tej dziedzinie. Kiedy podwyższono zasiłki pogrzebowe ceny tych usług od razu skoczyły w górę.
Państwo niech nic nie dopłaca. Niech przestanie utrudniać i zabierać.
Sposobów pobudzenia runku mieszkaniowego jest niemało, a rządzący korzystają z ostatniego, jakiego powinni …