Czy powinniśmy dopuścić doping w sporcie?

Może jakaś osobna kategoria? :upside_down_face:

Nie

1 polubienie

Osobna kategorie stworzyc i memoriał im. Doktora Mengele…

1 polubienie

Whattttt???
Większość enerdowskich dopingowiczek,[z la,innych nie śledziłem] już nie żyje lub jest kalekami.Podobnie ma sie sprawa z kolarzami.Pamietasz Marco Pantaniego?On nie dość że dopingował to jeszcze ćpał…
Doping należy tępić BEZWZGLĘDNIE!
Tak jak zrobiono to z podnoszenim ciężarów.Bulgarsko turecka zaraza została wytępiona w kilka lat!
Oczywiście nie mam złudzeń co do stanu obecnego.Po prostu w ich miejsce przyszedł Azerbejdżan i Armenia,plus Uzbecy i inna Azja.I technologia nagle postawiła dzikusów którzy zazwyczaj nie mają nawet na buty,w roli mistrzów olimpijskich i świata.
Tym razem,nie wiem co skłoniło Cie do zadania tego pytania…
Choć w sumie,dobrze że padło…Nawet w tak prowokacyjny sposób.

2 polubienia

@collins02 Usłyszałam przypadkiem w radio o sportowcu, którego zdyskwalifikowano za doping… Zaraz też mi się Lance Armstrong przypomniał i afera dopingowa z nim związane… był idolem syna mojej znajomej, a potem cała sprawa ujrzała światło dzienne i pomyślałam że to nie kwestia czy się używa a raczej czego się używa i jak łatwo to wykryć…

1 polubienie

Przepisy są od dawna dosyć czytelne.Zawodnicy WIEDZĄ,co wolno a czego nie.Ba!Mają do dyspozycji cały sztab medyków i kontrolerów…
Oczywiście są możliwe przypadki przenikania jakichś goovien bez wiedzy zawodnika ale nie o tych przypadkach mowa.
Lance szedł w zaparte,póki mu nie udowodniono.Wyjątkowy drań.
Ale to w jego przypadku jak i w przypadku Pantaniego,było po prostu widać.Tego jednak nikt nie zaryzykuje głośno bo za rozmaite zniesławienia,można sporo i na długo,beknąć.
Znam kolarstwo od podszewki,wiem na czym polega ten czy inny wysiłek.Oglądałem w całości kilka pod rząd,Giro,TDF czy Vuelta,głównie właśnie w tamtych latach czyli na przelomie wieków i pozniej…Dzisiaj zastanawiam sie czy ktoś przyłapie Tadeja Pogacara bo nie wierzę w jego geniusz.Najsprytniejsi są Anglicy.Ledwo ktoś coś osiągnie a od razu znika.Od B.Wigginsa zaczynając.
Temat rzeka…A jeszcze więcej przykładów…

1 polubienie

Jannik Sinner jednak pauzuje…

Nie śledziłem…Złapali go? Czy kontuzja?

Dostal od WADA ultimatum - poszli na ugode czyli trzy miesiace zawieszenia.

1 polubienie

Smierdzi…Cuchnie!
Dlaczego nikt nic nie mówi?
Doping czy pomyłka?

Nie mnie pytaj?
Ja to wczoraj znalazlam przy okazji przegladu hiszpanskiej, prasy, szukalam ciągu dalszego afery z argentynska moneta wirtualną, a po drodze trafilam na Sinnera.

Wspomaganie chemiczne zabija sport. To się, niestety dzieje. Np w lekkiej atletyce, ale nie tylko.

1 polubienie

Też mi Amerykę odkryłeś…No spodziewałem się nieco więcej po Twojej wypowiedzi… :thinking:A przynajmniej jakiegoś grama złości…
Doping to nie tylko oszustwo, przestępstwo ale także zamach na zdrowie.Florence Griffith Joyner nie dożyła nawet 40 lat!
Wspomniany wcześniej,Marco Pantani,podobnie…A to tylko wierzchołek…Najgłupsi z dopingowiczów zdarzali sie nawet w sportach zepolowych…
Pierwszy raz zetknałem sie z tym w czasie mundialu 1974 gdy na dopingu przylapano…pilkarza Zairu,Mulambę Ndaye…Troche sie tym kiedyś interesowałem,jak niemal wszystkim co afrykańskie i do dzisiaj mi w głowie siedzi :joy:

2 polubienia

Nie miałem czasu się rozpisywać, a ten temat to morze. Z samego rana kolegę na badania do kliniki wiozłem i dopiero teraz wróciliśmy. Mam jeszcze dziś sporo do załatwienia.

Doping w sporcie jest niedopuszczalny, jeśli chodzi o meritum pytania…

2 polubienia

Nie.

2 polubienia

Pytanie retoryczne, podobnie zresztą, jak z narkotykami. a czy ktoś wie, co z tymi bokserkami/bokserami? Były jakieś skargi, mieli wyjaśniać, ale nie mam czasu na śledzenie. Co z nimi? To panie? czy panowie?

1 polubienie

Do tej pory sprawa do końca nie wyjaśniona.

1 polubienie

Idzie wiosna, ,tylko w tym roku to nie wiadomo czy bedzie lepsza ze wschodu czy zachodu?

1 polubienie

Trudny wybór, kurna… :man_shrugging:

2 polubienia

2 polubienia