Zgadzam się. Nawrocki cynicznie zbija kapitał polityczny na tej awanturze.
Co do meritum, wypowiem się jak laptop wróci do mnie, pisanie na smartfonie jest dla mnie niezdrowe.
Zgadzam się. Nawrocki cynicznie zbija kapitał polityczny na tej awanturze.
Co do meritum, wypowiem się jak laptop wróci do mnie, pisanie na smartfonie jest dla mnie niezdrowe.
A wiecie że taki order ma też Macierewicz i Mussolini? I nie zostały odebrane
Ma tez Dziwisz i Gądecki, biskupi którzy systemowo kryli pedofilów w sutannach. Odebrać im też!
Powinniśmy przestać rozdawać ordery. Obecnie odznaczenie państwowe stało się gówno warte.
Trzeba pamiętać, ze cały czas Ukraińcy mieli taki, a nie inny stosunek do UPA. To się w ogóle nie zmieniło od wielu lat.
I kto, mimo tego wszystkiego, osobiście przypiął prezydentowi Ukrainy Order Orła Białego?
Pisowski prezydent Andrzej Duda.
W czasie, gdy Brygada Szturmowa „Azow” otwarcie odwoływała się do symboliki UPA i gloryfikowała ludobójców z Wołynia.
A teraz, gdy inny pisowski prezydent Nawrocki chce to nagle „odbierać” – robią z tego wielką politykę i bohaterstwo.
To jest największy absurd tej sytuacji…
Absurd polega na tym, że PiS przez lata kłaniał się Ukrainie, dekorował orderami, zamykał oczy na kult UPA, a teraz udaje twardych patriotów, bo wybory albo sondaże im nie pasują.
Najpierw Duda dawał order w czasie gloryfikacji UPA.
Teraz ta sama ekipa chce robić z tego polityczną wojnę.
Klasyczna pisowska hipokryzja i polityka na pokaz.
Najpierw służalczość wobec Ukrainy, a potem tanie patriotyczne gesty, gdy trzeba podbić elektorat.
Czas skończyć z tym teatrem.
Ukraińcy tak na prawdę mało wiedzą o UPA . Piszę to w związku z rozmowami z znajomymi ukrami
Podobno w szkołach na Ukrainie nie uczą o rzezi wołyńskiej. UPA to tam bohaterowie i patrioci walczący z sowietami. Tak jak w Niemczech nie uczą o holocauście tak jak Polacy by tego chcieli.
To normalne że w czasie wojny ludzie uciekają w historię, bohaterów i nacjonalizm. To motywuje
Czy w Polsce uczą o "Burym*? O kolaborantach? O Jedwabnym? Nie przypominam sobie
Czy amerykanie uczą swoje spasione dzieci o porażce w Wietnamie i Afganistanie? Nie wiem. Pewnie niewolnictwo też jest traktowane lekko
Alfons powinien zadzwonić do zełenskiego i pogadać z nim jak silny facet z silnym facetem. Bo prawda jest taka że Ukraina broni wschodniej flanki. Wrażliwość historyczna powinna zostać schowana na czas wojny. Kreml patrzy i cieszy się z tego sporu
To się nazywa “dyplomacja”. Ostatnia rzecz jaka mozna powiedzieć o Nawrockim to ze jest dyplomatą
Czy w polskich szkołach uczą o Zaolziu??
Zacznijmy od tego, że mi się w ogóle nie podoba rozdawanie orderów i obywatelstw na lewo i prawo. Uzasadnienie, z tego co czytałem, jego przyznania było bardzo słabe. Order jak order, są jeszcze inne sprawy z tymi sąsiadami. Zamiast udostępnić wszystkie miejsca możliwych grobów ofiar upa do ekshumacji, o każdy metr musimy się prosić co jest żenujące. Sprawy Przewodowa zdaje się nadal nie ma, Ukraina w ogóle nie podjęła żadnych działań. Nie odpowiadają na wezwania o dostarczenie materiałów. Korona by z głowy spadła, jakby się przyznali ? Prezydent powinien osobiście przyjechać do rodzin ofiar, o wypłacaniu renty nie wspominając. Ale nie, to im po prostu nie może przejść przez usta i czyny. Dziadostwo i tyle. Prawdopodobnie przyjdzie dzień, gdy będą mocno zabiegać o poparcie wejścia do Unii, mam nadzieję, że wtedy nasza odpowiedź będzie oczywista. Bez załatwienia spraw nie ma mowy, co kilkukrotnie wicepremier zapowiedział. Zobaczymy jak będzie.
Tam sa alarmy oglaszane raz na 2-3dni. Zastanawiam sie ile schronow jest na takim Wolyniu w polu, w lesie, na wsi i na ile rozsadne jest udostepnianie na raz wszystkiego w obecnej sytuacji.
Chodzi o samą zgodę. Oczywistym jest, że nie rozkopiemy hektarów na raz. Gdyby załatwiono to 20-30 czy nawet 10 lat temu, teraz nie byłoby problemów. I przez to temat co jakiś czas wraca. To samo chcą zrobić z Przewodowem. Jakoś Niemcy nie mieli problemu, kilkukrotnie czy to kanclerze czy prezydenci, przepraszali i prosili o wybaczenie za II WŚ.
Nie powinno sie odbierać. A nie powinno się rozdawać byle komu. Zastanawiam się czy Trump już też nie dostał?
A order Orła białego powinien być za zasługi dla Polski.
A zajrzyj do dzisiejszych newsow w internecie.
Abstrahując od wszystkiego innego w tym temacie, nieśmiało chciałbym zauważyć, że polityka i dyplomacja, to nie piaskownica, na której Zdzisio, kłóci się z Zenusiem o łopatkę i wiaderko. I taką piaskownicę czyni Nawrocki oraz PiS. Przypominam, że to PiS w postaci Dudy wręczył ten order Żełeńskiemu w czasie kiedy gloryfikowano pułk Azow. Ten pułk uważał się za spadkobierców UPA i było to mocno nagłaśniane. A poza tym kto daje i odbiera to się w piekle poniewiera.
Żełeński zachował się jak słoń w składzie porcelany. Polska dziś w stosunku do Ukrainy ma dość argumentów by mu to wyjaśnić. Ale nie za pomocą fochów i dąsów.
To samo napisałem powyżej, kolego @birbant
Znajomość swojej historii wśród narodu ukraińskiego jest mniej niż znikoma. Polski zaś naród ma o swojej pojęcie niewiele większe.
Podobno tylko 25% Polaków wie z czym sie wiąże data 4 czerwca 1989 . Żałosne!
A ja w tym uczestniczyłem. Co ciekawe, to te 75% ma najwięcej do powiedzenia.
Nie wspomne juz o tym, że najwyżej 5% wie co doprowadziło do rozbiorów i kto miał w tym udział.