Czy powinno się usunąć krzyż z Giewontu?

No ale się tak przyjęło i tak jest… na pewno nikt nie ma grzechu według Boga ( w ogóle jak na to wpadłem xd) jeżeli ma krzyzyk w samochodzie czy na szyji czy w domu…

1 polubienie

No właśnie… Ja nic nie mam do osób które nie chodzą do kościoła bo sam rzadko chodzę z lenistwa ale nie lubię jak ktoś atakuje osoby które chodzą do kościoła a sam też ma się za wierzącego…

Grzechu nie ma, jeśli tylko do tego się ograniczy. Najważniejsze nie robić krzywdy drugiemu człowiekowi.
Dziś już za dyskusję dziękuję, pogadać możemy później.

4 polubienia

Sa ludzie,ktorzy swoj punkt widzenia,uwazaja za jedynie sluszny.
A mnie sie wydaje ze u nich z glowka,cos nie tak.
Fanatyzm,to jest najgorsza rzecza na swiecie,niesie tylko nieszczescia.

4 polubienia

Ile ten krzyż waży? Dużo bym na złomie zarobił?

Waży wystarczająco tyle, żeby górale mogli cię swobodnie na nim ukrzyżować…
Jeśli usunie się siłowo krzyż na giewoncie, to myślę, że są potrzebne takie rzeczy jak przegrana pisu. Żeby to usunięcie mogło zaistnieć. Inna bolesna rzecz to taka, że ta część kraju z krzyżem obecnym lub byłym na giewoncie mogła by się niechcący odłączyć od naszego kraju i założyć swoje mikro państewko. Tak by górale byli wk…ni.

akurat te oslony duzo pomoga jak deszcz pada i piorun walnie…

1 polubienie

dla ludzi, dla ktorych i + jest krzyzem to i to uznaja za znak swiety…

nie dadza Ci nawet dotknac.
ja mam tu na miejscu zabawe - niedaleko mnie na wydmach jest ustawiona stacja meteo w ksztalcie krzyza na ktorym sa podwieszone czujniki i inne bajery . w dzien tego nie widac, ale w nocy jest podswietlone i poniewac to jest nieoswietlony wygwizdow widac swiatla ukladajace sie w klasyczny krzyz - ilu ludzi w autobusie patrzac na to sie przezegna :rofl: lepiej nie pytaj.

1 polubienie

Trzeba im powiedzieć że to promocja X-manów :wink:

1 polubienie

X to nie + nie przejdzie.

Wystarczy obrócić.

1 polubienie

no niezupelnie - belki krzyza przecinaja sie pod katem prostym.

To tez jest krzyż:

1 polubienie

modeli krzyza w chrzescijanstwie jes tez klika - od prawoslawnego poprzez rozne maltanskie, krzyzackie,z Caravaca czy Covadonga, dwie zlozone na krzyz galazki pewnie byly jednym z najprostszych sposobow komunikowania sie naszych jaskiniowych przodkow.

3 polubienia

Alez ludziska zablokuja dostep na Giewont! Przeciez beda sie bali. Nie mniej (juz na powaznie) to jest olbrzymie zagrozenie. Plus lancuchy.

Usuniecie glupoty jest po prostu niewykonalne…

1 polubienie

Najpierw usunąć trzeba samochody, w wypadkach drogowych więcej ludzi ginie. I samoloty.

3 polubienia

Glupoty ludziom i mlotkiem z glowy nie wybijesz.

3 polubienia

Wlasnie dzis przypadkowo wlaczylam radio jak nadawali transmisje z mszy (nadaja co niedziele na NDR Info)
I wysluchalam kazania. Wspanialego! Ten ksiadz mowil …no nie wiem jak to okreslic - tak jak sie rozmawia z przyjacielem. Nie bylo tam ani ogolnikow ani gornolotnych frazesow. Wlasnie twierdzil, ze bog nie skazuje nikogo na zawsze, ze kazdemu daje szanse…Przypomnialo mi to rozmowy z ksiedzem w naszej parafii. Moglam mu mnawet powiedziec, ze nie jestem w stanie uwierzyc w takiego boga jak podaje biblia. To byly dlugie rozmowy

5 polubień

Zauwazylam w Polsce skrajne tendencje za i przeciw
Dziwi mmnie tylko jak sie wypowiadaja ci “przeciw” bo nie do konca rozumiem czy sa przeciw:
kosciolowi
ksiezom
religii
wierze
Bogu?

3 polubienia